Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Firefox 10: tiché aktualizace a automatická kompatibilita doplňků

Firefox 2 Beta 2
Nedá se říci, že v Mozille nenaslouchají svým uživatelům. Naopak. Problém je, že s rapidním zrychlením číslování Firefoxu jim nenaslouchají adekvátně rychle. Takže od Firefoxu 4 se dá říci, že nás, prostý lid, štve několik věcí na Firefoxu opravdu fatálně. Dvě z nich vyřeší desítka plánovaná na začátek příštího roku…

Kompatibilita doplňků

Já to vezmu sám za sebe. Pokud mě něco štve, přímo se** hned na prvním místě, pak je to demence Firefoxu kolem automatické nekompatibility doplňků. Nebyl to problém, když Firefox 3.něco existoval velmi dlouhou dobu, ale je to problém když nová major verze vychází pomalu "každý týden". Momentálně sedím ve Firefoxu 7.0.1 s nainstalovaným doplňkem "Add-on Compatibility Reporter" a odmítám přejít na Firefox 8.0, protože nechci znovu řešit případný nový způsob, který zase Mozilla znepříjemnila používání doplňků, bez kterých už roky nejsem schopen fungovat.

Firefox 10 na to konečně půjde rozumně. Místo presumpce viny ("zaříznutí všech doplňků, které vývojář "neotagoval" jako kompatibilní s novou verzí") zavede presumpci neviny. Firefox 10 konečně zahodí ten nesmyslný předpoklad, dle kterého prostě přece musí být doplňky nekompatibilní s novou verzí. Všichni přece víme, jaká je to pitomost, když Firefox 4.0 je vlastně spíše 3.7, 5.0 zase 3.8, 6.0 = 3.9, 7.0 = 3.9.něco a řekněme teprve Firefox 9 nebo 10 bychom prohlásili za Firefox 4.

Desítka bude automaticky považovat za kompatibilní všechny nebinární doplňky a pouze ty, u kterých bude skutečně jisté, že jsou nekompatibilní, nepovolí. Bude mimo jiné vycházet z faktu, že lidé využívající beta či testovací buildy Firefoxu, ještě ve vývojovém cyklu kompatibilitu doplňků dostatečně ověří. Přístup samozřejmě neřeší binární doplňky a ty, u kterých autor vyžaduje striktní kontrolu příznakem "strictCompatibility = true".

Jak dodává česká Mozilla: V nočních verzích pro vývojáře bylo toto chování zapnuto ve včerejším pátečním (2011-11-18) vydání, ve Firefox Auroře si ho můžete z důvodů testování zapnout sami pomocí dialogu about:config.

Firefox 9.0 Beta

Tiché aktualizace

Druhá záležitost, na kterou Firefox 10 zaměří svoji pozornost, štve spíše Mozillu než uživatele. Ostatně u Google Chrome, pokud máte vše nastaveno výchozím způsobem, se vám prohlížeč aktualizuje v tichosti na pozadí sám a moc to lidem nevadí. Mozilla má zjištěno, že dobře čtvrtina Firefoxů po celém světě je ještě verze 3.6.něco. Zkrátka lidé jsou "líní" aktualizovat.

Pro Firefox 10 se tak připravuje systém tichých aktualizací. Je možné, že jej tvůrci nestihnou pro desítku dokončit, protože je pochopitelně potřeba zajistit, aby byl systém dokonale bezpečný (nebo se dokonalosti aspoň blížil) a nehrozilo tak podvržení škodlivého kódu uživatelům Firefoxu. Další pozornost se zaměřuje na co nejrychlejší a nejméně bolestné (pro uživatele) zprovoznění právě aktualizovaného Firefoxu. Pro Windows to mimo jiné znamená nutnost instalace patřičné služby do Windows Service, aby tiché aktualizace nealarmovaly UAC a samozřejmě výše uvedenou automatickou kompatibilitu doplňků.

Mozilla pracuje na tichých aktualizacích již více než rok. Původní plány s nimi počítaly již pro Firefox 4, ale z toho nakonec sešlo. Každopádně po zavedení se stane Firefox teprve druhým prohlížečem s takovou implementací, Google Chrome s tichými aktualizacemi mimochodem přišel již v září 2008 při svém uvedení. Na tuto zpočátku kritizovanou (zejména zastánci ochrany soukromí a maximální kontroly nad chováním systému a instalovaných aplikací) funkci si nakonec i řada odpůrců tichého aktualizování aplikace zvykla. Co zvykla - ono se zde hodí spíše říci, že ti uživatelé to nakonec přijali jako dobrý nápad.

Blízká budoucnost Firefoxu

Obě uvedené věci jsou v plánu pro Firefox 10, který by se měl objevit 31. ledna 2012. Pokud se do té doby nestihne příprava tichých aktualizací, přijde až s jedenáctkou. Firefox 11 vyjde 13. března, Firefox 12 pak 24. dubna.

Otázkou je, nakolik Mozilla zatraktivní svůj prohlížeč pro stále pozvolna klesající množství uživatelů. Mnoho jich je totiž v situaci, kdy s Firefoxem nejsou úplně spokojeni, ale přechod na třeba právě Chrome by pro ně byl více bolestný než neustálé soužití s bolístkami Firefoxu. Desáté vydání zalátá několik větších bolístek, tyto dvě hlavní jsme si dnes zmínili. Dovolte nám na seznam přidat ale ještě jednu věc, kterou bychom rádi viděli ve výchozí instalaci Firefoxu co nejdříve, a to v rámci co nejrychlejšího rozšíření podpory. Přesto, že má Googlův grafický formát ještě své neduhy, věříme, že WebP si podporu ve Firefoxu zaslouží a proto jsme rádi, že na implementaci se pracuje.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Firefox 10: tiché aktualizace a automatická kompatibilita doplňků

Středa, 23 Listopad 2011 - 23:09 | Duck Daffy | Chrome Ti tak připadá proč? Zkoušel jsi jej nějak...
Středa, 23 Listopad 2011 - 09:08 | JVc | tak proto nechapu o cem petrpr a DJ pise. Adblock...
Středa, 23 Listopad 2011 - 09:02 | petr ib | jj taky jsem to četl. asi si u MS řekli, že by...
Úterý, 22 Listopad 2011 - 20:53 | urban | Tak to maji asi smulu. Nekde tady jsem cetl, ze...
Úterý, 22 Listopad 2011 - 20:50 | urban | Ja zae neznam ALT+G ani F6 a do adresniho radku...
Úterý, 22 Listopad 2011 - 17:10 | MACHINA | asi chtějí ušetřit za stravenky pro vývojáře a...
Úterý, 22 Listopad 2011 - 17:09 | MACHINA | a za týden tu máme firefox 26. Jsem jediný kdo si...
Úterý, 22 Listopad 2011 - 17:06 | roTTen | Teď jsem to testl tolik videí na youtube, některé...
Úterý, 22 Listopad 2011 - 17:00 | roTTen | Já mám otevřeno cca 60-80 tabů už od verze 3.x a...
Úterý, 22 Listopad 2011 - 16:56 | roTTen | To je problém především Flashe. Buď rád, že...

Zobrazit diskusi