Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nine Inch Nails - takto má vypadat distribuce hudby!

Nine Inch Nails logo
Hudební/filmový průmysl (a jeho „represivní organizace“ typu MPAA, RIAA atd.), který plnými doušky rozdává moudra o pirátství, nelegálních nahrávkách a miliardových škodách způsobených -náctiletými dětmi, zatím moc snahy o vyslyšení zákazníků neprojevil. Skoro se dá dle vývoje jeho aktivit říci, že nehodlají v dnešní digitální době vysokorychlostního internetu nic měnit a zabývají se stále jen drsnějšími a drsnějšími represivními opatřeními a ochranami proti kopírování, které nikdy nefungovaly, nefungují a fungovat nebudou (což dokázal DVD Jon s CSS, Musli64x s AACS a další). Naštěstí to nejsou oni, kdo rozhoduje. I v našich končinách známe příklady skupin, které místo neustálé recyklace vyčpělých desetiletí starých písniček v „nových“ kompilacích na CD za několik stovek sahají po distribuci zdarma formou MP3 s tím, že si vydělají na koncertech, nebo podobnými lidumilnými metodami. V zahraničí to je z poslední doby třeba legendární Nine Inch Nails, jejichž model prodeje posledního alba Ghosts I − IV považuji snad za nejlepší, jaký jsem zatím viděl…

Nine Inch Nails - Mnichov 2007

Nečekejte žádnou zlodějinu v podobě CD za 499 Kč. Nine Inch Nails nabízejí své poslední album v několika úrovních. Tou nejzajímavější je ukázkový balík, který stáhnete zcela zdarma. V 82,5 MB velkém zip archívu se ukrývá 9 z celkových 36 skladeb alba, takže si tak můžete sami poslechem 1/4 alba rozhodnout, zdali si jej pořídíte. Kromě toho dostanete v pdf i artbook, sadu wallpaperů a další doprovodné grafiky. To vše jen za obyčejné zadání e-mailu, na který vám přijde odkaz ke stažení této ukázky alba.

A pokud se vám zalíbí, máte několik možností, jak si jej pořídit, opět přímo na webu kapely. Nejlevnější je download verze za pouhých 5 USD, tedy v přepočtu nějakých 80 Kč, což je srovnatelné s konzumací Big Maca s Colou nebo „čtyřma pivkama“ v hospodě. Přitom si sami můžete vybrat, který formát vám vyhovuje, na výběr je mezi:

  • 320kbps MP3 - vytvořeno pomocí LAME v HQ nastavení, ID3 tagy kompletně vyplněny.
  • FLAC - bezztrátová komprese pomocí open-source formátu.
  • Apple Lossless - pro ty, kteří chtějí album přehrávat v iTunes (nebere FLAC).

Všechny varianty stažení alba přitom nejsou svázány žádným DRM! I tuto verzi doprovází doprovodný materiál v podobě 40stránkového PDF a hromady doprovodné grafiky. Doručení proběhne opět formou zip souboru. Řekl bych že za 80 Kč je to luxusní záležitost, z FLACu v pohodě vyrobíte jak mp3 pro přehrávač, který FLAC neumí, tak běžné zvukové CD, žádné DRM vám v tom nebrání.

Vyšší možností, která vyjde na 10 USD (zhruba 160 Kč), je 2CD set se 16stránkovým bookletem. A i proto, že tato lisovaná CD budou dostupná až začátkem dubna, tak než vám budou doručena, dostanete ihned po objednání možnost stáhnout si totéž, co lidé, kteří si zaplatili 5dolarovou download edici.

Nine Inch Nails - Ghosts -IV, Deluxe Edition

Kdo se rozhodne investovat 75 USD (cca 1 200 Kč), dostane dvě zvuková CD, jedno datové DVD s vícestopým záznamem alba ve wav souborech a také Blu-ray disk, kde je album v 24bit/96 kHz kvalitě! Vše je zabaleno v luxusním setu. Tento set bude dostupný začátkem května, takže i na něj se vztahuje okamžitý přístup k download edici.

Nine Inch Nails - Ghosts -IV, Ultra-Deluxe Limited Edition

Nejvyšší verzí je pak 300dolarová (zhruba 5 000 Kč) limitovaná edice o počtu dva a půl tisíce kusů, která je již mimochodem zcela vyprodána! Obsahuje vše co předchozí edice plus další dvě knihy s grafickými tisky a speciální box, kde je vše uloženo. Největší peckou tohoto balení je pak jistě to, že celé album je zde navíc na čtyřech LP vinylech! Všechny kusy jsou číslovány a osobně podepsány Trentem Reznorem. I tato exkluzivní edice bude rozesílána až začátkem května, takže i její majitelé mohou okamžitě stahovat download verzi.

Takhle nějak si já osobně představuji distribuci hudebního alba. V době, kdy většina CD jsou buď rychlokvašky z různých komerčních show, nebo stopadesátá recyklace desítky let starých songů některé ze zombie hudebního nebe, nebo prostě absolutně nezajímavá a neposlouchatelná ubohost, by jen blázen dával za CD stovky Kč bez toho, aby měl možnost jej pak reklamovat prostě proto, že „se mu nelíbí“.

Nine Inch Nails vám nejprve dají zdarma ochutnat celou čtvrtinu alba a pokud se vám líbí, za pouhou jednu návštěvu hospody/fastfoodu si jej můžete pořídit v kvalitě vyšší, než jaká se obvykle na P2P sítích vyskytuje. A pokud chcete mít něco hmatatelného, pak za cenu jednoho lístku do kina můžete mít 2CD box. Vyšší sběratelské edice sice stojí již výrazně více, ale okamžité rozebrání superdrahé limitované edice ukazuje, že ani to není překážkou, pokud má zákazník kapelu rád. K tomtuto modelu prodeje hudebního alba nelze říci nic jiného, než že pokud není dokonalý, pak má k dokonalosti jen zanedbatelný krůček.

Nine Inch Nails pak jistě nejsou jedinými, kdo volí tuto přímou metodu distribuce vypouštějící z řetězce vedoucího od kapely k posluchačům většinu „příživníků“. Víte-li o dalších skupinách a umělcích, zmiňte se v diskusi pod článkem, jistě to bude zajímat řadu z vás a já osobně na toto nejsem zrovna expertem a rád si rozšířím obzory ;-).

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nine Inch Nails - takto má vypadat distribuce hudby!

Pondělí, 5 Květen 2008 - 17:34 | Anonym | http://dl.nin.com/theslip/signup
Pondělí, 5 Květen 2008 - 17:33 | Anonym | btw. dnes nin vydali novou desku a tentokrate i v...
Neděle, 6 Duben 2008 - 12:32 | Anonym | Tak napriklad RADIOHEAD vydal svoj posledny album...
Čtvrtek, 20 Březen 2008 - 11:22 | Anonym | abel>kdepak, reznor ma prsty jen a pouze v...
Čtvrtek, 20 Březen 2008 - 11:21 | abel | Quake miluju (projeto na nightmare včetně...
Čtvrtek, 20 Březen 2008 - 10:39 | Anonym | Reznor je zivel a i kdyz NIN asi nejsou hudba ke...
Čtvrtek, 20 Březen 2008 - 09:28 | Anonym | a co mozna hromada lidi zna, aniz by znala nin,...
Čtvrtek, 20 Březen 2008 - 08:46 | WIFT | >> Ren: Díky za link. Musím říci,...
Čtvrtek, 20 Březen 2008 - 04:48 | Ren1 | Vsem> ...kdo se zminili, ze o NIN nikdy...
Středa, 19 Březen 2008 - 23:21 | Anonym | Smekám a smekám, tohle je trefa do černého! :)...

Zobrazit diskusi