Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel se chystá na Xe, brzy vydá nový ovládací panel

Ačkoli je zřejmé, že jde o další krok příprav na samostatné grafické karty, je tento krok přínosem i pro uživatele stávajících integrovaných grafik Intelu…

11. 11. '11 jsme vydali dvoustránkový článek nazvaný Více než 50% grafik Intelu platí zákazníci zbytečně… Bylo to v době, kdy se integrované grafiky Intelu mohutně přesouvaly z čipsetů do procesorů (kde byly blíže paměťovému řadiči), čehož Intel využil k navýšení jejich výkonu. Točilo se kolem toho samozřejmě i hodně marketingu, na který jsme v rámci možností reagovali. Právě zmíněná dvoustránková reakce ale asi nebyla Intelu příliš příjemná, protože v ní došlo i k citaci partnerů-odběratelů, s jejichž názory jsme ne ve všech ohledech souhlasili.

Celé to nakonec vyústilo v oběd tehdejší redakce se zástupcem společnosti Intel, který nám v přátelském duchu odprezentoval, jak to s těmi integrovanými grafikami vlastně Intel myslí, na notebooku nám ukázal, že se skutečně najdou (na iGPU Sandy Bridge) obstojně vypadající a použitelně běhající hry, načemž jsme se - k příležitosti Vánoc obdarováni spodky s logem Intel - s úsměvem rozloučili.

Toto není Sandy Bridge Wafer ;-)

Pro úplnost - byť již mimo tématické vlákno - lze dodat, že tato přátelská atmosféra byla velmi rychle rozptýlena jen o pár měsíců poté, po vydání generace Ivy Bridge. Pamětníci si vybaví, že ač přišla s novým výrobním procesem, nepřinesla krom snížení spotřeby žádný velký posun, neboť jí nedělaly dobře vysoké takty, což Intel ještě zpečetil (či spíše zapečetil) použitím pasty šedivky namísto do té doby používané pájky. Teploty a OC potenciál v důsledku toho byly všelijaké. WIFT si tehdy dovolil posun Ivy Bridge oproti Sandy Bridge srovnat s posunem Bulldozeru oproti K10.5 u AMD.

Odvaha srovnávat Ivy Bridge s Bulldozerem tehdy byla odměněna jiným pánem z Intelu, který se postaral o to, aby nám žádnou firmou, která spolupracovala s Intelem, nebyl zapůjčen žádný hardware na testy. Zastaveny byly i zápůjčky procesorů Intel a museli jsme vrátit i základní desku z testovací sestavy, jejíž dlouhodobou zápůjčku Intel zajistil.

Praktický poznatek: Srovnání Ivy Bridge s Bulldozerem v jedné větě nedělá dobrotu. Jde o produkty zcela nesrovnatelné. Bulldozer totiž nemá integrovanou grafiku.

Čas však plynul dál a ačkoli již nešlo o kontinuální kampaň jako v počátcích, snažil se Intel čas od času připomenout, že jeho integrované grafiky nejsou pouze na ozdobu. Plyn se pokusil sešlápnout ještě s generací Broadwell, která měla potenciál překonat grafický výkon APU od AMD, ovšem za -násobně vyšší cenu, což u uživatelů příliš neprošlo. Investice rozdílu v částce do samostatné grafické karty totiž poskytla i -násobně vyšší výkon.

Podobných záchvěvů, které přišly a zase odešly, bylo více. Za zmínkou ve světle nedávných událostí stojí ještě jeden a to příslib podpory FreeSync / Adaptive Sync v roce 2015. Pak nastalo ticho lze vlastně říct, že iGPU Intelu Adaptive Sync nepodporují dosud, přestože by to mohlo výrazně posunout jejich herní potenciál.

AMD FreeSync laptops

V čem je problém, se začalo proslýchat zhruba o dva roky později, kdy několik exinženýrů Intelu naznačilo, že grafická divize Intelu funguje spíše v marketingovém oddělení než kde jinde, neboť vedení firmy není ochotné jakkoli rozšířit naprosto nedostačující grafický tým, není ochotné navýšit investice způsobem odpovídajícím příjmům z procesorů a rozšířenosti iGPU Intelu. Jakákoli snaha o zlepšení ze strany týmu vždy ztroskotá na tom, že na implementaci jakéhokoli výraznějšího vylepšení nejsou lidé, protože ti stávající sotva zvládají udržet podporu nezbytného minima funkcí a systémů, které jsou bezpodmínečně nutné.

Ve světle těchto informací by bylo velmi zajímavé vědět, jaké přesvědčovací metody použil na vedení firmy Raja Koduri, když jej dokázal přimět k investicím do vystavění celé nové grafické divize, vývoji samostatných grafických karet a - jak se ukazuje nyní - i vývoji nového softwarového rozhraní k ovladači:

To Intel trochu naťuknul v níže připojeném videu. Finální verze panelu má být dostupná ve druhé polovině března. Ač je zřejmé, že impuls k tomuto kroku souvisí se samostatnými grafikami Xe, nový ovládací panel je nachystán s předstihem - zřejmě proto, aby bylo možné na základě uživatelské odezvy doladit všechny nedostatky do vydání Xe a předejít jakýmkoli nepříjemnostem.

Video z nového ovládacího panelu ukazuje pouze útržky, ale lze zachytit, že nejspíš došlo i k inspiraci u Nvidia GeForce Experience. Především pak je panel celkově více hráčsky orientován. Zatím to tedy vypadá, že to Intel protentokrát myslí vážně. Nakolik, to se dozvíme až s nástupem samotných grafik Intel Xe, byť podoba ovládacího panelu by mohla leccos napovědět ještě před koncem března.

Tagy: 
Zdroje: 

paměti redaktora a video Intelu

Diskuse ke článku Intel se chystá na Xe, brzy vydá nový ovládací panel

Pondělí, 18 Březen 2019 - 09:03 | xvasek | Já jsem jednou konfiguroval Intel + AMD notebook...
Sobota, 16 Březen 2019 - 17:31 | Artael | A to údajně optimus funguje lépe, jak varianta od...
Sobota, 16 Březen 2019 - 12:40 | franzzz | > Nějaká konkrétní řada atomů, kde jsou...
Sobota, 16 Březen 2019 - 09:56 | Artael | Tak osobně bych si tipnul že nejde o celkovou...
Pátek, 15 Březen 2019 - 23:03 | danieel | Ktera grafika od Intelu vam v dnesni dobe...
Pátek, 15 Březen 2019 - 17:55 | TyNyT | Intelovské grafiky... to je taková zapeklitá věc...
Pátek, 15 Březen 2019 - 17:53 | TyNyT | o ty náklady by ani tak nešlo, ale oni nebyli...
Pátek, 15 Březen 2019 - 15:50 | mejla76 | Tak si to shrňme - nVidia diitu nic neposílá,...
Pátek, 15 Březen 2019 - 14:19 | Tom Buri | no myslim, ze nikdo pri smyslech nemuze cekat, ze...
Pátek, 15 Březen 2019 - 13:25 | IT lama | Jelikož je mezi výrobci všeho hardwaru +...

Zobrazit diskusi