Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gerard Williams III, procesorový architekt Applu, opustil společnost

Nedlouho před očekávaným zahájením náhrady x86 jader vlastními ARM SoC opustil společnost Apple nejvýše postavený procesorový inženýr ve firmě, Gerard Williams III…

Ještě než se dostaneme k samotnému obsahu zprávy, si o pozornost žádá samotná forma sdělení. Informace o Williamsově odchodu se totiž rozšířila 1. dubna, a tak se k ní mnohé zdroje stavěly obezřetně. Některé ji (raději?) zcela vynechaly a některé ji servírovaly s použitím podmiňovacího způsobu. Pochybnosti nevyvolávalo pouze datum, ale i fakt, že Williamsův profil na LinkedIn žádnou změnu neuvádí a stále jako aktuálního zaměstnavatele předkládá společnost Apple.

Na druhou stranu je třeba říct, že - ačkoli se zpráva široce rozšířila 1. dubna - první výskyt lze připsat webu CNet již 31. března. Svérázný aprílový vtípek se tedy dá vyloučit a troufám si říct, že s ohledem na dvoutýdenní časový odstup, během kterého by Apple nebo Williams mohli zprávu dementovat, lze vyloučit i omyl na straně CNet.

Přesto dosud ani jedna strana situaci nekomentovala a kupodivu není známo ani přesné datum, ke kterému měl Williams Apple opustit (nejspíš někdy v březnu), natož důvod, pro který byla spolupráce obou subjektů ukončena. Všechny důvody tedy zůstávají na úrovni spekulací - v případě přestupu k Intelu inspirovanou stávajícím náborem Intelu (avšak spíše do grafické než do procesorové divize), v případě přestupu ke Googlu inspirovanou předloňským odchodem ex-šéfa vývoje SoC Applu k této společnosti a v případě zdravotních důvodů absencí veřejné aktivity Gerarda Williamse v poslední době. I to lze ale vysvětlit právě předloňským odchodem ex-šéfa pro SoC, jehož povinnosti byly převedeny právě na Williamse.

Gerard Williams III (na úvodním snímku vpravo) začal svoji kariéru v polovině 90. let tříměsíční stáží u Intelu, kde se tehdy vyvíjelo 66MHz a 100MHz Pentium. Následně se rok a půl rozhlížel v Texas Instruments a začátkem roku 1998 zakotvil u ARM, kde vydržel přes 12 let (vedl např. vývoj Cortex-A8 (Tiger): ARMv7). V únoru 2010 začal pracovat u Applu, kde se podílel na (prakticky všech tehdejších) ARM procesorech společnosti. Počínaje Cyclone / A7 vývoj vedl a zodpovědnost měl i za všechny následující procesorové architektury. Poté, co Apple opustil Manu Gulati (nyní v Googlu), který měl na starosti implementaci jednotlivých prvků do SoC, se pod Williamsovu kompetenci (k dosavadní procesorové části) přesunul vývoj a realizace celých SoC, z nichž poslední bude patrně A12.

Apple v posledních týdnech nabral dvě známá jména výpočetní sféry, konkrétně Iana Goodfellowa, který dostal pozici ředitele pro strojové učení a Michaela Schwekutsche, kterého Apple přebral Tesle. Proslýchá se, že dostal pozici v projektu Titan, o němž se však několikrát hovořilo jako o zrušeném (a opět obnoveném). Zda získání těchto osob může nějak souviset s Williamsem, není jasné.


Přinejmenším možnost Williamsova přechodu k Intelu nelze jen tak smést ze stolu jako nesmyslnou. Intel totiž před rokem v rámci povzbuzení vývoje procesorů přijal známého procesorového architekta Jima Kellera. Keller však od roku 2004 pracoval v P. A. Semi, kterou později pohltil Apple (Kellera získal zvlášť, krátce před samotnou akvizicí). Tento tým s Kellerem pracoval na generacích A4 a A5. A4 šla do výroby krátce po Williamsově nástupu do firmy, ale z A5 „chytil“ Williams více než rok vývoje. To znamená, že působení Kellera a Williamse u Applu se zhruba po rok a půl překrývá. Keller tedy Williamse musel znát a možnost jeho doporučení k rozšíření řad procesorového vývoje Intelu není nijak absurdní scénář.

Diskuse ke článku Gerard Williams III, procesorový architekt Applu, opustil společnost

Úterý, 16 Duben 2019 - 18:18 | Puf a Muf | Ten starý "ARM 7" není totéž, co "...
Úterý, 16 Duben 2019 - 12:40 | no-X | Pak by asi bylo nejlepší to adresovat přímo...
Úterý, 16 Duben 2019 - 12:04 | Peter Fodrek | >a začátkem roku 1998 zakotvil u ARM, kde...

Zobrazit diskusi