Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lidé odkládají počítače a spíše využívají chytré telefony jako primární zařízení

PR článek
Poskytujete služby přes internet a obsluhujete své zákazníky hlavně přes desktopové rozhraní? Pak je možná nejvyšší čas přehodnotit vaši firemní strategii. Využití mobilních telefonů totiž počítače mnohdy převyšuje.

Foto: PicJumbo

Jak reagovat na rostoucí popularitu chytrých telefonů?

Působí-li vaše firma v oboru, kde využití mobilních telefonů výrazně roste, samozřejmostí by pro vás měla být optimalizace webových stránek pro chytré telefony. Ještě vyšší komfort ale může zákazníkům poskytnout tvorba mobilní aplikace.

Týká se to především situací, kdy poskytujete služby B2C, tedy koncovým spotřebitelům. Na trhu B2B (tedy firmy poskytující služby firmám) jsou totiž podmínky specifické, zaměstnanci v administrativě pracují na počítačích, které využívají i pro komunikaci a objednávání služeb.

Jenže koncoví spotřebitelé dnes počítače často zcela odkládají. Dle společnosti StatCounter, která monitoruje využívání webových stránek po celém světě, se podíl desktopových a mobilních uživatelů v České republice v roce 2022 poprvé v historii vyrovnal. Je pravděpodobné, že trend bude pokračovat, chytré telefony zcela převládnou. Nejde ale jen o webový provoz. Fenoménem moderních chytrých zařízení jsou právě aplikace, které lidé využívají stále častěji.

Zdroj: gs.statcounter.com

Jaké má mobilní aplikace výhody?

Mobilní aplikace přinášejí uživatelům na telefonu v mnoha ohledech vyšší komfort. V první řadě je možné je pro chytrý telefon lépe optimalizovat a integrovat s možnostmi, které nabízí jeho operační systém.

Typickým příkladem jsou notifikace, které vám z aplikace chodí přímo do telefonu. Koupíte-li si například přes chytrou aplikaci letenku nebo jízdenku na vlak, bude vám formou notifikací chodit upozornění na blížící se odjezd, nečekané změny, detaily o zpoždění a podobná užitečná hlášení. Po ruce máte velice snadno i elektronickou verzi jízdenky/letenky.

Ostatně právě cestování je jednou z oblastí, kterou nejen mladí uživatelé dnes dokážou kompletně vyřešit přes chytrý telefon. Dalším oborem, kde obliba telefonů strmě roste, jsou finance, bankovnictví a platby mobilem jako takové. K tomu se váže i nakupování, největší e-shopy dnes vyměňují mobilní verze svých webových rozhraní na nativní aplikace, které mohou snadno propojovat s výdejními boxy a dalšími navazujícími službami.

Čeká počítače konec?

Je pravděpodobné, že současný trend se jednou zastaví a podíl počítačových uživatelů již od určité hranice klesat nebude. Stále je zde totiž mnoho situací, ve kterých je klasický stolní počítač nenahraditelný. Jde ale zejména o byznysovou a profesionální sféru. Počítače tak budou sloužit především pro práci a tvorbu. Mobilní telefony místo toho zcela převládnou v oblasti konzumace obsahu a u koncových spotřebitelů.