Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Komunita je páteří blockhainu. Ale brzy se to může změnit

O komunitě jako o páteři celého blockchainu, a hlavně kryptoměn jsem se již několikrát zmínil. Pojem „bitcoinová komunita“ je často označován za základ celého projektu a za něco, co ho žene vpřed navzdory nelibosti úřadů nebo státních orgánů.

S tím, jak se kryptoměnové komunity zvětšují a shlukují do obrovských nadací a společností, přichází nutně otázka, kdy tomu starému vnímání „pár nadšenců na fóru“ přijde konec a kdy se organizace od sebe natolik vzdálí, že si budou agresivními soupeři.

Komunita je pro token zdrojem řady benefitů. Například nabízí pevné jádro vývojářů nebo sdílení na sociální síti Twitter, aby se o novém projektu dozvědělo co nejvíce lidí. Tím se posune i adopce. Nicméně velké peníze přinesly do komunit také soupeření a vzájemnou nelibost. Může to poškodit vznikající projekty a zničit open source blockchainové technologie?

Komunita je páteří, která přestává sloužit

Svůj názor na komunity ve světě kryptoměn a vzrušující technologie blockhainu má také jeden z předních vývojářů Bitcoin Core Nicolas Dorier. Domnívá se, že „pokud chce kryptoměna růst, je pro ni nejzásadnější mít komunitu vývojářů a dlouhodobých investorů.“ Dokonce se nebál nahlas říct, že komunita je důležitější než samotné nadace a spolky, které systematicky některé blockchainy vyvíjí.

Přitom právě Bitcoin byl a je označován za příklad blockchainu, kde se snaží hegemon Blockstream s pomocí peněz vytlačit ostatní vývojové proudy.

Pokud bychom chtěli příklad ze světa alternativních kryptoměn, zakladatel Guardian Circle Mark Jeffrey nabízí token EOS. Jednu z největších kryptoměn roku 2017 ovládla společnost Block.one a během let 2018 a 2019 vytlačila ostatní vývojové proudy. Nyní token stojí na místě, Block.one se orientuje na jiné projekty.

Cíl určuje komunitu a komunita určuje cíl

Orientace a síla komunity se liší podle toho, o jaký projekt jde. Například Ethereum je dobrým příkladem kryptoměny s dlouhodobým a stabilním vývojem, která si drží komunitu díky snaze změnit svět a nabídnout novou a použitelnou technologii.

Naopak výše zmíněný Bitcoin je příkladem toho, kdy cena pohání vývoj. To nemusí být nutně špatně, protože dlouhodobí investoři do „digitálního zlata“ drží cenu vysoko a tím lákají další zájemce o technologii jako celek. I Bitcoin tak prochází díky komunitě obdobím, kdy vznikají sekundární řetězce a vývoj se pohybuje dopředu.

Nakonec tu máme všemi milovaný Dogecoin, který navzdory téměř žádnému vývoji má obrovskou komunitu napříč generacemi. Ta pro něj dělá vývoj, dlouhodobé držení i nepřekonatelný marketing, kdy jedno video na TikToku token vyžene o 70 % vzhůru.

Budoucnost komunit je nejistá. Dojde polarizace společnosti i na blockchain?

Už jsme si ukázali, proč jsou komunity důležité a co pro projekty dělají. Ale mají tyto skupinky šanci na přežití i v rámci obrovských projektů?

Dorier říká, že „pokud začne kryptoměnu používat příliš mnoho lidí, komunity přestanou hrát význam, protože přejít k alternativě není možné.“

Obchodník z Blockchain Capital Jimmy Song má podobný názor. Ve velkých projektech „jsou ti, kteří chtějí větší soukromí, ti, kteří chtějí finanční suverenitu, ti, kteří chtějí zbohatnout.“ Dále dodává, že „v případě masivní adopce se komunity rozpustí“.

Závěrem se nicméně dá říct, že od kritického počtu je i Bitcoin s 18,7 miliony aktivních adres daleko. Avšak vývojářské nadace a jiní aktéři budou muset častěji hledat konsensus, aby neponížili celý projekt o zastánce jiného směru vývoje.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Komunita je páteří blockhainu. Ale brzy se to může změnit

Středa, 5 Srpen 2020 - 18:09 | Murphy | Uklidni se proboha... Bud rad ze se web rozviji,...
Středa, 5 Srpen 2020 - 01:25 | maruširi | Tak já přečetl asi tři. Zjistil jsem, že autor...
Úterý, 4 Srpen 2020 - 14:26 | Mirda Červíček | Já je nečtu, ale pokud se na úvodní stránce zvýší...
Úterý, 4 Srpen 2020 - 13:48 | Ji Si | V každém případě, není tvou povinností tu číst...
Úterý, 4 Srpen 2020 - 13:48 | Begy | Ano, máš pravdu, projev o mnohém svědčí.
Úterý, 4 Srpen 2020 - 12:19 | Mirda Červíček | Kdybys byl vzděláním psycholog, tak by tvůj psaný...
Úterý, 4 Srpen 2020 - 12:00 | Begy | špatný den? večer sis nevrznul? .... ale uznávám...
Úterý, 4 Srpen 2020 - 11:24 | Mirda Červíček | Ty vole, kolika článkama to tady ještě zasereš?...

Zobrazit diskusi