Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Internet věcí brzy ukáže svou pravou tvář. Kdy čekat revoluci a čeho se obávat?

Vidina toho, že jsme k internetu připojeni i vlastními ponožkami, může být pro někoho úsměvná, pro jiného fascinující. Taková doba je ovšem velice pravděpodobná, a to dokonce dříve, než byste možná čekali. Následujících pár let bude pro Internet věcí naprosto klíčových.

Slevový kód na výstavu CEBIT 2018 pro čtenáře magazínu CDR.cz a Diit.cz

Internet věcí je žhavým trendem moderní doby. Stačí se rozhlédnout kolem sebe, o kolik chytrých zařízení používáme dnem ode dne více. Jenom naše smartphony se s každou novou generací starají o čím dál více aspektů našeho každodenního života. 

Fenomén je ovšem teprve na začátku své cesty. Spousta chytrých zařízení se do běžných domácností dostane až v průběhu příštích let, přičemž se smart funkce stanou naprostým standardem. Začneme spoléhat na to, že nám ledničky sami prozradí kazící se jídlo, vytápění se přizpůsobí našemu tělesnému teplu a zdravotnímu stavu, pračky varují na docházející spodní prádlo, zahrada se zalije i poseká sama a autonomní automobily si pro nás dojedou a odvezou z páteční noci rovnou před dveře.

Jak budou vypadat města budoucnosti, až budou všechna zařízení a instrastruktura součástí Internetu věcí? 

Internet věcí ovšem není otázkou jen gadgetů, ale také připravenosti měst a přetavení myšlenky Smart Cities v realitu. Těšit se můžeme na opakovače Wi-Fi signálu zabudovaných ve stropních světlech, hotspoty v pouličních lampách a telefonních budkách a celoplošné napojení civilizace na všudypřítomný signál. A přestože si u nás ani v metru nezavoláme, v Německu už se města připravují.

Na letošním ročníku veletrhu CEBIT bude fenomén Internetu věcí jedním z klíčových témat. Celkem 135 vystavovatelů zde představí své realizované či plánované projekty s celkovým počtem 299 produktů pro každodenní využití. Těšit se můžete také na desítky přednášek od odborníků z celého světa, kteří promluví o důležitosti i rizicích IoT. 

O důležitosti a rizicích IoT promluví i Max Amordeluso, vedoucí Amazon Alexa

Na jednu stranu zlepší Internet věcí kvalitu našich životů, otevře benefity Průmyslu 4.0, zlepší městskou infrastrukturu a zvýší bezpečnost a kvalitu dopravy, kdy spolu budou vozidla vzájemně komunikovat k maximální redukci nehod. Na druhou stranu rozevírá systém trhliny, kterých mohou hackeři zneužít a převrhnout civilizaci v nezměrný chaos. Buďte s námi na letošním CEBIT 2018 a poznejte budoucnost tohoto trendu z každé strany mince.

Internet věcí je pouze jedním z mnoha témat letošního ročníku CEBIT 2018. Veletrh se tento rok rozšiřuje hned o několik panelů, které se budou dále věnovat také tématům virtuální a rozšířené realitě, umělé inteligencehumanoidní robotice, technologii blockchainu, cloudovým aplikacím, budoucnosti data center, eGovernmentu a budoucnosti mobility.


Jeďte na letošní ročník CEBIT 2018 do sousedního Německa s námi. Zajistili jsme vám slevu na vstupenky, se kterými se dostanete do každého ze zmíněných programových bloků po celou dobu konání výstavy ve dnech 12-15. června 2018. Návod na získání slevy čtěte naleznete zde.

Tagy: