Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dostupnost substrátů na GPU / CPU se zlepšuje, do konce roku problém pomine

Jedním z prvků limitujících dostupnost grafických karet byla v loňském roce nedostatečná dostupnost substrátů pro výrobu GPU. Situace se ale vyvíjí velmi příznivě…

Jedním z nejčastěji zmiňovaných byl ABF (Ajinomoto Build-up Film). Jeho dostupnost se má začít od února podstatně zlepšovat a do pololetí už nebude nedostatek tohoto substrátu dodávky hardwaru omezovat (dostupnost se lepšila už loni, například společnost Kinsus zvýšil dodávky tohoto substrátu v roce 2021 zhruba o 30 %). Tyto zprávy korespondují s předchozími vyjádřeními Lisy Su, která očekávala vyřešení situace pro AMD kolem pololetí 2022.

Podle zpráv od společností TUL a ASRock se v druhém pololetí chystá výrazné navýšení výrobních kapacit grafických karet. Tato zpráva není příznivá jen s ohledem na vyřešení problematické dostupnosti stávajících produktů, ale hlavně s ohledem na 5/6nm generaci grafických karet, jejichž vydání proběhne později ve druhém pololetí (první GeForce architektury Lovelace by mohly být na trhu v září, první Radeony využívající RDNA 3 zhruba v říjnu-listopadu). High-end této generace bude silně laděn směrem k výkonu (nikoli k ceně), takže jeho předražení v důsledku nedostupnosti by už skutečně nebylo žádoucí.

Pokud jde o dostupnost a ceny, objevily se pozitivní zprávy již v souvislosti s poklesem hodnoty kryptoměn, což tlumí poptávku po grafických kartách z hlediska těžařů. Od počátku roku proto ceny mírně klesají. V horizontu blízkých měsíců může být tento trend negativně ovlivněn pandemií varianty omikron, která může prorazit zavedená (a doposud funkční) opatření v asijských výrobních provozech, ovšem tato vlna nejspíš relativně rychle přejde a ve druhé polovině léta by již nemusel dostupnost grafických karet negativně ovlivňovat ani nedostatek substrátů, ani nákupy těžařů, ani mutace omikron.

Diskuse ke článku Dostupnost substrátů na GPU / CPU se zlepšuje, do konce roku problém pomine

Čtvrtek, 27 Leden 2022 - 13:25 | Pajka | takže za půl roku budeme brblat, že cena výkon...
Čtvrtek, 27 Leden 2022 - 10:46 | amadjr | ... a ted tu o pernikove chaloupce :)
Čtvrtek, 27 Leden 2022 - 09:46 | krakora | Omikron je fajn, lidi nejsou, takže jsme nasadili...
Čtvrtek, 27 Leden 2022 - 08:29 | Lotrandor | "dostupnost" v září bude nejspíš stejná...

Zobrazit diskusi