Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LPDDR5 standardizovány, zvýší datovou propustnost 2×

JEDEC přiklepl standard LPDDR5, které umožní zvýšit datovou propustnost mobilních pamětí na dvojnásobek…

JEDEC Solid State Technology Association ohlásila přijetí standardu LPDDR5. Nový standard přichází s příslibem vyššího výkonu a lepší energetické efektivity, především pro další generace chytrých telefonů. Ve srovnání se stávajícím standardem LPDDR4 zvyšují LPDDR5 datovou propustnost z 3200 MT/s na 6400 MT/s. Nový standard také zvyšuje počet bank zvýšený z 8 na 16 (uspořádání po čtyřech) a přináší novou programovatelnou multi-clock architekturu.

Pro zvýšení energetické efektivity přibyl nový režim nazvaný deep-sleep mode a dále příkazy Data-Copy a Write-X. První jmenovaný pomůže v situaci, kdy po dvou pinech dochází k přesunu stejných dat. Namísto toho, aby musela být data fyzicky přenesena po obou pinech, dojde pouze k fyzickému přesunu po jednom pinu a zkopírování dat na úrovni zařízení (což je energeticky efektivnější). Druhá jmenovaná funkce slouží k zápisu pouze nul nebo pouze jedniček na určenou adresu. Opět tedy nedochází k přesunu dat mezi zařízením a pamětí, ale pouze k přesunu příkazu, takže příslušná data „vzniknou“ na úrovni paměti a není spotřebovávána energie k jejich přesunu. Také to lze chápat jako určitou formu komprese.

Pokud máte při čtení textu o LPDDR5 pocit jistého déjà vu, pak to možná bude tím, že o nich hovořil Samsung již na přelomu let 2017 / 2018 a tentýž výrobce pak ohlásil a předvedl konkrétní čipy již loni v létě. Byl tedy nejen první značkou, která LPDDR5 uvedla, ale navíc to stihl půl roku před uvedením standardu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku LPDDR5 standardizovány, zvýší datovou propustnost 2×

Čtvrtek, 21 Únor 2019 - 19:10 | no-X | I o 50 % vyšší výkon (propustnost) při o ~30 %...
Čtvrtek, 21 Únor 2019 - 18:28 | Moonalert | On to zase takový skok není, protože reálně se...

Zobrazit diskusi