Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel mění CEO, Boba Swana nahradí Pat Gelsinger

Jedno z legendárních jmen historie Intelu se po dvanácti letech mimo společnost vrací a to rovnou na post CEO…

Další z informací, které v prosinci zveřejnil anonymní pracovník Intelu, se potvrzuje. Po zprávě o přesunu výroby části procesorů na 5- a 3nm linky TSMC dochází k výměně CEO společnosti.

Přesně za měsíc, 15. února 2021, opustí kancelář nadepsanou písmeny CEO Bob Swan a nahradí je Pat Gelsinger. Swan seděl v čele Intelu od února 2019, tedy dva roky. Tehdy nahradil Briana Krzanicha, který byl prvním šéfem, jenž sklízel kyselé hrozny problémů s výrobními procesy Intelu. Je pravdou, že vývoj procesu nějakou dobu trvá a kritika, která šla zprvu na jeho hlavu v důsledku prvních let nezdarů s 10nm výrobou, tak trochu patřila předchozímu vedení.

exCEO Intelu Brian Krzanich a exředitelka Renee James

Krzanich však byl modelovým příkladem trojobálkového CEO. První neúspěchy mohl svést na svého předchůdce, druhou vlnou na ředitelku výroby (kvůli zpoždění 10nm procesu byla vyhozena Renee James) a v červnu 2018 psal tři obálky. Proslýchalo se, že po klesající konkurenceschopnosti firmy se stal poslední kapkou fakt, že CEO prodal akcie společnosti před zveřejněním první vlny informací o bezpečnostních slabinách procesorů Core. Formálním důvodem měl být vztah na pracovišti, i když podle následně uniklých informací šlo o zástupný problém, neboť vztah, který byl Krzanichovi formálně vyčítán, byl v době jeho odchodu dávnou minulostí.

Krzanichovým nástupcem se stala osoba s ekonomickým pozadím, tehdejší finanční šéf společnosti Robert (Bob) Swan. Zlí jazykové tvrdili, že finančník v čele IT firmy bude pohroma, stejně jako byl pohromou finančník Hector Ruiz (interně tehdy přezdívaný Hector Ruin) v čele AMD. Na jednu stranu můžeme říct, že se od odchodu Briana Krzanicha technologická pozice Intelu příliš nezlepšila, na stranu druhou bude společnost sklízet ovoce zaseté Bobem Swanem nejdříve za rok až dva. Projekty ve vývoji CPU a GPU trvají obvykle 3-5 let, podle toho, jakou jsou komplexní a jakou prioritu a prostředky dostanou.

Ať už budeme na Boba Swana za dva roky nahlížet jakkoli, přinejmenším pro svůj fotogenický úsměv nebude (navzdory nedlouhému působení v čele firmy) zapomenut.

Šéfa s ekonomickým pozadím nahradí šéf s pozadím ryze technologickým. Patrick Paul (Pat) Gelsinger není jméno, které by bylo v Intelu neznámé. Ač na pozici CEO přechází z vedení (rovněž pozice CEO) společnosti VMWare, je až osudově spjat s Intelem.

Právě Intel byla firma, kde začal svoji kariéru. Nejprve na nižších postech ve vývoji architektur 286 a 386. Rychle se vypracoval a na 486 (a také Pentiu Pro) už pracoval z pozice architekta. Postupně se dostal na pozici technologického šéfa společnosti (CTO), ze které se pokusil rozšířit portfolio Intelu o grafické akcelerátory.

Pat Gelsinger s waferem Larrabee

Gelsinger s waferem Larrabee

Projekt Larrabee ovšem skončil fiaskem a právě tento neúspěch byl přisuzován jako důvod jeho odchodu z Intelu v roce 2009. Existovaly však i názory, které se to snažily vysvětlit Gelsingerovým rozčarováním z toho, že mu nebyl přislíben post příštího CEO.

Tato teorie ale příliš nekorespondovala se známými fakty. Například faktem, že tehdejší CEO, Paul Otellini, nastoupil do nejvyšší funkce již v roce 2005 a opustil ji až v polovině roku 2013. Těžko předpokládat, že by se v roce 2009 v Intelu „kupčilo“ se závaznou místenkou na šéfovské křeslo, jenž se reálně uvolnilo až čtyři roky poté. Dalším faktem je, že nic nenapovídá tomu, že by Intel vedl podobný interní systém místenek, neboť po odejití Krzanicha trvalo přes půl roku, než se našel a schválil jeho nástupce. Pokud by ve firmě existoval závazný pořadník, byl by kandidát jasný v den odstoupení svého předchůdce. I zprávy z loňského prosince hovořily o tom, že se vybírá z více kandidátů.

Nástup inženýra na post CEO IT firmy je nadějí ke zlepšení současného stavu. Přinejmenším poukazuje na možnost zlepšení oproti vládě provozního (Krzanich) a účetního (Swan). Vezmeme-li to z historické zkušenosti, šéfové IT firem, kteří vzešli z řad vývoje a výzkumu, patřili většinou do řad průměrně až velmi úspěšných. I kdyby se tedy Intel nechytil s nadcházejícími generacemi produktů (přinejmenším Alder Lake chystaný na konec letošního roku vypadá na první zlepšení), lze očekávat první plody Gelsingerova vedení v horizontu 3-5 let.

Přehled CEO společnosti Intel:

  1. Robert Noyce (1968 - 1975)
  2. Gordon Moore (1975 - 1987)
  3. Andy Grove (1987 - 1998)
  4. Craig Barrett (1998 - 2005)
  5. Paul Otellini (2005 - květen 2013)
  6. Brian Krzanich (květen 2013 - červen 2018)
  7. Bob Swan (únor 2019 - 15. únor 2021)
  8. Pat Gelsinger (15. únor 2021)

Diskuse ke článku Intel mění CEO, Boba Swana nahradí Pat Gelsinger

Neděle, 17 Leden 2021 - 18:41 | Lazar | Podle tohoto rozhovoru byla asi jeho původní...
Sobota, 16 Leden 2021 - 19:55 | Anonym | Davide dodržuje pravidlo 7 let ? :P
Sobota, 16 Leden 2021 - 19:52 | Anonym | Když jsem pracoval v korporaci, byl jsem velmi...
Sobota, 16 Leden 2021 - 19:40 | Anonym | Spíš realita, každý úspěch něco stojí a za každým...
Sobota, 16 Leden 2021 - 16:43 | danieel | Jako GPU to bylo leda v internich vyvojovych...
Sobota, 16 Leden 2021 - 14:28 | David Ježek | Nojo fakt. Klobouk dolů před fotografem, přesně...
Sobota, 16 Leden 2021 - 12:09 | no-X | Ale Larrabee bylo GPU. Architektura jednotlivých...
Sobota, 16 Leden 2021 - 08:41 | Mirda Červíček | Vývoj CPU není tak zoufale nekonzistentní a...
Sobota, 16 Leden 2021 - 00:17 | David Ježek | Gelsinger je afaik baptista..
Pátek, 15 Leden 2021 - 22:00 | no-X | Nerozumím, jak by to mělo ovlivnit situaci s...

Zobrazit diskusi