Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel u Core 11000 / 12000 odstranil podporu SGX, UHD Blu-ray si už nepřehrajete

Velkým marketingovým úspěchem Intelu bylo, když se podařilo prosadit proprietární Intel SGX jako podmínku k přehrávání Blu-ray 4K na PC. S SGX na PC je však konec…

Začátky 4K Ultra-HD (UHD) Blu-ray byly neslavné podobně jako jeho konec. Posun ke 4K videu si žádal nové médium a i samotné dohady, které to bude, nakonec byly tak vlažné, že Samsung vyzval ostatní výrobce, ať je to klidně (ono vylepšené) Blu-ray od Sony, jen ať se situace pohne, jinak už bude pozdě. S tím nakonec multimediální průmysl souhlasil, takže už to vypadalo, že se problémy podařilo zažehnat. Jenže nastal další šok: Sony, od kterého se očekával první přehrávač, se v tomto směru neměla zájem realizovat. Zveřejnění jejího stanoviska, že s přehrávači není kam chvátat a když pár let nebudou, svět se nezboří, působilo jako studená sprcha. Připomeňme, že toto stanovisko zaujala značka, která kolečko s logem Blu-ray vymyslela a prosadila. Nástup přehrávačů tak byl pomalý a odstartovaly ho jiné značky. Ceny navíc byly tak vysoké, že situaci paradoxně zachránil Microsoft, který vybavil i nejlevnější Xbox One S k přehrávání tohoto standardu, přičemž cena konzole byla na úrovni (nebo pod úrovní) nejlevnějších samostatných přehrávačů.

Přestože prodeje koleček v polovině roku 2016 byly překvapivě vysoké, snaha výrobců vytvořit fyzickému standardu zázemí, které by ho pomohlo rozšířit, byla minimální.

A tak zatímco ve světě stolních přehrávačů byla situace tristní, v přehrávání 4K Ultra-HD Blu-ray na PC byla ještě neuvěřitelnější. Intelu se podařilo dosáhnout stavu, kdy podpora na PC byla (mimo pochopitelné požadavky na verze HDMI 2.0 a HDCP 2.2) zcela neopodstatněně podmíněna podporou  zabezpečení Intel SGX na úrovni procesoru. Vyžadování standardu jednoho výrobce by se s ohledem na tehdejší dominantní postavení Intelu ještě dalo pochopit. Jenže ve sledu dalších událostí už člověku začíná znít v uších Fučíkův opus 68.

Intel představil slavnostně SGX s generací Skylake (Core 6000), jenže když ji pustil na trh, vybublalo, že procesory, které se prodávají, jsou zabugované a SGX mají vypnuté. Intel nechtěl s vydáním čekat na opravující revizi a raději pustil na svět polofunkční vzorky, než zahájení prodejů odložil.

Absenci podpory SGX u prvních Skylaků však mediálně přehlušil fakt, že tyto procesory nepodporovaly HDMI 2.0, takže se na stavbu malých multimediálních krabiček k televizi s podporou 4K Ultra-HD Blu-ray nedaly použít. Pro vyžadovanou verzi HDMI / HDCP by byla zapotřebí samostatná grafická karta, která by podstatně zvětšila objem a spotřebu mediálního centra.

Intel Kaby Lake S

Bylo tedy potřeba počkat na generaci Kaby Lake (Core 7000), od kterého Intel dokázal nabídnout vyžadovanou kombinaci technologií v rámci jednoho produktu. Kaby Lake byl vydán v roce 2017, přičemž nejpozději na jaře 2019 již Intel věděl, že SGX je děravé. Z SGX, které mělo zvýšit úroveň zabezpečení, se paradoxně stala bezpečnostní díra.

Intel začal situaci řešit tak, že u daných procesorů v novějších aktualizacích firmwaru začal podporu SGX vypínat. V důsledku toho se na společnost CyberLink - autora přehravacího softwaru na 4K Ultra-HD Blu-ray - začali obracet nespokojení uživatelé, kterým přestalo přehrávání fungovat. CyberLink tak vydal prohlášení, ve kterém uživatelům doporučuje zvážit, zda se raději nevyhnout aktualizacím, než přijít o podporu přehrávání videa:

You should also consider not updating the OS (e.g., upgrading to Windows 11) and related Intel drivers to the latest versions in order to keep the Intel SGX feature from being removed from your PC.

--- CyberLink

Poněkud zmatečná je situace u produktů, během jejichž přípravy nebo vydání už Intel o problémech věděl. Intel na jednu stranu uvádí, že 11. a 12. generace procesorů Core již SGX nepodporuje, existují náznaky, že tomu zprvu bylo jinak. Redakce německého Heise.de upozornila, že podle některé dokumentace měly procesory Tiger Lake (tedy část 11. generace) zprvu SGX podporovat a to bylo vypnuté až dodatečně. Napovídala by tomu i vágní formulace Intelu, že procesory jedenácté generace s výjimkou Xeonů nemusejí podporovat (nikoli nepodporují) SGX.

Uživatel, který má sestavu vybavenou 4K Ultra-HD Blu-ray mechanikou a uvažuje o upgradu, tedy musí brát v poraz, že pokud přejde na 11. či 12. generaci Core, stane se z jeho sbírky filmů kolekce elegantních podšálků.


Intel v poslední době očesává produkty o různé prvky, extenze a instrukce - zpravidla z bezpečnostních nebo technologických důvodů. Loni se to týkalo transakční paměti (TSX), kterou jako prvek zabezpečení představil v roce 2015 . S 12. generací / Alder Lake odchází podpora AVX-512. Intel Memory Protection Extension (MPX) a Hardware Lock Elision (HLE, součást TSX) rovněž Alder Lake opouští.

Diskuse ke článku Intel u Core 11000 / 12000 odstranil podporu SGX, UHD Blu-ray si už nepřehrajete

Neděle, 23 Leden 2022 - 18:18 | Wladows | Děkuji autorovi článku, že jsem si opět doplnil...
Neděle, 23 Leden 2022 - 16:00 | DRK | Tož ano asi by bylo lepší napsat zalohu do...
Neděle, 23 Leden 2022 - 11:10 | spidsta | Jako sorry, ale za to, ze Intel tolko (aj...
Sobota, 22 Leden 2022 - 07:02 | VCR33 | Super diskuse.. Taková evropská. Je vidět, že Vám...
Pátek, 21 Leden 2022 - 23:45 | Jan Volec | Nejde to, tedy, "oficialni cestou" ....
Pátek, 21 Leden 2022 - 22:45 | Anonym | Ve výčtu neúspěchů chybí vypnutí DX12. https://...
Pátek, 21 Leden 2022 - 19:59 | Kardano | Ludia sa delia na 2 skupiny: 1. Ti, ktori...
Pátek, 21 Leden 2022 - 14:02 | blacksun | Neviem ci za nutnost mat SGX moze Microsoft. Mam...
Pátek, 21 Leden 2022 - 11:59 | Marv | anydvd hd. a to i kdyz chces ten film jen prehrat...
Pátek, 21 Leden 2022 - 11:48 | XY | Jestli má někdo blu-ray v PC, je to člověk,...

Zobrazit diskusi