Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel oznámil, že do konce prvního kvartálu zahájí distribuci 45W Comet Lake-H

Gregory M. Bryant z Intelu oznámil, že mobilní 45W 14nm procesor Comet Lake začne společnost odesílat výrobcům notebookům v prvním kvartálu. Jak je to s ostatními verzemi Comet Lake?

Pomineme-li samotnou krátkou předváděčku samostatné mobilní grafiky DG1, byl Intel na CES letos na nové a konkrétní informace poněkud skoupý. I v rámci samotné ukázky DG1 vlastně neprozradil, jakých FPS dosáhla, jak hru nastavil, ani kdy bude produkt vydaný nebo dostupný, jen že o něm ještě letos uslyšíme. Krátce promluvil i o procesorech Tiger Lake, což - jak již víme - jsou až čtyřjádrové 10nm mobilní modely s x86 jádry Willow Cove významně zvyšujícími IPC. Jenže ani jejich dostupnost, vydání či specifikace neprozradil. Došlo i na zmínku procesorů Cascade Lake, ale pouze ve vztahu k notebookům (o desktopové verzi nepadlo jediné slovo), ale opět bez konkrétních termínů, jen že to bude „brzy“.

Vysoká úroveň (řekněme) abstrakce, která prezentaci provázela, vyvolala určitou odezvu médií, ale i zákazníků / uživatelů na sociálních sítích, takže se vice-prezident Gregory M. Bryant z Intelu rozhodl alespoň dodatečně na Twitteru oznámit, že Intel zahájí distribuci 14nm 45W mobilních procesorů Comet Lake výrobcům notebooků v prvním kvartálu 2020.

Přestože tedy Intel nakonec alespoň jeden časový údaj potvrdil, nebyl výběr z hlediska zvědavého uživatele zrovna ideální. Samotný fakt, že v prvním kvartálu (možná již v únoru) dostanou výrobci procesory a na jaře půjdou do distribuce notebooky, totiž prozradila již o den dříve redakce německého webu ComputerBase, která tyto informace získala od mnohem sdílnějších výrobců (těchto notebooků).

Celková situace s Comet Lake

Shrňme si, jak to s Comet Lake celkově vypadá. O této generaci jsmě poprvé slyšeli koncem listopadu 2018 (tedy asi před 13 měsíci), kdy jsme se dozvěděli, že v rámci desktopu (tzn. Comet Lake-S) půjde o produkt, který k osmijádrovému 14nm Coffee Lake-refresh přidá další dvě jádra, čímž se stane asi šestou 14nm řadou procesorů Intelu. V dubnu 2019 to začalo vypada, že desktopovou řadu do konce roku Intel vydat nestihne a posune se spíš na rok 2020. V květnu přišla informace, že bude určen pro nový socket. V červenci padla první zmínka, že všechny modely Core Comet Lake-S budou mít aktivní HT.

Comet Lake-U, Comet Lake-Y

V srpnu 2019 uvedly Intel Comet Lake-U (15W řadu pro Ultrabooky) a Comet Lake-Y (7W řada pro úspornější mobilní zařízení), přičemž „U“ krom obligátních čtyřjader přinesla i jeden šestijádrový model, Core i7-10710U.

Comet Lake-H

Výkonnější mobilní modely pro 45W TDP dosud vydané nebyly, Intel pouze na CES zmínil, že řada Core i7 nabídne boost „5,0GHz+“ a řada Core i9 i vyšší a dále, že bude existovat 8jádrový / 16vláknový model. Mezi tím se v databázi testu GeekBench objevily záznamy z Core i5-10300H (čtyřjádro) a Core i7-10750H s reálnou frekvencí 4,95 GHz.

Pokud by Comet Lake-H reálně končil na osmi jádrech, mohlo by to pro někoho být zklamáním, neboť již od jara 2019 seděla v roadmapě Intelu bublina hovořící o až 10 jádrech (výše, pruh nahoře). S osmi jádry bude Comet Lake-H de facto přetaktovaným Coffee Lake-refresh-H. Situace je nicméně pochopitelná přinejmenším ze dvou důvodů. Prvním jsou omezené výrobní kapacity Intelu, ve kterých nemusí být prostor pro výrobu další řady plně funkčních desetijádrových čipů. A druhý může spočívat ve faktu, že deseti jádrům na 14nm procesu je 45W TDP skutečně těsné a notebooky nejsou desktop, kde se zase až tolik nestane, když reálná spotřeba dosahuje dvojnásobku TDP.

Comet Lake-S

O desktopové řadě Intel nehovořil vůbec. Zde by 10 jader mělo být jistých (jinak by snad vydání ani nedávalo smysl) a jistá se zdá být i podpora HT na všech modelech řady Core.

MSI v souvislosti s chystanou sestavou MEG Aegis Ti5 zmínila „K“ (odemčený násobič) modely řady Comet Lake-S, takže alespoň s OEM partnery Intel o desktopových modelech hovoří. Poslední informace o době vydání, které se dostaly na svět prostřednictvím uniklé roadmapy, vyznačovaly období vydání mezi přelomem února / března a polovinou května.

Níže je k dispozici záznam prezentace Intelu z CES, jejíž zhruba první polovinu uvádí CEO společnosti Bob Swan (snímek v úvodu):

Zdroje: 

Intel, CNET, VideoCardz aj.

Diskuse ke článku Intel oznámil, že do konce prvního kvartálu zahájí distribuci 45W Comet Lake-H

Neděle, 12 Leden 2020 - 23:53 | Karáš Svorka | Záleží i na instrukční sadě, v AVX2 zátěži to...
Neděle, 12 Leden 2020 - 23:52 | Karáš Svorka | https://i.imgur.com/brcb8xU.png
Pátek, 10 Leden 2020 - 17:57 | tombomino | K tem turbo frekvencim, pro ruzna zatizeni CPU,...
Pátek, 10 Leden 2020 - 16:48 | no-X | Tady nejde o to, jestli Intelu TDP věříme nebo...
Pátek, 10 Leden 2020 - 16:40 | pete-x | chrup z bieleho bakelitu...
Pátek, 10 Leden 2020 - 16:29 | Waffer47 | Ja TDP od Intel-u neverim a ty ses no-Xi tez...
Pátek, 10 Leden 2020 - 14:33 | Tomas A | Base 800 MHz, single-core turbo 5.4 GHz, 2-core...
Pátek, 10 Leden 2020 - 13:07 | no-X | Pokud jsou schopní vyrábět čtyřjádra na 15...
Pátek, 10 Leden 2020 - 12:02 | ldx | Beru to od Intelu jako nepovedený vtip.... 16...
Pátek, 10 Leden 2020 - 10:48 | Ondar | Nějak se v těch jezerech začínají topit :) samá...

Zobrazit diskusi