Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Minirecenze: GigaByte GV-N2070WF3-8GC – aneb nová GTX 1080

Při vydání GeForce RTX řady vyšla i náhrada GTX 1080 jménem RTX 2070. A tak jsem rychle otestoval nejlevnější verzi od GigaByte.

O GeForce RTX toho bylo napsáno hodně, a tak nebudu příliš detailně rozebírat všechny nové technologické novinky a detaily, neboť tento článek je spíše opět taková krátká předvánoční věc. Opět se tedy jednalo o nějaké PC na zakázku a měl jsem možnost kartu několik hodin testovat před odesláním k zákazníkovi.

Také z toho důvodu jsem stihl pouze otestovat několik her a pouze ve FullHD rozlišení. Na Ray Traycing a další vychytávky se podíváme s jinou kartou snad již brzy.

GigaByte GV-N2070WF3-8GC je aktuálně poměrně zajímavá karta hlavně díky ceně, jedná se totiž o nejlevnější RTX 2070 na trhu, navíc se jedná o verzi s třemi ventilátory a poměrně slušně vypadajícím chladičem. Respektive v době nákupu se jednalo o nejlevnější nereferenci, aktuálně lze sehnat karty i o něco levněji, testovaná RTX 2070 stála nějakých 13 494,50 kč s DPH, nejlevnější RTX 2070 ve velkých eshopech ála alza.cz či CZC.cz je Asus Turbo RTX 2070 za cca 13 490 Kč s DPH. Samozřejmě jsem nakupoval ve svém oblíbeném Softcomu a co jsem koukal, levnějších nereferenčních RTX 2070 znatelně přibylo.

Samotné balení je relativně minimalistické, byť v tomto ohledu exceluje Sapphire a OEM partneři. V krabici najdeme samotnout kartu a také nemalý kartonový obal, který obsahuje Quick Guide a CD s ovladači. Předpokládám, že velký kartonový obal obsahuje více příslušenství u dražších karet a zde slouží i jako vycpávka. Po vybalení jsem byl překvapen tím, jak je karta lehká, chladič totiž mnoho mědi neobsahuje.

Karta má kovový backplate, který zároveň slouží i k chlazení, protože ho s PCB pojí teplovodivé podložky. Jelikož se jedná o obyčejný černě lakovaný a netvarovaný plech, jako skvělý chladič nejspíš sloužit nebude. Na boku karty pak najdeme svítící logo GigaByte a také napájecí konektory, konkrétně kombinaci 8pin a 6pin konektoru. Nad konektory jsou pak LEDky, které nám signalizují, že jsme přídavné napájení nezapojili. Výstupy na monitor jsou pak standardní, nalezneme zde tři DisplayPort konektory, jeden HDMI 2.0 a také USB-C, které vyžaduje NVIDA ovladač, neboť řadič je v GPU a konektor má sloužit primárně pro různé VR systémy.

Neodolal jsem a demontoval jsem chladič, na rozdíl od FE variant je demontáž velmi jednoduchá, stačí zespodu vyšroubovat všechny šroubky a demontovat tak chladič. Poté nám zůstane poněkud zvláštně na třech šroubcích viset backplate, ten se totiž demontuje až poslední, protože šroubky jsou na straně GPU. Chladič samotný pak má pouze dvě heatpipe, které mají přímý kontakt s GPU, nicméně nepokrývají celé jádro. Tovární pasta je nanesená OK, nicméně jsem byl překvapen podivnou šmouhou okolo, kterou se mi podařilo vyčistit.

Samozřejmě jedná se o levnou kartu a tak chladič není nikterak brutální, GDDR6 paměti jsou pak od Micronu a jedná se o čipy s označením 8TA77 D9WCW, k nimž jsem v rychlosti nenašel datasheet, nicméně efektivně tikají na frekvenci 14 GHz.

Následuje pohled na očištěné GPU TU106-400-A1, což znamená, že se jedná o „horší“ GPU, které nedokáže běžet na tak vysokých frekvencích, jako lepší kousky s označením TU106-400A-A1. Verze s TU106-400A-A1 najdeme spíše na dražších kartách a tak má horší čip na levné kartě smysl.

Neposledně je třeba zmínit, že RTX 2070 nepodporuje SLI.

Testovací sestava

Testovací sestava se od posledně nijak zvlášť nezměnila, byť plánuji v blízké době nahradit plotnový disk nějakým rychlejším SSD a systémové SSD nahradit nějakým větším NVMe diskem. Testovací sestava je vlastně takový RGB cirkus, protože proč ne a jedná se spíše o mainstream PC, které žádné rekordy trhat nebude. OS byl samozřejmě řádně opatchován, žádné zakazování updatů zde neproběhlo.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Minirecenze: GigaByte GV-N2070WF3-8GC – aneb nová GTX 1080

Čtvrtek, 24 Leden 2019 - 23:51 | Artael | Jen tak mimochodem, až se k tomu zase dostaneš,...
Čtvrtek, 24 Leden 2019 - 21:20 | Plnovous | "- nefunkční rendering skrze CUDA v Blenderu...
Čtvrtek, 24 Leden 2019 - 08:33 | TyNyT | Nic takového samozřejmě nepadlo, ale v podtextu a...
Středa, 23 Leden 2019 - 23:04 | VT | Tak jsem ten Superposition spustil taky a...
Středa, 23 Leden 2019 - 22:49 | VT | Hlavně na minimálních FPS je vidět posun kupředu...
Středa, 23 Leden 2019 - 21:52 | Petik | Kvuli tem par kusum co pujdou do prodeje bude...
Středa, 23 Leden 2019 - 21:08 | JirkaK | Metro, Anthem jsou vyjdou příští měsíc....
Středa, 23 Leden 2019 - 20:48 | JirkaK | Což je pro hráče irelevantní, zvlášť s výkonem...
Středa, 23 Leden 2019 - 20:46 | JirkaK | Nic takového jako že něco zraje ode mne nepadlo,...
Středa, 23 Leden 2019 - 19:29 | Karáš Svorka | Tak NVIDIA ty grafiky zlevňovat vůbec nemusí,...

Zobrazit diskusi