Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia ohlásila CPU Grace pro servery CGX, OVX, HGX na první pololetí 2023

Procesory, se kterými chce Nvidia dobýt svět superpočítačů i klasických serverů, budou ve svých systémech nabízet známé značky jako Asus, Foxconn, Gigabyte, QCT, Supermicro nebo Wiwynn…

Serverové ARM procesory Grace představila Nvidia v dubnu loňského roku. V podobě, jakou vidíte na úvodním obrázku, jde o Arm v9 Neoverse (N2 Perseus) se 144 jádry, která jsou ovšem rozdělená do dvou procesorů (pouzder) propojených rozhraním NVLink-C2C s propustností 900 GB/s. Modul Grace využívá 1 TB LPDDR5X (ECC) o propustnosti 1 TB/s. Nvidia počítá i s jednočipovou konfigurací (jejíž počet jader i propustnost pamětí jsou samozřejmě poloviční).

Pro duální konfiguraci používá Nvidia označení Grace Superchip, pro spárování Grace s výpočetním jádrem GH100 / Hopper pak Grace Hopper Superchip.

Portfolio systémů postavených na Grace se bude dělit na tři řady:

  • CGX - systémy pro cloudové hry
  • OVX - systémy pro digitální dvojčata (simulace reálného objektu) a omniverse
  • HGX - systémy pro AI a HPC

Systémy CGX a OVX budou postaveny na Grace Superchip v kombinaci se vhodným grafickým akcelerátorem (v případě CGX Nvidia A16).

V případě HGX se pak ještě dál budou dělit podle toho, jestli půjde o HPC řešení nebo akceleraci AI. HPC segment pokryje Grace Superchip, AI segment Grace Hopper Superchip.

Systémy od jmenovaných výrobců, které budou vybaveny procesorem Grace, se v nabídkách začnou objevovat od prvního pololetí roku 2023. V té době by mohly stát proti Epycům Bergamo od AMD (128× Zen 4c) a Xeonům Sapphire Rapids od Intelu (56× Golden Cove).

Zdroje: 

TZ Nvidia

Diskuse ke článku Nvidia ohlásila CPU Grace pro servery CGX, OVX, HGX na první pololetí 2023

Žádné komentáře.