Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NetBSD 9.0 přináší vylepšenou podporu platformy ARM

Operační systém známý tím, že se ho podařilo nainstalovat i na toastovač, vychází po roce a půl v nové velké verzi. Čím nás autoři překvapí?

Když se v roce 1993 od projektu 386BSD, jehož cílem bylo vydat svobodný operační systém založený na 4.3BSD, oddělily samostatné větve známé jako FreeBSD a NetBSD, začaly se brzy profilovat každá jiným směrem. FreeBSD se rozhodlo býti univerzálním operačním systémem a zejména na počátku se zcela soustředilo na platformu PC (DEC Alpha podporován od verze 3, SPARC a Itanium od release 5), NetBSD si naopak od počátku zakládalo na tom, že je portováno na cokoliv, co má alespoň náznak procesoru (hned v release 1.0 byly podporovány PC s i386, Macintoshe a Amigy založené na procesorech Motorola 680x0, PC532 s procesorem NS32532 a Sun SPARC; ve verzi 1.2 o dva roky později už to bylo celkem 12 platforem).

Je tak proto trochu paradoxní, číst si seznam novinek, v němž u NetBSD nacházíme věci ve světě Linuxu dávno podporované, jako je třeba podpora big.LITTLE u ARM a AArch64. Není se ale co divit, do Linuxu to často dopsali sami autoři hardware, protože to potřebovali do mobilních telefonů s Androidem, do NetBSD musela komunita a tak to chvíli trvalo - hlavně, že už je to tady.

Novinek na platformách ARM/AArch64 je vícero:

AArch64 (64bitový ARM)

  • Symetrický (SMP) a asymetrický multiprocesing (big.LITTLE)
  • Podpora strojů s certifikací „Arm ServerReady“
  • Možnost běhu 32-bit ARM aplikací na procesorech, které to umí
  • Podpora až 256 CPU
  • Mezi podporovanými SoC najdeme Allwinner (A64, H5, H6), NVIDIA Tegra X1, Rockchip (RK3328, RK33299) a dalších.
  • Z certifikovaných serverových systémů byl běh úspěšně testován na Amazon Graviton/Graviton2, AMD Opteron A1100, Marvell ARMADA 8040 a další.

ARM (Armv7-A):

  • Symetrický (SMP) a asymetrický multiprocesing (big.LITTLE)
  • UEFI bootloader
  • Podpora až 8 CPU
  • I zde mezi podporovanými SoC najdeme produkty značek Allwinner či NVIDIA, ale i Broadcom, Samsung či Xilinx.

Obě ARMovské architektury mají v NetBSD 9.0 i nové GPU ovladače, nicméně není to jen jejich doména, aktualizované ovladače jsou i na x86/x64 a to jak pro integrované GPU od Intelu, tak pro dedikované grafiky AMD a NVIDIA. Z dalších vylepšení v oblasti podpory hardware stojí za zmínku jednak podpora NCQ u SATA, dále pak nová knihovna libnvmm, která zprostředkovává API k virtualizaci řízené novým hypervizorem NVMM (x64) a balík qemu-nvvm, který s její pomocí umožňuje spouštět virtuální stroje s hardwarovou akcelerací. Hypervizor NVMM, který si v tomto release také odbývá svoji premiéru, byl vytvořen za pouhých šest měsíců z nuly až k produkčnímu nasazení a zvládá bezproblémově virtualizaci například aktuálních verzí Windows nebo Fedora Linuxu.

V oblasti bezpečnosti přináší devítkové NetBSD nové techniky například pro detekci úniku dat z paměti kernelu (KLEAK), neoprávněných přístupů do paměti (KASAN, u AArch64 a ARM) či vylepšenou randomizaci adresového prostoru kernelu (KASLR, na x64).

V systému obsažená verze ovladače filesystému ZFS je prý první vhodná pro běžné každodenní použití, ačkoliv z ní zatím nelze nabootovat a nelze ji ani použít pro systémový oddíl. Co se balíčků týká, k dispozici je například GCC 7.4, LLVM 7.0.0, OpenSSL 1.1.1d či OpenSSH 8.0.

NetBSD nainstalujete na padesáti šesti platformách, na nichž devítka vyšla se statusem plné podpory, padesátou sedmou platformou je Itanium, které je zatím podporováno jen částečně. Vše potřebné včetně seznamu těchto platforem a odkazů na instalační média najdete v release notes.
Tak rychlou a bezproblémovou instalaci!

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NetBSD 9.0 přináší vylepšenou podporu platformy ARM

Čtvrtek, 20 Únor 2020 - 15:53 | hor411 | Áááá... právě jsem zjistil, že jsem možná de**l...
Čtvrtek, 20 Únor 2020 - 14:44 | BlackRider | Ano: https://wiki.netbsd.org/...
Čtvrtek, 20 Únor 2020 - 12:29 | hor411 | NetBSD jsem měl jednu dobu i na desktopu. Už umí...

Zobrazit diskusi