Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chystá Intel 35-39% posuny IPC s jádry Redwood Cove a Lion Cove?

Redakce webu The Next Platform pustila do světa tabulku specifikací čtyř následujících generací Xeonů od Intelu a jejich x86 jader. Je zajímavá, ale leccos je potřeba mít na paměti…

Předně je potřeba zdůraznit, že The Next Platform je seriózní médium, takže pokud spekuluje, snaží se své spekulace stavět na nějakých reálných základech a nikoli způsobem „mně by se to líbilo takhle…“. Tím se dostáváme k názvu článku, který jest: „In The Absence Of A Xeon Roadmap, Intel Makes Us Draw One“, česky: V důsledku chybějící roadmapy Xeonů nás Intel přiměl namalovat vlastní:

Redakce proto upozorňuje, že veškeré červené hodnoty nejsou oficiálně potvrzené Intelem, ale odhad redakce. Nutno podotknout, že mnoho těchto hodnot (navzdory konstatování, že jde o „odhad“), ve skutečnosti pochází z různých neoficiálně uniklým materiálů, některé od celkem spolehlivých leakerů - jiné se ovšem skutečně dosud neobjevily a lze je skutečně připisovat onomu odhadu.

Sapphire Rapids

Začněme se Sapphire Rapids, který je vyplněn červeno-černě. Jde o Xeon postavený na velkých jádrech Golden Cove, která známe z Alder Lake. Jde však o první Xeon postavený na čipletech, resp. dlaždicích, jak jim říká Intel. O tomto produktu s jistotou víme, že byl několikrát odložen a přípravy nejdou úplně hladce. Ještě v prvním pololetí loňského roku popisovaly Sapphire Rapids zdroje webu SemiAccurate jako „hot buggy mess“ a čerstvé zprávy o dalším odkladu naznačují, že tato generace (abychom tak řekli) roste do krásy pomaleji, než by se jejímu rodiči líbilo. Ten se proto rozhodl mimo původní plány pořídit Sapphire Rapids mladší sestřičku nazvanou…

Emerald Rapids

…která vychází ze stejných jader a celkového konceptu, ale dotaženého blíže k dokonalosti. Vyladěná jádra Raptor Cove by měla dosáhnout o méně než 10 % vyššího IPC; produkt jich navíc nabídne 64 namísto 56 (což potvrdil mj. útržek roadmapy uniklé již v pololetí 2021). 14,3% nárůst počtu jader, 8% nárůst IPC a 13% nárůst základního taktu shrnuje tabulka matematicky správně v 39,5% posun výkonu, ovšem základní takt a reálně dosahovaný takt jsou dvě věci (Sapphire Rapids ani Emerald Rapids reálně nepoběží na základním taktu, abychom mohli říct, že produkt se základním taktem o 13% vyšším bude z tohoto důvodu o 13 % rychlejší).

Nutno podotknout, že v tabulce uváděné datum vydání Q2 2022 pro Sapphire Rapids je sice oficiální, nicméně podle dostupných zdrojů neaktuální údaj. Intel sice v té době může formálně nové Xeony uvést, ale široce dostupné nemají být dříve než koncem léta (co je široká dostupnost, je ovšem s ohledem na současnou dostupnost 10nm Xeonů Ice Lake i 14nm Xeonů Cooper Lake dost zásadní otázka).

Granite Rapids

Generace postavená na stejných x86 jádrech (Redwood Cove), kterými bude vybaven první čipletový procesor Intelu pro PC, Meteor Lake, by měl krom jiného přinést prakticky dvojnásobek jader (112) a k tomu ještě nový výrobní proces: 7nm alias Intel 4. The Next Platform očekává velmi vysoký nárůst IPC, o 35 %. Tím se dostává do určitého rozporu s některými jinými zdroji, které tak velké nárůsty IPC předpokládaly až u generací následujících po jádru Redwood Cove. V kombinaci s „AVX-1024“, 12kanálovým řadičem pamětí, 2× větší L3 cache a dalšími mezigeneračními rozdíly by to mělo znamenat skoro 2,5× vyšší výkon mezigeneračně.

Diamond Rapids

Nástupce pak má přidat ještě dalších 39 % IPC, 29 % jader (112 -> 144), podporu DDR6 a 5nm / Intel 3 výrobní proces.

Podíváme-li se na sousled Emerald Rapids -> Granite Rapids -> Diamond Rapids, vychází z toho, že by Intel měl každý rok přijít s novými výrobním procesem, každá generace být postavená na jiné architektuře a na jiném procesu. Pokud bychom si položili otázky týkající se možnosti dosažení jednotlivých bodů v tabulce jako třeba: „Může Intel přinést architekturu s 35% posunem IPC?“ nebo „Může Intel v roce 2024 nabídnout proces Intel 4?“, pak jsou odpovědi: „Ano, může.“ Pokud však máme hodnotit, jak je pravděpodobné, že Intel začne v ročním intervalu střílet na trh nové architektury s ~35-40% posuny IPC, každou ještě na novém procesu a občas to zvládne opepřit bezmála zdvojnásobením počtu procesorových jader, pak takový scénář ve výhledu na nadcházející 3 roky nemá přílišnou oporu v dosavadní, současné a pro letošní rok očekávané praxi.

Diskuse ke článku Chystá Intel 35-39% posuny IPC s jádry Redwood Cove a Lion Cove?

Středa, 26 Leden 2022 - 06:49 | Anonym | Aha, tak to sorry, můj detektor sarkasmu opět...
Úterý, 25 Leden 2022 - 18:40 | Kutil | Zrovna do serverů se vždy dávaly drahé komponenty...
Úterý, 25 Leden 2022 - 18:38 | Kutil | Už velmi dlouho, lidé - především hráči a...
Úterý, 25 Leden 2022 - 16:35 | hajčus | Jen jsem Jirkovi odpověděl tak trochu Jirkovsky...
Úterý, 25 Leden 2022 - 10:54 | Jon Snih | Je to vtipný. To nasazení DDR6 v roce 2025 u...
Úterý, 25 Leden 2022 - 10:25 | del42sa | ta tabulka je nesmysl, vyrobená nejspíše nějakým...
Úterý, 25 Leden 2022 - 09:34 | Anonym | Ale mluví o kreativních činnostech, což typicky...
Úterý, 25 Leden 2022 - 09:29 | Anonym | A to je relevantní jak? Spousta lidí může...
Úterý, 25 Leden 2022 - 09:16 | hajčus | V lowendu doporučuji jednoznačně Intel, Tam totiž...
Úterý, 25 Leden 2022 - 09:05 | Petr66 | Intel byl pojem od vydání core 2 duo až do doby...

Zobrazit diskusi