Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hledáte vhodné řešení pro zabezpečení vlastní domény?

PR článek
Rádi byste se prezentovali nejen samotným obsahem domény, ale také jistotou, že vaši uživatelé se nestanou obětí například phishingu? Velice oblíbenou doménou je doména česká díky zabezpečení DNSSEC.

Systém doménových jmen a zabezpečení DNSSEC

V době, kdy vzniknul internet, který nebyl ve světě ještě tolik známý, a uživatelů připojených svými PC k internetové síti bylo mnohem méně, než dnes, tak v té době vzniklo také DNS, tedy Systém doménových jmen.

DNS servery obsahují databázi doménových jmen, které mají informace o tom, na kterém serveru tedy PC se vyhledávané domény nacházejí. DNS tak slouží jako překladač doménového jména na číselnou IP adresu. Doménám rozumí uživatelé, IP adresám zase počítače.

Vzhledem k tomu, že počet uživatelů internetu a připojených PC k síti stoupá, tak i DNS se postupně stávalo méně bezpečné a začalo být terčem útoků za účelem podvržení falešné IP adresy. Bylo tak zcela jednoduché ponechat bez narušení adresu jmennou a změnit adresu číselnou. Uživatel si tak nic nevšimnul a v domnění, že systém dohledal požadovanou a pravou stránku, začal zadávat třeba osobní či přihlašovací údaje včetně hesel. Tyto údaje následně útočník zneužil. Jedná se o tzv. phishing.

Jako řešení se tedy naskytlo rozšíření DNS o zabezpečení DNSSEC. Díky tomuto zabezpečení má uživatel jistotu, že informace získané z DNS nejsou narušené a podvržené. DNSSEC je technologie, která výrazně snižuje riziko zneužití osobních údajů a hesel, napadení emailové schránky a podobně.

DNSSEC funguje na principu asymetrické kryptografie. Jde o dva klíče, při kterých jeden privátní slouží jako šifrovací a je podepsaný elektronickým podpisem a druhý veřejný je dešifrovací a ten ověřuje správnost získaných informací z DNS a elektronického podpisu.

Tímto zabezpečením jsou po celém světě známé české domény, které mají vysokou důvěryhodnost právě díky kvalitnímu zabezpečení. Provozovatelem české domény je CZ.NIC, které spravuje také seznam registrátorů nejen českých domén.

Takovým registrátorem je i společnost TELE3, která poskytuje internetové a telekomunikační služby včetně zabezpečení DNSSEC.

TELE3 poskytuje veškeré služby a informace v oblasti registrace domén včetně kontroly případné duplicity přes Whois server.  Kromě nové domény je možné provádět také převody a prodej již existujících domén včetně přepsání na nového držitele.

Dále firma poskytuje řešené pro domainery jako třeba možnost správy více účtů na jedno přihlášení, hromadný převod domén, změnu držitele domény online, libovolný počet webhostingu zdarma a také přesměrování domén a mnoho dalších služeb.