Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Novinky z TSMC: Další zdražování, levnější 3nm proces a zemětřesení

Ceny a dostupnost hardwaru v poslední době přímo závisí na dvou klíčových faktorech: Těžbě a TSMC. Ten druhý se tváří, že ceny půjdou i v příštím roce nahoru…

Zvýšení cen v prvním kvartálu 2022

Zdražení u TSMC za letošní rok jsme avizovali už v předjaří a shrnuli v několika článcích během posledních týdnů. Jen v krátkosti připomenu, že už začátkem roku společnost avizovala tři vlny zvyšování cen pro druhý, třetí i čtvrtý kvartál letošního roku. Nedávná (letní) vlna zdražení byla pravděpodobně nejmarkantnější.

Za úpravou cenotvorby stojí dlouhodobé přesčasy pracovníků z důvodu nadstandardní poptávky, investice do čističek vody z důvodu sucha v prvním pololetí, navýšení investic do výstavby a výbavy továren (což vyžaduje prostředky, které se však začnou vracet až s několikaletou prodlevou), zdražování substrátů a přetahování o EUV skenery od ASML s dalšími výrobci. Letošní třetí vlna zdražení chystaná na poslední kvartál však nebude tečkou za navyšováním cen; trend má pokračovat i v příštím roce. TSMC už upozornila odběratele, aby se připravili na další úpravy cen počínají prvním kvartálem 2022. Společnost rovněž prodloužila „reakční dobu“ (čas od úpravy nebo zadání konkrétní objednávky do expedice) na až 5 měsíců.

Druhá generace 3nm procesu

Druhou důležitou událostí je příprava druhé generace 3nm procesu. Ten by měl (oproti první, již avizované generaci) zvýšit počet vrstev vyráběných EUV litografií. Ta umožňuje vykreslit menší a ostřejší detaily, díky čemuž je možné (v mezích daného výrobního procesu) čip dále zmenšit a / nebo snížit celkový počet vrstev, ze kterého se čip skládá a / nebo snížit počet masek. Podle informací čínského webu UDN má dojít ke snížení počtu EUVL vrstev o 20 % při zachování výkonu.

EUV skener

Znamená to, že 3nm proces by měl později být dostupný i v cenově přijatelnější podobě než jeho ohlášená první verze. Ta má (oproti první generaci 5nm procesu) zvýšit denzitu o 70 % (tj. snížení plochy čipu o 42 %) a buďto při stejné spotřebě zvýšit takty o 10-15 %, nebo při stejných taktech snížit spotřebu o 25-30 %.

Zemětřesení na Tchaj-wanu

Začátkem týdne se na Tchaj-wanu začalo projevovat zemětřesení o síle až 5,6 Richterovy stupnice. To znamená rozhraní středního až silného zemětřesení. Událost se podařilo přestát bez odstavení jaderných (a dalších) elektráren, takže by neměla znamenat výpadek polovodičové výroby a další zhoršení současného stavu. Seismologové jsou co do dalšího vývoje situace poměrně optimističtí:

Chen Guochang řekl, že následných otřesů by mělo být velmi málo, ale za poslední dva nebo tři dny dojde k třem až čtyřem otřesům. Jedná se o příležitostné uvolnění sexuální energie, nikoli o předchůdce velkého zemětřesení.

--- UDN, překlad Google Translate

Zdroje: 

UDN (1, 2), DigiTimes

Diskuse ke článku Novinky z TSMC: Další zdražování, levnější 3nm proces a zemětřesení

Středa, 15 Září 2021 - 12:26 | PKoz | ano, znamená to, že Země byla nadržená, ale...
Středa, 15 Září 2021 - 09:40 | hajčus | Konečně dává smysl to známé: A země se zatřásla...
Středa, 15 Září 2021 - 09:21 | Martan67 | Jde zřejmě o "planetární sexuální energii...
Středa, 15 Září 2021 - 09:16 | Tom Buri | ale kde.. studaci na koleji meli takovou party,...
Středa, 15 Září 2021 - 09:09 | Jon Snih | Google překlady z asijských jazyků jsou zábavné.
Středa, 15 Září 2021 - 08:49 | Pajos | snad uvolnění seismické energie ne????
Středa, 15 Září 2021 - 08:24 | TyNyT | google překlad pobavil. :D :D

Zobrazit diskusi