Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU Rembrandt: Zen 3, RDNA2, (LP)DDR5 i 6nm proces potvrzeny

Zprávy z letošního jara, které v době svého zveřejnění působily poněkud divoce, se potvrzují. Zdá se, že AMD skutečně ve vývoji APU sešlápla plyn a zrychluje…

Letos v květnu přišla vlna informací, která popisovala budoucí vývoj na poli APU od AMD. Některé weby těmto informacím příliš nedůvěřovaly, protože příliš neodpovídaly dosavadnímu tempu vývoji a filozofii společnosti.

Připomeňme si jí. V době, kdy do AMD nastoupil CEO Rory Read a obratem zastavil vývoj velkých procesorů, věřilo vedení (nebo to alespoň tvrdilo), že o velké procesory není zájem a klíčem k úspěchu jsou procesory s výkonnější integrovanou grafikou, APU. Rámec myšlenky nebyl úplně špatný, ale její provedení a možnosti, jaké tehdy měla společnost, byly tragické. Rovněž strategická rozhodnutí, která v dlouhodobém horizontu nebyla příznivá ani pro posílení pozice společnosti právě v segmentu APU. Jednak došlo k praktickému zastavení vývoje velkých jader a i vývoj rozpracovaných derivátů Bulldozeru byl velmi zpomalen. Dále byl utlumen vývoj a výzkum v grafické divizi, takže jednotlivé generace přinesly menší výkonnostní posun a zároveň mezi nimi byly delší intervaly. K tomu se zhoršila situace v GlobalFoundries, která nebyla schopna nabídnout nic lepšího než stárnoucí 32nm SOI proces. Synergií těchto tří průserů byla tehdejší APU. Je až zázrakem, jak v některých segmentech dokázala konkurovat procesorům Intelu, ale to by bylo na tématicky jiný článek.

AMD Roadmap 2013 Tamesh Temash Kabini Kaveri APU

Až když se v managementu společnosti zabydlel Mark Papermaster a Lisa Su, podařilo se prosadit odklon od zjevně nefungující myšlenky a prostředky se věnovaly primárně na výkon nových velkých jader, Zenu. APU pokračovala, ale šla z hlavní koleje na vedlejší.

Tak přišlo čtyřjádrové 14nm Raven Ridge kombinující Zen + Vega. Následovala generace Picasso, která pouze optimalizovala existující návrh a přešla na vylepšenou verzi procesu (12nm). Neměnila se architektura CPU, neměnila se architektura GPU, neměnila se konfigurace, došlo pouze na mírný posun u procesu. Další generace, Renoir, přinesla 7nm proces, který umožnil zdvojnásobit počet procesorových jader, a CPU architekturu Zen 2. GPU bylo spíše optimalizované, v základu unifikovaného jádra však stále Vega. V tomto kontextu se tedy ještě na jaře jevil nějaký výraznější posun v segmentu APU jako nepravděpodobný.

Dosavadní vzorce vývoje by totiž za Renoir (Zen 2 + Vega+) stavěl refresh ve stylu Picasso, který by snížil latence, vylepšil spotřebu ap., ale neměnil architekturu. Ve skutečnosti má generace Cezanne nahradit jádra Zen 2 novými jádry Zen 3.

Rembrandt

Ještě zajímavější je generace Rembrandt, která sice ponechá jádra Zen 3 (pravděpodobně půjde o nějaký vyladěný „Zen 3+“ s nižšími latencemi ap., ale GPU „Vega+“ nahradí za o 1,5 generace novější RDNA2, osadí nový řadič pamětí s podporou DDR5 / LPDDR5 (nejspíš až DDR5-5200) a zároveň přejde na 6nm výrobní proces.

6nm výrobu TSMC můžeme vnímat jako půlgenerační posun, ale ne zcela srovnatelný s krokem 14nm→12nm u GlobalFoundries. V kontextu procesů používaných pro APU AMD jde totiž o přechod ze současné imerzní litografie u 7nm výroby na EUV litografii 6nm výroby. Proces má tedy zcela jinou strukturu. Což zároveň dementuje předpoklady skeptiků, kteří tvrdili, že AMD nebude jednu architekturu (procesorovou nebo grafickou) implementovat pro zcela odlišné procesy (imerzní / EUV), neboť to vyžaduje přípravu nového návrhu. Rembrandt tedy vznikne na EUV litografii. Což samozřejmě nevypovídá mnoho o tom, jaké rozdíly v taktech nebo spotřebě přinese, vypovídá to spíše o technologické strategii firmy, stavu vývoje v AMD (který nemá problém jednu architekturu implementovat pro nejrůznější procesy, podle toho, které jsou výhodné pro jaké účely) a vypovídá to možnostech budoucí strategie.

PCIe podle očekávání zůstává na čtvrté generaci, pátá se v horizontu nejbližší let neočekává ani ve standardním desktopu, neboť i PCIe 4.0 má zatím potenciál do budoucna. Jiná věc budou servery, kde Intel i AMD s PCIe 5.0 v letech 2021-2022 počítá.

Zveřejnění dalšího dílku uniklé roadmapy AMD tak potvrzuje, že absence prostých refreshů à la Picasso, není divoká spekulace pomateného fanouška, ale skutečný plán AMD přinést s každou další generací v dohledu architektonickou změnu v návrhu. To zároveň doprovází novinka v podobě malých APU jako Van Gogh a Dragon Crest(?), která zamíří do energeticky nižšího segmentu (odhadem 7-15 wattů). Současná APU jsou navrhována pro 15-65 wattů (s možností regulace na 12 wattů u úsporných modelů).

Zdroje: 

Diskuse ke článku APU Rembrandt: Zen 3, RDNA2, (LP)DDR5 i 6nm proces potvrzeny

Středa, 30 Září 2020 - 08:57 | Carnivore | Vsude Impresioniste a spol. a najednou Dragon...
Čtvrtek, 24 Září 2020 - 20:39 | Anonym | Mimochodem výborný seriál, každý díl jinou...
Čtvrtek, 24 Září 2020 - 14:56 | Alarik | To bude fičák když povolí TDP na 64W :D
Čtvrtek, 24 Září 2020 - 12:06 | Peter Fodrek | To ale robí ako Intel, tak AMD, Architekt Zenu...
Čtvrtek, 24 Září 2020 - 10:45 | maraou | Tady je videt, kdo hraje sachy a mysli hned...
Čtvrtek, 24 Září 2020 - 10:38 | tombomino | robot..
Čtvrtek, 24 Září 2020 - 10:24 | Peter Fodrek | VanGogh na 2021 nie je úplne nereálny, lebo...
Čtvrtek, 24 Září 2020 - 10:13 | no-X | Na IPC Alder Lake (Golden Cove) stejně AMD bude...
Čtvrtek, 24 Září 2020 - 09:44 | Jon Snih | ZEN 3 má mít nový centrální čiplet, třeba v něm...
Čtvrtek, 24 Září 2020 - 09:39 | urban | :D a i kdyby to bylo moc, tak to nic nemeni na...

Zobrazit diskusi