Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mohl být desktopový Ice Lake-S zrušen?

Čím dál tím se zdá pravděpodobnější, že se nedočkáme 10nm desktopových procesorů Ice Lake-S. Alespoň tomu nasvědčují indicie, které se objevily za první tři měsíce letošního roku…

Původní plán Intelu (opravdu ten původní) byl po 14nm Broadwellu a Skylaku vydat 10nm Cannon Lake a Ice Lake. Z nyní již známých důvodů přišel po Skylaku ještě čtyřjádrový Kaby Lake, šestijádrový Coffee Lake, osmijádrový Coffee Lake-refresh a v letošním roce čekáme ještě desetijádrový Comet Lake. První 10nm generace, Cannon Lake, nakonec vznikla pouze v podobě dvoujádrových nízko taktovaných vzorků bez aktivního integrovaného GPU, ale Ice Lake měl být vydán. Jenže začátkem ledna na CES Intel prohlásil, že v letošním roce vydá Ice Lake pro mobilní segment i desktop. Snad právě v důsledku tohoto potvrzení se nedostalo pozornosti zdrojům či indiciím, které naznačovaly něco trochu jiného.

Nyní už jich je ale tolik, že si prostor a menší zamyšlení zaslouží:

1. Kde jsou informace o desktopovém Ice Lake-S?

Zatímco o 10nm Cannon Lake bylo už v roce 2015 veřejně a od pracovníků Intelu známo, že nabídne až 8 procesorových jader nebo že se chystají i čtyřjádrové a šestijádrové varianty, o Ice Lake v desktopu v podstatě nevíme nic. Co se objevilo, byly spíš spekulace (korektněji řečeno nápady či zbožná přání, protože původní význam slova spekulace je „hloubání, plán, nazírání rozumové s vyloučením intuice“) a dosud vlastně nevíme ani to, kolik by měl desktopový Ice Lake procesorových jader. Pokud by skutečně mělo na podzim k vydání Ice Lake-S dojít, bylo by to snad historicky poprvé, co by půl roku před vydáním procesoru Intelu nebylo známé ani to, kolika jádry bude disponovat. Oproti tomu víme o existenci čtyřjádrového Ice Lake-U (~15W model pro ultrabooky, který by podle některých zdrojů mohl být vydatný již v pololetí, podle jiných na podzim).

2. Comet Lake

Samozřejmě by mohlo jít o náhodu a mohli bychom říct, že se prostě Intelu daří specifikace Ice Lake-S držet pod pokličkou (byť v případě Ice Lake-U to z nějakého důvodu nejde). Jenže pokud by byl Ice Lake-S přecijen na letošní rok chystán, proč Intel chystá 14nm Comet Lake? Lze považovat za prakticky jisté, že dvě řady procesorů pro desktop nevydá, nemělo by to smysl. Pro Ice Lake-S tedy v letošním roce nezbývá prostor.

3. Intel: „Comet Lake není pomalejší než by byl Ice Lake“

Web DigiTimes nedávno zmínil vyjádření Intelu, podle kterého (14nm) Comet Lake nemá být pomalejší než (10nm) Ice Lake. K tomu ještě redakce dodala, že podle jejích informací to s 10nm procesem nejde hladce. Což znamená, že něco drhne více, než se dosud předpokládalo. Kombinace těchto informací by opět mohla být v souladu s hypotézou, že s Ice Lake-S něco nejde dobře.

4. Ice Lake-S v roce 2020? Neměl by smysl

Vydání 14nm Comet Lake v roce 2019 samozřejmě ještě nepotvrzuje, že došlo ke zrušení 10 Ice Lake-S pro desktop. Teoreticky by to mohlo znamenat pouze, že byl Ice Lake-S odložen na rok 2020. Jenže to by nedávalo smysl s ohledem na konstatování Intelu, že Ice Lake-S je v podstatě pomalejší než Comet Lake. Jaký smysl by mělo vydat v roce 2020 pro tentýž segment produkt, který je pomalejší než jeho předchůdce v roce 2019?

Nemohl by Intel třeba v roce 2020 vydat Ice Lake-S se zvýšeným počtem jader nebo s vyššími takty, aby byl rychlejší než Comet Lake? Mohl, ale jistě mu pak nebude říkat Ice Lake. Protože to by mohl být zažalován za to, že klamal v prohlášení, že Comet Lake je rychlejší. Pokud by tedy něco takového vyšlo, mohlo by se to jmenovat Comet Lake-refresh nebo nějak úplně jinak, třeba Galaxy Lake. Pravděpodobně ne však Comet Lake, se kterým by to již nemělo mnoho společného. Zdá se navíc pravděpodobnější, že v případě takového scénáře by Intel pustil na trh raději o generaci novější řadu, Tiger Lake. Každopádně se zde bavíme o roce 2020 a jiném produktu, než jaký je předmětem článku.

5. Leden 2019: Ice Lake-S mizí z WikiChip

Na webu WikiChip až do poloviny letošního ledna figuroval seznam řad Ice Lake, ve kterém byl mimo ultramobilních Ice Lake-Y a Ice Lake-U uveden i desktopový Ice Lake-S. Tato řádka je však nyní přeškrtnutá. Historie editací umožňuje zjistit, že ji neškrtl nějaký náhodný kolemjdoucí, ale samotný zakladatel a správce webu WikiChip, který k tomu měl jistě zcela konkrétní důvod.

6. Analytik: Ice Lake-S byl zrušen

Při hledání jakýchkoli informací o tom, že by Ice Lake-S mohl být zrušen, jsem narazil na lednovou diskuzi na Redditu, která odkazuje na již smazaný Twitterový post analytika Ashrafa Eassy z webu The Motley Fool, ve kterém skutečně uvedl, že Ice Lake-S byl zrušen. Jak to již bývá, pokud je něco smazáno nebo staženo, z 90 % to znamená, že na tom bylo něco pravdy, jejíž zveřejnění neudělalo někomu dobře.

7. Bloger: Zrušen byl Ice Lake-S i Ice Lake-H

Japonský bloger Kitamori Yotsuba kdesi z hlubin japonských twitterových diskuzí vyžmuňkal informaci, že byl zrušen jak desktopový Ice Lake-S, tak i Ice Lake-H pro výkonné notebooky (45W).


Při zohlednění všech těchto indicií asi nebude od věci uvažovat o možnosti, že druhá generace 10nm desktopových procesorů Ice Lake-S mohla být zrušena stejně jako první (Cannon Lake-S) a nic většího než čtyřjádrové mobilní procesory v dohledné době na 10nm procesu nevznikne. Jak ale Intel dodrží slovo, že v letošním roce vydá jak Ice Lake pro notebooky, tak i pro desktop? V úvahu připadá možnost, že stejně minimalisticky (doslova), jako to provedl u Cannon Lake - vydáním nějakého mini-PC s tímto procesorem.

Tagy: 

Diskuse ke článku Mohl být desktopový Ice Lake-S zrušen?

Pondělí, 25 Březen 2019 - 07:28 | VŠK | Jen pokud tím patchem myslíš náplast na skříni s...
Neděle, 24 Březen 2019 - 20:26 | Pjetro de | Pocuvaj ty hruza. Zvolil som si primitivne...
Neděle, 24 Březen 2019 - 20:04 | Pjetro de | Kamarat - tu poslednu vetu o 10 GHz si myslel...
Neděle, 24 Březen 2019 - 19:39 | no-X | Netvrdím, že na tom nemůže nic být, ale jedna věc...
Sobota, 23 Březen 2019 - 20:16 | hajčus | Třeba AMD využije brutální výkon svojí grafické...
Sobota, 23 Březen 2019 - 19:01 | Jon Snih | @No-X: Je možný, že Intel stáhl vydání IceLaku...
Sobota, 23 Březen 2019 - 13:57 | Artael | Ono čistej křemík se roky nepoužívá, pokud se...
Sobota, 23 Březen 2019 - 01:27 | RedMaX | Spis bych se zamyslel nad tim, jestli je 7nm...
Pátek, 22 Březen 2019 - 18:30 | Hrdina | Já chci svoji avatar ikonku nebo článek o...
Pátek, 22 Březen 2019 - 18:21 | Mirda Červíček | Jen se Intelu smějte, pošetilci. Zkuste si zajít...

Zobrazit diskusi