Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IDF 2009: Intel hovoří o svých budoucích produktech

Intel Developer Forum 2009
Intel Developer Forum se letos nese tak trochu ve stylu opakování již známých věcí, i když pár novinek tam také zaznělo, ale většina z nich už unikla dříve, nebo se jedná o klasické gramodesky typu „hodiny stále poslušně tikají“ (tick-tock), „Moorův zákon stále platí a je super“ a tak. Pojďme se v krátkosti podívat na pár zmínitelných věcí, na něž mohli návštěvníci na IDF narazit…

Nejprve k dlouho očekávanému Itaniu s krycím jménem „Tukwila“. Toto jméno se poprvé na našem serveru objevilo už v roce 2004 a od té doby se mnohé v plánech změnilo, např. rok 2007 už procesor „Tukwila“ nestihl a právě tehdy se začalo hovořit o tom, že toto Itanium bude mít s Xeony mnoho společného, např. komunikační rozhraní QPI (tenkrát ještě nazývané CSI). Ostatně o sjednocování platforem Itanium a Xeon se hovoří už také hodně dlouho a Intel to zmínil i na letošním IDF právě v souvislosti s „Tukwilou“.

IDF 2009: sbližování platforem s procesory Intel Itanium a Intel Xeon

Je to opět QPI, co je společným jmenovatelem obou platforem, stejně tak Intel I/O hub neboli čipset. A když už jsme nakousli serverové procesory, sluší se ukázat aktuální roadmapu, kde se o Itaniu „Tukwila“ hovoří v časovém horizontu příštího roku. V dáli pak věštecké koule inženýrů Intelu odhalují procesor „Poulson“ a také „Kittson“.

IDF 2009: Intel Server Roadmap

V roadmapě není jedna věc, kterou jsme nakousli nedávno: „Jasper Forest“. K tomu si nyní můžeme doplnit, že dva takové procesory spolu budou komunikovat přes QPI, ale s čipsetem bude jeden z nich komunikovat přes DMI. „Jasper Forest“ je v podstatě označení embedded Xeonu postaveném de-facto na čipu „Lynnfield“ uvedeném nedávno coby nové Core i7 řady 800 a Core i5, jen má navíc pro komunikaci s okolím zpřístupněný QPI. Jsme zvědavi, zda za tímto účelem přijde pro tyto procesory i jiná patice, tedy pokud nepůjde o procesory v BGA pouzdře pájené přímo na desku.

IDF 2009: Jasper Forest

Levnější servery pro jeden až dva procesory si nějaký čas budou muset vystačit s procesory „Lynnfield“ (patice LGA1156) a „Nehalem-EP“ (LGA1366) na 45nm výrobním procesu. 32nm „Clarkdale“ s integrovanou grafikou (LGA1156, v desktopech coby Core i3 a „nové Pentium“) bude prvním 32nm procesem vyráběným procesorem, ovšem integrovaná grafika bude vyráběna 45nm procesem, jak již víte, půjde o dva kousky křemíku na jedné desce (snímek z křemíkové desky představuje jen tu 32nm část). Můžete si všimnout, že je to jen dvoujádro a s menším množstvím L3 cache.

IDF 2009: Intel 'Clarksfield' - dva kousky křemíku na jedné destičceIDF 2009: Intel Clarksfield - 32nm procesem vyráběná procesorová část

To už jsme zabrousili pomalu do desktopů, kde však nic vyloženě nového neočekáváme, ani připravovaný šestijádrový „Gulftown“ by pro vás neměl být žádnou novinkou (pro lidi z Intelu, když jsme se s nimi bavili naposledy, však bylo prý novinkou označení „Core i9“, o čem si štěbetali vrabci na střeše, tak uvidíme, jak to nakonec bude). „Gulftown“ bude pasovat do stávající high-endové platformy se socketem LGA1366.

IDF 2009: Intel Desktop/Mobile Roadmap

Momentálně chybí realitě k dokonání nejbližších plánů už jen uvedení dvoujádrových 32nm procesem vyráběných procesorů „Clarkdale“, resp. jejich mobilní odnože zvané „Arrandale“ a pak už bude na pořadu dne výhled na nástupce mikroarchitektury „Nehalem“ zvaný „Sandy Bridge“, jehož vzorek už byl na IDF předváděn ve funkčním počítači (nicméně uvedení Sandy Bridge na trh nebude dříve než v roce 2011).

Velice okrajově se Intel zmiňuje také o „Larrabee“, o tom a spoustě dalších věcí měl původně na IDF hovořit Pat Gelsinger, ale ten dostal padáka, takže jeho místo zaujal Sean Maloney (o Gelsingerovi se pochopitelně zmínil, protože Gelsingera prostě lidé na IDF očekávali stejně samozřejmě jako šéfa Intelu Paula Otelliniho, Maloney tvrdil, že je to jeho první IDF bez Gelsingera a že se o něm hovoří v různých souvislostech, od drbů po vykopnutí právě kvůli „Larrabee“, až po takové důvody, jakože nebyl vybrán coby další nástupce šéfů Intelu, kterým má teď jakože být právě Sean Maloney). Každopádně to jediné, co Intel v souvislosti s Larrabee ukazuje, jsou slajdy tohoto typu:

IDF 2009: Intel Larrabee -update

Další zprávy z IDF později ;-).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IDF 2009: Intel hovoří o svých budoucích produktech

Žádné komentáře.