Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kontaminované wafery připraví TSMC za první kvartál o >$0,5 miliardy

V lednu došlo v TSMC ke kontaminaci chemikáliemi, které neprošly kvalifikačním procesem a vůbec se neměly dostat to výroby. Tato nehoda TSMC v prvním kvartálu připraví o $550 milionů…

Chemikálie se dostaly (a neměly se dostat) do výroby 12/16nm waferů, což způsobilo jednak likvidaci velkého množství waferů, jednak tomu odpovídající skluz ve výrobě a jedna výpadek v dodávkách konkrétním odběratelům, jejichž čipy na konkrétních linkách vznikaly. Jmenovány byly společnosti Nvidia (desítky tisíc waferů), Mediatek a Huawei. Spekuluje se, zda budou ovlivněny také herní konzole, které jsou vybavené SoC vyráběnými rovněž na jmenovaných procesech TSMC. Oficiálně (pokud mi něco neuniklo), zatím nic potvrzeno nebylo, takže lze připustit, že čipy pro konzole vznikají v jiné továrně (než Fab14B) nebo se zrovna v daném obdobím nevyráběly.

TSMC již vyčíslila škody, náklady na dekontaminaci vybavení, snížení marží i celkový dopad na finanční výsledky za první kvartál. Oproti původním výhledům nyní očekává snížení příjmů o $550 milionů a snížení marží o 2,6 %. Vedení firmy je však optimistické co do možností náhrady těchto škod. Věří, že v dalším kvartálu se jí podaří takto vzniklý (dodávkový i finanční) skluz dohnat, $550 milionů získá zpět a marže navýší o 1,5 %.

Pokud bychom k těmto výhledům měli přistupovat jako k reálným, znamená to, že ani 12/16nm linky společnosti nejsou zdaleka plně vytížené a kapacity v řádu desítek tisíc waferů měsíčně zůstávají volné.

Podle dosavadních informací nic nenaznačuje tomu, že by byla jakkoli ovlivněna 10nm a 7nm výroba, takže jak dražší mobilní zařízení vybavená čipy vyráběnými těmito procesy, tak 7nm produkty pro desktop a servery (aktuálně především Vega 20 a Zen 2 od AMD) zůstanou neovlivněné.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Kontaminované wafery připraví TSMC za první kvartál o >$0,5 miliardy

Žádné komentáře.