Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak stáhnout z YouTube celý playlist a 4k HDR videa? 5KPlayer schramstne cokoliv

PR článek
U přehrávačů se málokdy ohlížíme po alternativách. Považujeme za jednoúčelové programy, jejichž hranice možností začínají a končí přehráváním videí. Přitom by nám mohly život ulehčovat daleko častěji. Podívejme se na moderní přehrávač 5KPlayer, který se pyšní hned několika přídavnými funkcemi, po kterých se většina z nás ohlíží dokonce pravidelně.

Vývojáři softwarových přehrávačů mají těžký život. Většina uživatelů se málokdy pídí po alternativních programech a spíše zůstává u přehrávačů, na které si v uplynulých letech zvykli. O to více se však tvůrci těchto programů snažit, aby si našli cestu i k těm nejvzdornějším. Přitom stačí málo.

Dávno skončily doby, kdy jsme sledovali ryze stažené filmy a seriály z našich pevných disků. Dnes už většinu videoobsahu konzumuje prostřednictvím internetu, zejména pak YouTube či jiných stránek s integrovaným webovým přehrávačem. Stále však občas potřebujeme, abychom některý film či seriál měli stažený u sebe; zejména pak hudbu.

Stahujte zdarma hudbu či video o 4k HDR kvalitě

Ačkoliv 5KPlayer plní funkce běžného videopřehrávače na jedničku, patrně tím největším lákadlem je právě možnost stahování videí z YouTube, DailyMotion, Vimeo, Instagramu, Facebooku či dokonce online archívu České televize, Primy či jiných televizních stanic (tvůrci inzerují podporu více než 300 webových stránek). Do přehrávače stačí překopírovat odkaz na dané video, vybrat jeho kvalitu, rozlišení, a dokonce i titulky, pokud jimi zdroj disponuje.

Zejména pak potěší možnost vložení rovnou celého playlistu, ze kterého si program automaticky vygeneruje odkazy na všechna videa. Vy se tak nemusíte hodiny lopotit stahováním svých oblíbených písniček jednu po jedné. Při překopírování celého playlistu můžete před samotným stažením vybrané stopy i odmazat, pokud se vám zrovna pár singlů nelíbí.

5KPlayer dokonce zvládne vytáhnout ze zdroje i video o 4k rozlišení, čímž drtí prakticky všechny své konkurenty, kteří nabízejí nanejvýš 1080p. To samé platí i o videích podporujících HDR technologii, ke kterým se s pomocí 5KPlayeru dostanete stejně tak snadno. Při vložení videa akorát klikněte na možnost „Show All“, která vám zobrazí všechny dostupné zdroje. Vyberte pak ten s největší velikostí, abyste skutečně stáhli verzi o nejvyšší dostupné kvalitě. Všechny jistě potěší, že stahování 4k HDR videí je dostupné i v bezplatné verzi.

A pokud náhodou narazíte na video, ke kterému se 5KPlayer nedostane (například na placených službách), můžete sáhnout po programu VideoProc od stejné společnosti. VideoProc disponuje jednoduchým nahráváním obrazovky s velmi nízkými hardwarovými nároky; čímž se liší například od dedikovaných programů určených ke streamování videí. Je to sice trochu ošemetný způsob, ale někdy se může hodit. 

VideoProc využijete i v osobním či pracovním životě. Velice užitečnou funkcí, kterou můžete během natáčení obrazovky využít, je možnost malování na obrazovku. Stačí klávesovou zkratkou vyvolat panel nástrojů. Pokud potřebujete někomu vytvořit návod nebo něco podpořit textovým popisem, ušetříte spoustu času s post-produkcí. Tato funkce je opět dostupná i v bezplatné verzi VideoProcu.  

Podpora DLNA & AirPlay

Stejně jako dnes oddělujeme offline a online obsah, oddělujeme zařízení, na kterých tento obsah konzumujeme. Zatímco dříve jsme se se vším obraceli na jeden počítač v domácnosti, dnes už migrujeme mezi jednotlivými zařízeními jako lusknutím prstu. Jednou se chceme na film podívat na počítači, jindy na televizi a někdy zase na telefonu. Budoucností přehrávačů je tedy zboření těchto bariér, abychom na všech zařízeních měli dostupný tentýž obsah. 5KPlayer tuto funkci plní.

Pomocí protokolu DLNA a AirPlay můžete ze své knihovny v počítači vytvořit mediální server, ze kterého pak můžete sledovat svá stažená videa či hudbu z libovolného zařízení podporující DLNA; jmenovitě chytrá televize, herní konzole Playstation či Xbox nebo třeba telefony s operačním systémem Android či Apple.

Editor videí navíc

5KPlayer rovněž disponuje jednoduchým a svižným editorem videí, se kterým vykonáte základní editorskou práci. Můžete snímek ostřihnout, otočit ho, zrychlit či zpomalit, pozměnit barvy, přidat filtr či poupravit audio (pokud například je zpožděné o půl sekundy nebo je příliš nahlas či potichu). Pokud byste zatoužili po více možnostech, pak vás odkážeme spíše na VideoProc od stejné společnosti.

Oproti jiným přehrávačům je 5KPlayer skvěle optimalizovaný, podporuje hardwarovou akceleraci od Nvidia, Intel, AMD, DXVA 2.0, která zajišťuje plynulý chod i náročných 4k rozlišení s HDR technologií. Disponuje dokonce vlastní upscalovací technologií TrueTheater, která zaručí nejlepší možný zážitek ze starších či méně kvalitních filmů. Budoucnost si zajištuje dokonce podporou 8k rozlišení, které ale u mnoho případů zatím nezažijeme.

5KPlayer si poradí se všemi známými koncovkami videosouborů, audiosouborů a dokonce DVD formáty. Samozřejmostí je také podpora titulků typu srt, ass, ssa, json, aqt, sub a další. 

Závěrem

5KPlayer je skvělým univerzálním nástrojem, který plní mnohem širší spektrum funkcí než běžné přehrávače. Neotravuje vás reklamami a většinu důležitých funkcí (jako například stahování videí až o 4k HDR kvalitě) nabízí i v bezplatné verzi bez vodoznaku. Tam, kam jeho stahovač nedosáhne, můžete nastrčit VideoProc, který se vám může díky šikovnému panelu nástrojů hodit i v bežném či pracovním životě.