Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Klíčový 3nm proces Samsungu čeká odklad, současné události přinesly zdržení

3nm proces Samsungu by měl být jedním z nejvýznamnějších kroků na poli polovodičové výroby za řadu let. Mění totiž pozici hradel a vychází z myšlenky GAA (Gate All Around)…

Až do 3nm procesu Samsungu budou všechny plánované výrobní procesy de facto jen deriváty současných známých a široce používaných procesů. U TSMC to bude podobné. 7nm procesy vycházejí z 10nm generace (více či méně), 6- a 5nm jsou více či méně pokročilé deriváty 7nm generace. 3nm proces Samsungu jako první mění architekturu a vychází z myšlenky GAA (Gate All Around) vyvinuté společně s IBM. Jejím cílem bylo snížit potřebné napětí a spotřebu na novou úroveň. Zkrátka podobný krok, jako byl před lety nástup FinFET.

Samsung původní technologii GAAFET ještě přepracoval na MBCFET. Cílem nebylo nic jiného než přizpůsobení myšlenky možnostem stávajících výrobních technologií, aby se na novou generaci procesu dalo přejít co nejdříve. O tom jsme vás informovali (ve výše linkovaném článku) bezmála před rokem. Pokud šlo o konkrétní časové údaje, ocituju příslušný odstavec v původním znění:

Samsung očekává nasazení 3nm procesu, který ve svých roadmapách označuje jako 3GAE, podle následujícího rozvrhu: První tape-out by měl proběhnout během roku 2020, riziková výroba bude spuštěna do konce roku 2020 a velkokapacitní sériová výroba někdy na podzim 2021. Pokud by tento proces oslovil Apple, mohl by se objevit již v iPhonech vydaných na konci roku 2021, ovšem jde o více než dva roky vzdálenou budoucnost a s procesy to častěji vychází hůře oproti očekávání (než lépe nebo podle očekávání), takže šance, že by to vyšlo, asi nebude vysoká.

A tak to i dopadlo. Již dosavadní omezení v důsledku koronavirové pandemie způsobila, že Samsung považuje za nereálné, aby se sériová výroba na 3nm procesu spustila na podzim 2021 a přesouvá ji na rok 2022. Na tu dobu chystá (nebo alespoň na přelomu roku 2019/2020 chystala) svůj 3nm proces i společnost TSMC. Původně počítala s rokem 2023, ale nechtěla zaostávat za Samsungem, který hovořil již o konci roku 2021. Alespoň prozatím to vypadá pro obě značky na rok 2022, ale znáte to. Jsou věci, nad kterými ani polovodičový průmysl nemá kontrolu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Klíčový 3nm proces Samsungu čeká odklad, současné události přinesly zdržení

Neděle, 12 Duben 2020 - 08:31 | Pajka | koukám diitu vyprsel certifikát kovářovic kobyla...
Sobota, 11 Duben 2020 - 20:27 | pete-x | https://www.reddit.com/r/AyyMD/comments/fzd0es/...
Sobota, 11 Duben 2020 - 13:36 | maruširi | :-)
Sobota, 11 Duben 2020 - 11:49 | pete-x | MEANWHILE @ INTEL: 14++++++++, 10++++, 500W TDP

Zobrazit diskusi