Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CES 2006: Seagate představil nejen vizi nástupníka kolmého záznamu

Seagate logo
Největší výrobce pevných disků na světě, společnost Seagate, představila na CES v Las Vegas svoji vizi technologie, jež má v budoucnu nahradit sotva uvedenou technologii kolmého záznamu na plotny. Říká jí Heat Assisted Magnetic Recording tedy „tepelně podpořený magnetický záznam“, familierně zkráceno na HAMR. A řekněme si to rovnou, Seagate na CES hovořil o kapacitách více než třikrát tak velkých oproti svislému záznamu a více než osmkrát velkých než „běžný dnešní záznam“. 2,5palcové disky tak mají nést kapacitu zhruba 1 TB. O co tedy půjde? Čtěte dále.

Seagate: porovnání kapacit

Princip záznamu je to velmi starý a dobře známý třeba z magnetooptických disků. Vezmete klasickou plotnu pro kolmý záznam a při zápisu dat provedete jistým (bezesporu na patent čekajícím) způsobem ohřev záznamové vrstvy laserem. Legrace totiž spočívá v tom, že magnetický materiál na plotnách se chová, tak jak mu přikazují fyzikální zákony. Se vzrůstající teplotou klesá koercivita (tzv. koercitivní síla definující schopnost magnetického materiálu odolávat vnějších demagnetizačním vlivům) a materiál se tak stává snadněji zmagnetovatelným, což umožňuje nahustit do stejného prostoru více dat. Pokud totiž chcete u kolmého záznamu „poskládat na sebe“ více prvků, musíte jim náležitě snížit rozměry a v tu chvíli vstupuje do hry vzájemné ovlivňování těchto prvků vlastními magnetickými poli. Proto je potřeba je vyrábět z materiálu s daleko větší magnetickou odolností. To však sebou nese právě ono negativum, že jejich zmagnetování kvůli záznamu je daleko náročnější a proto je třeba mu pomáhat lokálním ohřevem (čehož Seagate dociluje právě pomocí laseru) a to pouze v místech, kam se momentálně data nahrávají. Netřeba zmiňovat, že preciznost vedení a dokonalé načasování laseru v kooperaci s magnetickou hlavičkou zde hraje klíčovou roli.

Seagate: princip klasickeho záznamu Seagate: princip kolmého záznamu

Jak již bylo řečeno v úvodu, Seagate to momentálně vidí následovně: klasické 2,5palcové pevné disky mají „odzvoněno“ na kapcitě 120 GB. Nedávno Seagate vypustil první 160GB model, přičemž už nyní se nebojí tvrdit, že 300GB 2,5palcové disky nejsou/nebudou problém. HAMR technologie má pak firmě umožnit zvýšit kapacitu na 1 000 GB, tedy zaokrouhleně 1 TB (když si vzpomenu, jak jsem kdysi kupoval 2,1GB disk za 6 900 Kč, chce se mi brečet :-). Použití HAMR technologie si dle Seagate koneckonců vyžádá za předpokladu stále stejně rychlého navyšování kapacit disků za 4 až 5 let sama doba, protože se začnou objevovat hranice kolmého záznamu na plotny, jež také není technologií donekonečna nafukovací.

Seagate: princip HAMR záznamu Seagate: HAMR podrobněji

Více toho momentálně Seagate do světa nevypustil, ostatně se není čemu divit, tohle bude ve společnosti jedna z nejvíce střežených věcí. Rozhodně jsme zvědavi, jak nám za pár let opět zesložití disky, zejména s ohledem nato, co vše bude osazeno na hlavičkách v discích a také na to, jak se tato technologie projeví na odolnosti disků vůči různým nárazům. Zanechme však spekulací a podívejme se na to, co Seagate ještě chystá v návaznosti na HAMR technologii.

Druhou záležitostí, kterou konstruktéři v laboratořích Seagate „ukuchtili“ je koncept s názvem Probe Scanner. Když se podíváte na obrázky, pochopíte. Má sloužit k magnetickému záznamu a čtení dat tak miniaturnímu, že jej chce Seagate dostat i do SD a MMC paměťových karet a to prosím v kapacitách 10 až 20 GB. Principem zde není nejaká konzervativní otáčející se plotna s hlavičkou, nýbrž pravoúhlá plotna, pohybující se do čtyř směrů (nahoru, dolů, doleva, doprava). Pod ní bude sedět matice „hlaviček“, zde označovaných jako „sondy“. Ty tak budou mít na starosti každá svůj vymezený prostor.

Seagate: Probe Scanner Seagate: Probe Scanner

Netřeba opět asi zdůrazňovat, že přístupová doba bude na takto obsluhované plotně velmi nízká, má se pohybovat pod hodnotou 5 ms. Současně spotřeba takovéto SD či MMC karty má být v rozmezí 110 až 200 mW v závislosti na režimu práce a velikosti plotny a počtu hlaviček.

Seagate: Probe Scanner: spotřeba Seagate: Probe Scanner: kapacity SD a MMC karet


No nezbývá nám na závěr nic jiného, než snad pouze konstatovat, že Seagate v Las Vegas předvedl (mimo spousty jiných věcí) dva revoluční koncepty, díky nimž se máme pro příští léta zase na co těšit. Další výrobci se jistě nenechají zahanbit, byť jejich řady opouští pohlcený Maxtor. A jak se vyjadřují zástupci Seagate, koupí Maxtoru rozhodně nehodlají končit. S jídlem roste chuť a tak možná pod křídla této světové jedničky v discích přibudou další firmy, jejichž technologie tak přispějí k šíření podobných zpráv, jaké Seagate prezentoval v Las Vegas ve dnech uplynulých.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2006: Seagate představil nejen vizi nástupníka kolmého záznamu

Pondělí, 18 Září 2006 - 15:50 | Anonym | Autor si vtipně "stěžuje, že koupil 2 GB...
Středa, 19 Duben 2006 - 13:46 | ge0rge | ja: ja verim ze se to zvladne zkoumat oboji...
Středa, 19 Duben 2006 - 13:45 | ge0rge | miG: ale notak. Nestoji to prece jen na otazce,...
Pátek, 31 Březen 2006 - 12:18 | Anonym | No nevim nebylo by lepsi mechanickou technologii...
Pátek, 3 Březen 2006 - 00:32 | Anonym | Všechno to jsou nesmysly. Laserem ohřívat plotnu...
Pátek, 13 Leden 2006 - 22:46 | bknoth | PC jsem si nechal dělat u jednoho známého&...
Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 23:08 | Anonym | On mezi zacatkem a koncem r. 1995 byl obrovskej...
Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 22:03 | bknoth | Druhý disk má mít kapacitu také 2.1 GB a ne jen...
Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 22:01 | bknoth | pro: mils a nedelak Mám katalog AutoCont z roku...
Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 14:30 | Anonym | "NASTUPNIKA"? Snad "NASTUPCE...

Zobrazit diskusi