Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mplayer2: where no Mplayer1 has gone before...

MPlayer logo
Mplayer lidé buď milují, nebo nenávidí. Mnozí jej milují za svižný chod a "kommandlajnovou" funkčnost a Mencoder, jiní jej nenávidí za všechny neduhy a nedodělky kterými trpí často i řadu let, aniž by byly vyřešeny (z minulosti jmenujme například DVD menu, podporu méně používaných funkcí kontejneru Matroška atd.). Právě tyto neduhy hodlá řešit nově vzniklý fork Mplayer2, který bude pokračovat tam, kde dosavadní Mplayer skončil, ale s významnými úpravami tu k lepšímu, tu k horšímu…

Mplayer2 se tak zaměřuje na několik vylepšení. Jedním z nich je lepší nakládání se zapausovaným videem, kdy jde konečně měnit parametry přehrávače i když video stojí. Dále znatelně zlepšuje podpora Matrošky, tvůrci mimo jiné zmiňují podporu pro ordered chapters a editions (nepřekládáme). Usnadněna je cesta ke zkompilování Mplayeru2 s podporou ffmeg-mt, což je "subvarianta" všeobjímajícího balíku ffmpeg, která automaticky využívá vícejádrové/víceprocesorové systémy v optimální míře.

Zaplesat by mělo srdce každého majitele nějaké té GeForce. Mplayer2 vylepšuje podporu akceleračního rozhraní VDPAU, odstraňuje některé limity (přepínání snímků častěji než je obnovovací frekvence monitoru nebylo dosud možné), zlepšuje nakládání s buffery a přidává chytřejší „uploadování textur s titulky“ do výsledného zobrazeného videa plus další dílčí novinky.

Všechny pak potěší daleko přesnější seekování, které již není limitováno jen na poskakování po klíčových snímcích (opravdu to takto fungovalo? Já Mplayer běžně nepoužívám, tak nevím). Mplayer2 pak nezávisí na interně zakomponovaných knihovnách FFmpeg, namísto toho používá API FFmpegu, takže jsou odstraněny i další principiální problémy, kdy FFmpeg v nějaké nové verzi mohl "zbořit" Mplayer, současně to usnadňuje udržování kódu.

Z dalšího ještě zmiňme lepší synchronizaci audia s videem, vyčištěné a vylepšené zprávy přehrávače v terminálu, podporu pro -gapless-audio, lepší odezvu přehrávače samotného či zachování fullscreen zobrazení při přepínání mezi více video soubory a mnohé další. Renderování titulků pak používá knihovnu libass, se kterou přichází lepší renderování fontů a podpora stylů (byť nemusí fungovat některé vlastnosti titulků jako dosud).

A nyní ta negativa, či lépe řečeno odstranění části Mplayeru, které by někomu mohly v Mplayeru2 chybět. Za prvé zmizel Mencoder. Jeho kód je dle tvůrců poněkud "rezavý" a v budoucnu jej nahradí jiné řešení (ffmpeg? jen hádáme), Odstraněno je též původní GUI gmplayer, projekt zapracuje na vylepšení podpory některé z externích GUI implementací. Odstraněny jsou také některé obsažené knihovny, napříkald určité dílčí části FFmpegu, dále libmpeg2 (nahrazen MPEG-2 implementací z libavcodec; vůbec libavformat je nyní používán pro více formátů videa, mimo jiné třeba AVI, kde již není využíván interní demuxer z Mplayeru), dále zmizela podpora VIDIX video ovladačů či knihovny libdvdnav a libdvdread (ty jsou ale stále dostupné ke kompilaci, kdyby někdo měl zájem).

Zdrojáky jsou k dispozici na domovském webu projektu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mplayer2: where no Mplayer1 has gone before...

Pátek, 4 Březen 2011 - 15:08 | HKMaly | Agree ... jenze OSD GUI znamena psat ho odznova....
Pátek, 4 Březen 2011 - 15:06 | HKMaly | Protoze to znamena ze cokoliv prehrajes muzes...
Pátek, 4 Březen 2011 - 13:39 | kypec | Nikdy som nechapal, preco ma prehravac podporovat...
Pátek, 4 Březen 2011 - 13:17 | lyon | K cemu je fork, kdtery odebira zasadni...
Pátek, 4 Březen 2011 - 12:22 | JoHnY3 | Na to by asi bylo nejlepsi OSD GUI primo v obrazu...
Pátek, 4 Březen 2011 - 12:17 | gadelat | Najviac tam chyba zmena parametrov za chodu,...
Pátek, 4 Březen 2011 - 12:12 | Rovano | Strč se sám za klobouk. Nutí Tě to někdo používat...
Pátek, 4 Březen 2011 - 10:59 | lyon | Bez mencoderu si to mohou strcit za klobouk :-/

Zobrazit diskusi