Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel prý zvažuje výrobu Xe u Samsungu namísto vlastního 10nm procesu

Grafické čipy Xe měly být jedním z produktů vyráběných na 10nm procesu Intelu. Zdá se však, že si společnost dláždí cestu k linkám Samsungu…

Intel po léta hledá optimální strategii, jak využít výrobních linek vybavených na o generaci starší proces, než na kterém vyrábí nejnovější produktovou řadu procesorů. Když přešel na 22nm výrobu, patřil stále jeho 32nm proces k tomu nejlepšímu, co na světě bylo. Totéž platilo v době přechodu na 14nm výrobu a dá se říct, že pokud se mu podaří v blízké době přejít na 10nm proces, nebudou ani jeho 14nm linky k zahození. Však právě obtížné překonání taktovacích frekvencí, které firemní 14nm proces nabízí, je jedním z důvodů, proč s nasazením 10 nanometrů v desktopu nechvátá.

Jedním z tradičních produktů, které proces „top-1“ využívají, jsou čipsety, těmi ale Intel všechny linky vytížit nedovede. V minulosti proto zkoušel tyto linky nabídnout zákazníkům. To se ale z několika důvodů příliš neosvědčilo. Intel, aby se chránil před přímou konkurencí, nenabízel tyto linky k výrobě x86 procesorů, ARM procesorů, grafických čipů a zkrátka ničeho, co jakkoli konkurovalo jeho portfóliu. Navíc si účtoval poměrně vysoké částky, což v kombinaci s faktem, že proces vyvinutý pro x86 procesory nedisponoval výbavou a možnostmi, jaké nabízí například TSMC či Samsung (např. RF, analog) dále limitovalo spektrum potenciálních zákazníků.

Cannon Lake, zatím jediný oficiálně vydaný 10nm produkt Intelu. Nedostal se však do sériové výroby.

Dalším pokusem byly procesory Atom. Jenže ty do jisté míry stály proti levným ARM SoC vyráběným u Samsungu a TSMC. Intel jim cenově nemohl příliš konkurovat, protože byl zvyklý na jiné marže jak ve vývoji, tak ve výrobě, což vedlo nejdříve k pokusu o jistý outsourcing vývoje a výroby telefonních Atomů, až k následnému zrušení.

Následoval koncept akvizice firem s hotovými funkčními a prodávanými produkty (ASIC, FPGA), jejichž výroba by se jen přesunula na linky Intelu. Posledním krokem pak bylo založení grafické divize, která by poskytovala návrhy GPU vyráběné na volných výrobních linkách. Zde však nastal zádrhel v podobě odkladů 10nm procesu, který ve svém důsledku znamená, že Intel nemá volné výrobní linky.

Dalším důsledkem odkladů je pak fakt, že než Intel vydá svá GPU, bude AMD i Nvidia vyrábět na 7nm procesu, možná ve druhé generaci. Přestože 10nm proces Intelu měl být srovnatelný se 7nm procesy Samsungu a TSMC, jejich druhá generace je pokročilejší a nabízí vyšší denzitu. Mezi tím se již oba výrobci chystají na 5nm proces, který však nepřinese tak velký posun, jaký je mezi plnými generacemi obvyklý, ale stále bude dost velký na to, aby se opět o něco vzdálil 10nm procesu Intelu.

Atomy pro telefony nakonec Intel převedl na výrobu u TSMC, později je zrušil zcela

Intel je tedy na jedné straně nucen nastavit nějaký časový deadline, nejzazší termín pro vydání GPU Xe (tím byl stanoven rok 2020), aby produkt nebyl v době vydání mrtvý (zkušenost s Larrabee jistě Intel nezapomíná), ale na straně druhé musí Intel řešit, jak zajistit, aby v roce 2020 dostal Xe na trh. Pokud možno v konkurenceschopné podobě.

Když vyšlo najevo, že šéf grafické divize Intelu Raja Koduri navštívil Samsung, mnohé zdroje ani příliš nepochybovaly nad tím, že jde o řešení výroby Xe. Jinými slovy, že už není zcela jisté ani to, že Xe bude vyráběna u Intelu a plnit úlohu, ke které měla být vlastní GPU Intelu určená: K využití nevyužitých výrobních linek. Nevyužité 14nm linky Intel nemá (a - popravdě - vydat v roce 2020 14nm GPU by asi bylo zvláštní), s dostupností 10nm linek Intelu to vypadá všelijak, a tak by nebylo divu, pokud společnost hledá alternativy.

S Xeon Phi nedokázal Intel dosáhnout požadavků projektu Aurora - žádná z hotových generacích nebyla dostatečně flexibilní pro akceleraci AI (Int8, FP16) a zároveň double-precision (FP64)

Můžeme si ale položit otázku, proč hledá alternativy. Měla-li GPU sloužit k řešení problému, který Intel aktuálně nemá, pak by jejich odložení mohlo být logickým řešením. Problém je v tom, že Intel již Xe slíbil na superpočítač Aurora, který byl kvůli neschopnosti vybavit jej žádanými akcelerátory AI a FP64 v podobě derivátů Larrabee / Xeon Phi opakovaně odkládán. Intelu tak může hrozit, že v případě nedodání Xe v roce 2020 již zadavatel projektu Aurora nedá čtvrtou šanci, ale celou zakázku (třeba včetně x86 procesorů, které jsou po finanční stránce nejzajímavější částí), dostane nějaký jiný výrobce.

V souvislosti s Koduriho návštěvou Sasmungu se objevila spekulace, že by Intel mohl pokukovat po 5nm procesu této společnosti - neboť Koduri Samsung navštívil v době, kdy Samsung vydal prohlášení o dokončení jeho vývoje. Domnívám se však, že 5nm proces nemusí být (přinejmenším jediným) zájmem Intelu. Pokud si společnost potřebuje pojistit dostupnost Xe v roce 2020, půjde jí v tomto časovém horizontu spíš o některou variantu 7nm výroby. 5nm proces pro jakékoli větší GPU bude v roce 2020 zcela jistě nepoužitelný, takže jeho nasazení lze čekat tak na mobilních ARM SoC a ještě tak v případě Applu, který si s ohledem na prodejní ceny může nižší výtěžnost, která znamená vyšší výrobní náklady, dovolit.

V tuto chvíli tedy může být předčasné hovořit o tom, který proces Samsungu Intel využije a vlastně není jisté ani to, že nějaký využije. Jednání mohou být i pojistkou pro případ, že Intel nestihne nasadit včas 10nm výrobu. Návštěva ale prokazatelně proběhla, a tak by nás nemělo překvapit, pokud ke spolupráci dojde a nějaké produkty s logem Intel „made in Korea“ na pulty přijdou.

Diskuse ke článku Intel prý zvažuje výrobu Xe u Samsungu namísto vlastního 10nm procesu

Čtvrtek, 25 Duben 2019 - 19:14 | Moonalert | On se ten hnědák, potažmo Intel, přestane culit,...
Neděle, 21 Duben 2019 - 11:06 | tombomino | Intel z procesoru zije, bez nich by byl nula......
Sobota, 20 Duben 2019 - 18:16 | Sheldoniq | AMD nic neudělalo, AMD stálo před krachem a...
Sobota, 20 Duben 2019 - 11:50 | franzzz | > Jeste by mohli ty svoje fabriky osamostatnit...
Pátek, 19 Duben 2019 - 13:06 | tombomino | Jeste by mohli ty svoje fabriky osamostatnit nebo...

Zobrazit diskusi