Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mandriva Linux 2011.0 se blíží do finále, je tu třetí beta

Mandriva Linux logo
Zemětřesení kolem společnosti Mandriva S.A. a odchodu části vývojářů založivších odnož Mageia sice Mandriva Linuxu poměrně ublížilo, nicméně konečně tu máme slušněji použitelnou, víceméně předfinální verzi Mandrivy 2011.0…
Mandriva 2011.0 beta3: Firefox 4

Třetí beta verze je zde proto, že tvůrci usoudili, že ještě potřebují nějaký čas na dotažení chybějících věcí. Její výhodou je, že pro snadnost testování automaticky obsahuje "nesvobodný" software (mimo jiné třeba ovladače pro karty Nvidia) a firmwary.

Mandriva 2011.0 beta3: vzhled

Nový systémový panel Rosa (rosapanel) tak trochu připomíná jak GNOME Shell, tak nabídku Unity v Ubuntu, pro mnohé je tak stejnou "cestou do pekel" jako oba jmenované. Záleží na osobních preferencích. Rosa panel obsahuje i časovou osu pro aktivity/data/aplikace, kterou pohání sémantický desktop nepomuk.

Mandriva 2011.0 beta3: domovská složka/Dolphin

Dalším kdo dostal nové rozhraní, je Dolphin. Vůbec celé GUI bylo upraveno, widgety, KDM, KDE, vše je změněno a stojí za tím stejní chlapci z Ruska jako za Rosa panelem (Rosa Labs). Zvykněme si, že Mandriva je stále méně "distribucí ze sladké Francie", velkou část vývoje zařizují její ruští partneři/lidé, však i oznámení beta3 vydal Dr. Jevgenij Dodonov od loňského listopadu zodpovědný za veškerý vývoj desktopových verzí v Mandrivě.

Pod pokličkou systému pak leží překopání některých částí pro vyšší stabilitu v rámci podporovaných balíčků, systemd 27 (init daemon), kernel 2.6.38.7 či syslinux 4 (bootloader) a pochopitelně hromady a hromady dalšího.

V případě zájmu vyzkoušejte Mandrivu 2011.0 beta3 sami.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mandriva Linux 2011.0 se blíží do finále, je tu třetí beta

Žádné komentáře.