Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak si vydělat peníze hraním her? Najděte se v jedné z těchto metod

Říká se, že by člověk měl dělat, co ho baví, a že peníze pak přijdou samy. Takové pořekadlo by se dalo jednoduše uplatnit u spousty koníčků, ale videohry s ním obvykle nespojujeme. V očích mnoha jsou jen zbytečným žroutem času. S internetem však přichází řada možností, jak i tuto formu zábavy zpeněžit.

Zdroj: Pixabay

Videoherní průmysl je plný příležitostí, kterých se můžeme chopit a zúročit je. Zatímco dříve jste mohli tento koníček jedině konzumovat, dnes se můžete stát jeho součástí. Internet tento svět navždy posunul na vyšší úroveň, a tak do tohoto vlaku mohou nasednout kariérně prakticky všichni. Stačí se jen dívat. Představme si tedy pár cest, kterými se můžete vydat ještě dnes.

Piště o počítačových hrách

Začněme tím nejdostupnějším řešením, které nevyžaduje žádné náklady a mají potenciál ve vás probudit něco, o čem jste doposud ani neměli tušení. Pokud uvažujete nad živením se hraním her, pak si zajisté udržujete určitý přehled na trhu. Tyto znalosti můžete jednoduše zúročit psaním pro tištěná či online média, kterých je i v naší malinké zemi nepočítaně.

Zdroj: Pixabay

Stačí usednout ke klávesnici, vyhledat si nějaké zajímavé téma či aktuální novinku a začít ťukat. Buďte sebekritičtí, čtěte po sobě své plody i několikrát, dejte je přečíst svým kamarádům, a nakonec je zašlete do nějakého plátku, který vám za vaší pravidelné psaní rád dá nějakou odměnu nebo alespoň poskytne hry zdarma, takže ušetříte na jejich kupování. Kdo ví, třeba v sobě objevíte skrytý talent.

Streamování

Pokud vás ovšem baví jen určitý druh her, nestřídáte je jak ponožky a usednete vždy k některé na několik měsíců, pak s psaním o videohrách příliš nepochodíte. Ale i ve vašem případě je cesta, o které už nejspíše slyšeli i vaši příbuzní – streamování nebo natáčení na YouTube. Konkrétně v prvním případě na platformě Twitch.tv a v druhém případě na platformě YouTube. V tomto scénáři nemusíte dané hry ani příliš umět a stačí si jen vytvořit personu, která baví lidi.

Zdroj: Pixabay

Streamováním videí či případně jejich natáčením se dnes dají vydělat slušné peníze, které tečou hned ze dvou proudů. Prvním zdrojem příjmů v tomto případě jsou reklamy, které hrají před videem, v jeho průběhu či je sami prezentujete; a z nichž část putuje přímo do vaší kapsy. Nepředstavujte si ale žádné šílené částky, jsme bohužel malý trh. Daleko zajímavějším zdrojem příjmů jsou příspěvky od diváků, kteří rádi podporují tvůrce a mnohdy mu zašlou příspěvek jen proto, aby jen tak letmo vyřkl jejich přezdívku do vysílání.

Esportová scéna

Už jsme si představili, jak se uživit hraním her v případě, že máte mozkovnu napěchovanou znalostmi, a v případě, že vás hry baví, aniž byste je příliš uměli. Co když ale věnujete čas jen jediné hře, ve které jste ale zatraceně dobří? Pak máte možnost zazářit na esportové scéně, samozřejmě jen v případě, že se dá váš oblíbený titul hrát kompetitivně.

Zdroj: Pixabay

Profesionální hráči si dokážou přijít na velice slušné peníze, ale počítejte s velmi náročnou psychickou prací, která se vám možná časem i znechutí. Reprezentanti jednotlivých esportových týmů dodržují přísné rozvrhy online streamů, plní marketingová očekávání partnerů a jejich kariéra stojí a padá na každé chybě, které se dopustí před zraky statisíců lidí.

Online kasina

Profesionální hraní her, které by se zúročilo na online turnajích, vyžaduje perfektní kombinaci koncentrace a reflexů. I proto na progamingové scéně prakticky nenajdete hráče starší třiceti let, neboť právě na této věkové hranici se tyto klíčové schopnosti sypou jako domeček z karet. V takovém případě je možná vaší jedinečnou příležitostí právě takový domeček z karet. Blackjack, poker a další karetní hry jsou totiž mnohdy čistou matematikou, propočítávání poměru mezi rizikem a odměnou.

Zdroj: Pixabay

Do kasina už dnes nemusíte chodit do křiklavých budov, ale můžete si zahrát online. V mnoha případech si dokonce můžete založit účet s demoverzí, ve které nehrajete ani o reálné peníze, a sbírat tak zkušenosti. V mezičase se můžete také poohlédnout po nějakém videokurzu, který by vás naučil, jak se počítají karty; jak se vyhodnocuje riziko a tyto zkušenosti pak uplatnit u stolu.

Staňte se testerem

Jestli existuje ve videoherním průmyslu i pozice, která by dokázala finančně ohodnotit i hráče, kteří jsou ve videohrách naprosto leví, pak je to právě jejich tester. Na této pozici se totiž snažíte vyvíjený titul rozbíjet, dělat blbosti a věci, které by nenapadly drtivou většinu hráčů. Připravte se ale, že budete i třeba týden v kuse jenom projíždět inventář své herní postavy.

Zdroj: Pixabay

Český trh s videohrami je nesmírně široký, jen se o něm v tuzemských médiích příliš nemluví. Možná ani vy sami netušíte, kolik známých značek pochází z naší malé země. Poohlédněte se ve vyhledávači po nějakých českých videoherních studií a zašlete jim svůj životopis.

Provozujte herní server

Pokud nejste humanitně nadaní, abyste o hrách psali, ani v době nechováte kompetitivního ducha, ale zato jste technicky nadaní, pak můžete zvážit provoz privátního herního serveru pro vaší oblíbenou mutliplayerovou hru.

Zapomeňte však na to, že byste po svých hráčích chtěli měsíční předplatná, jelikož takové zpeněžení cizího produktu bývá ohraničené nejen zákonem, ale také samotnými uživatelskými podmínkami vámi provozované hry. Navíc se na tyto privátní servery mnohdy slézají lidé, kteří naopak se chtějí vyhnout těmto měsíčním předplatným na oficiálních serverech.

Zdroj: Pixabay

Alternativním zhodnocením vašeho privátního serveru jsou ovšem dobrovolné příspěvky na jeho provoz, například skrze Patreon. Mnoho administrátorů také volí cestu kosmetických doplňků do provozovaných her, které nabízejí hráčům výměnou za jejich finanční podporu. Připravte se ovšem na to, že provoz privátního herního serveru je časově velice náročná aktivita, která se vám nemusí nikdy zhodnotit.