Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Matrox ohlásil nový produkt pro video-stěny, staví na Quadru od Nvidie

Quadro s logem Matroxu? I takové produkty mohou vzniknout. Kanadský výrobce grafických řešení se totiž při přípravě nového modelu karet pro video-stěny obrátil na Nvidii…

O společnosti Matrox jsme přestali pravidelně psát někdy v době, kdy její tržní podíl ve světě grafiky spadl pod 1‰ (skutečně ‰, nikoli %). K tomu došlo téměř před dekádou, koncem roku 2010. Vracíme se k ní pouze v případě hodně významných událostí nebo kuriózních řešení. U těch kuriózních řešení to bylo třeba v roce 2014, kdy Matrox začal používat grafické čipy AMD (ty podporovaly i v low-endu až 6 nezávislých výstupů oproti 2-3 u historických čipů Matroxu) a za příklad významné události by se dalo považovat loňské odkoupení Matroxu jedním ze dvou otců zakladatelů. K upozornění na tuto událost jsme připojili i rekapitulaci historie Matroxu. Pokud vám unikla, máte náladu zamáčknout slzu nostalgie a dědkovsky si zavzpomínat na „staré dobré časy“, použijte prosím odkaz níže:

Tentokrát se ze světa velkých událostí dostáváme opět k těm kuriozitám. Matrox stále vydává celou řadu produktů, které jsou velmi úzce specializované a pro většinu uživatelů nezajímavé. Nová řada embedded grafických karet by tak plně zapadla do seznamu těchto produktů, nebýt faktu, že bude osazena čipy od Nvidie. V podstatě půjde o řešení na bázi neupřesněného Quadra, která bude mít provedení PCIe grafické karty pro jeden slot a které nabídne čtyři výstupy se 4K rozlišení.

Tyto karty budou určené pro video-zdi (video-walls), tedy velkoplošné obrazovky složené z několika zobrazovacích jednotek. Systém umožňuje použít až čtyři tyto grafické karty pro celkem 16 displejů o celkovém rozlišení 4×3840 × 4×2160, tedy 15360×8640, zkrátka necelých 133 megapixelů.

Ze samotné zprávy není zcela jasné, zda každá karta nabídne čtyři zcela nezávislé výstupy, kdy bude schopná do každého výstupu posílat zcela nezávislý obraz s nezávislým rozlišením a nezávislou obnovovací frekvencí, nebo karta vykresluje jeden obraz, který pouze rozřeže na čtvrtiny a každému displeji pošle příslušnou čtvrtinu. V nabídce Matroxu dosud byla četná řešení obou typů.

Pokud byste náhodou narazili na informaci, že nějaký systém pohání grafická karta Matroxu Quadro, tak alespoň budete vědět, jak se věci mají.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Matrox ohlásil nový produkt pro video-stěny, staví na Quadru od Nvidie

Pondělí, 27 Leden 2020 - 09:33 | no-X | Neuniklo, jen to není prakticky v každém serveru...
Pondělí, 27 Leden 2020 - 09:18 | Karáš Svorka | To záleží, někde je Matrox G200A, jinde zas ATI...
Pondělí, 27 Leden 2020 - 07:14 | x x | Ešte vám uniklo, že prakticky v každom serveri je...

Zobrazit diskusi