Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

MSI GT663: herní notebook s fantastickými reproduktory Dynaudio, 1. část

MSI GT663
Když jsme se před pár týdny rozhlíželi po trhu, jakému notebooku že bychom se podívali na zoubek, naše volba padla na model od MSI vybavený 2.1 reproduktory dánské firmy Dynaudio. Ani nám tak v tu chvíli nezáleželo na tom, jakou konkrétní výbavu notebook bude mít, takže se u nás v redakci nakonec objevil velmi výkonný kousek s Core i5 a GeForce GTX 460M pod kapotou. Samozřejmě jsme jej prohnali komplexní sadou testů, ale také jsme potrápili jako závěrečnou třešničku na dortu i systém Dynaudio, takže se pohodlně usaďte, první část rozsáhlého testu notebooku MSI GT663 právě začíná…

Již nadpis recenze naznačuje, jak nakonec náš test Dynaudio dopadl, ale my to pochopitelně musíme vzít popořadě. V dnešní části si notebook podrobně představíme, podíváme se na jeho kvality i slabiny z hlediska návrhu a zakončíme to testy výkonu procesoru včetně přetaktování, které notebook nabízí. Ve druhé části (v první polovině příštího týdne) se zaměříme na výkon grafické karty, kvalitu LCD, hlučnost za běhu, spotřebu a výdrž akumulátoru a ve třetí části (koncem příštího týdne) se podíváme na mechanické kvality šasi notebooku a konečně na onen 2.1 reprosystém Dynaudio. Příprava poslední části je o něco náročnější, my nebudeme kvality Dynaudio posuzovat sami v několika větách,ale dáme vám řadu video ukázek, které vám nabídnou Dynaudio v notebooku MSI GT663 k posouzení vlastníma ušima.

MSI GT663: celé balení

Notebook k vám dorazí ve velké krabici, která vedle krabice s vlastním notebookem ukrývá ještě celkem praktický batoh. Pravda, není nijak extrémně chráněn proti vodě, ani nedisponuje hromadou kapes a možností rozšíření, ale jako základní batoh pro notebook a další drobnosti je dostačující. Na klávesnici si povšimněte posazeného obrovského adaptéru. Ten má výkon 150 W a je daní zejména za výkonnou grafiku od Nvidie.

MSI GT663

Než se pustíme do detailů stroje, tak si ukažme, jak moc mají v MSI rádi leštěnku :-). Šasi je v horní části s LCD vyvedeno opravdu "do výstavního lesku", takže pokud vám vadí lesklý displej nebo neradi koukáte na vlastní odraz v rámu LCD, nebudete nadšeni.

MSI GT663: detail klávesnice a repro

Klávesnice nese i numerický blok, jak se stává u notebooků této střední třídy dobrým zvykem. Dva reproduktory systému Dynaudio jsou vyvedeny na obvyklém místě, "subwoofeříček" pak tlačí své zvukové vlny do stolu, neboť je vyveden zespodu.

MSI GT663: levý bok

Na levém boku vyvedli inženýři MSI dva rychlé USB 3.0 porty (přítomnost USB 3.0 chválíme), jeden běžný USB 2.0, čtečku paměťových karet a také ExpressCard /54 slot. Je zde také jeden z výdechů chlazení, tento konkrétně odvádí teplo z CPU.

MSI GT663: pravý bok

Pravý bok nese DVD mechaniku (škoda že zde není Blu-ray, byť u herního stroje absenci modrého laseru chápeme), jeden USB 2.0 konektor a čtveřice zvukových. Z této strany šasi máme trochu smíšené pocity. Ceníme, že zvukové konektory nebourají uživateli "do pupku", na druhou stranu USB konektor evidentně připravený pro myš je v pozici, kde do něj budou praváci neustále bourat rukou. Samotné tlačítko DVD mechaniky se nahmatává trochu hůře, nicméně lepší než kdyby mělo tendenci vysouvat šuplík při každém náhodném doteku.

MSI GT663: konektory v zadní části

Na zadní straně jsou vyvedeny výstupy HDMI, VGA, napájecí konektor a také jeden eSATA. Dále nechybí zámek Kensington, k dokonalosti nám schází snad jen FireWire, na druhou stranu opět platí, že u herního stroje je v pořádku s ním nepočítat, navíc lze řadič v případě potřeby osadit do ExpressCard /54 slotu.

MSI GT663: vnitřek

Uspořádání komponent uvnitř se podařilo změstnat dokonce tak, že zbylo místo na dvě 2,5palcové pozice pro disky/SSD a již zmíněný subwoofer (ten chrání kruhová mřížka). V našem stroji byl standardně osazen jeden, ale na tomto šasi má MSI postaveny i noteboky se dvěma disky v RAIDu, nemluvě o tom, že toto je naprosto vynikající řešení pro ty, kteří chtějí superrychlé SSD na systém a třeba 1TB HDD pro data - v tomto šasi lze tuto variantu osadit bez potíží.

MSI GT663: detail vnitřku

Někde ale museli tvůrci prostor pro druhou diskovou pozici kompenzovat a tím místem je chlazení nejžhavějších komponent: CPU a GPU. Chlazení je poměrně standardní, řešené pomocí heatpipe, ale bloky žeber jsou s ohledem na hi-endovou povahu CPU a GPU relativně menší a je jasné, že ventilátor se trochu víc "naběhá", zejména pokud aktivujeme přetaktování pomocí tlačítka "Turbo".

Paměťové moduly jsou vyměnitelné, sluší se zmínit, že procesory použité rodiny umožní osadit 8 GB, my měli k dispozici dostačující 4 GB (nápis na krabici o 12 GB ignorujte, Intel uvádí 8 GB, tečka. :-).

 

MSI GT663: HDD, RAM, akku

Disk a paměti již známe, takže se krátce zastavme u akumulátoru. 9článkový Li-Ion s kapacitou 7,8 Ah je mezi akumulátory v 15,6palcových noteboocích nepochybně jednou z nejlepších voleb a rovnou prozraďme, že z hlediska spotřeby tento notebook silně předčil naše očekávání.

MSI GT663: hejno světlušek

Notebook má ovládání některých funcí vyvedeno na dotykové plošky nad klávesnicí. Je zde spínání modrého zubu, WiFi, Turbo režimu a další včetně jednoho tlačítka uživatelsky programovatelného. Všechna tato tlačítka jsou podsvícena, stejné platí pro indikace u touchpadu.

MSI GT663: světlušky v přesile MSI GT663: světlušky v přesile

Notebook má také podsvícení na hranách, které mu dodává patrně "cool hráčský vzhled", naštěstí se tato světelná orgie dá vypnout jedním tlačítkem nad klávesnicí.

MSI GT663: ještě větší hejno světlušek

Co však svítí trvale, jsou tři oranžové LED kolem touchpadu, pokud touchpad vypnete - poněkud nepříjemné (skoro bychom to označili za nápad někoho, kdo nemá daleko k přežvýkavci), je to v zorném poli na dost nešťastné pozici, pokud uživatel píše na klávesnici. Hrana těla u klávesnice je zkosená, takže tolik neotlačuje plochy dlaní při dlouhodobém psaní.

MSI GT663: světlušky na víku

Světelná show pak pokračuje i na víku dipleje, kde svítí oranžově podélný pruh a bíle logo MSI (inspirace nakousnutým jablkem se asi nezapře).

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MSI GT663: herní notebook s fantastickými reproduktory Dynaudio, 1. část

Sobota, 12 Březen 2011 - 22:00 | NRX | Tiež máme jeden doma a úplne v pohode. V...
Sobota, 12 Březen 2011 - 02:38 | ptipi | nejspíš v tom "zbytek systému". Ale LCD...
Pátek, 11 Březen 2011 - 21:46 | DRK | Stejně to brzdí disk..
Pátek, 11 Březen 2011 - 21:45 | DRK | Zajímavé, mám 35w procesor 70w grafiku, přitom...
Pátek, 11 Březen 2011 - 21:43 | DRK | Dal jsem víc a (musím to zaklepat) slouží víc než...
Pátek, 11 Březen 2011 - 18:33 | NBumBum | Ono mozna par lidi oceni moznost dobijet baterku...
Pátek, 11 Březen 2011 - 15:23 | MACHINA | Windows Index výkonu je pěkně na h... 7,1 + 7,1...
Pátek, 11 Březen 2011 - 15:21 | film01 | Nemohli by ste pri grafoch ako napr. na poslednej...
Pátek, 11 Březen 2011 - 14:32 | Ivii | Mě tady ty testy na více částí nebaví. Samozřejmě...
Pátek, 11 Březen 2011 - 13:13 | Dan8 | a kde máš ve výpočtech LCD panel?

Zobrazit diskusi