Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Phantom Canyon NUC bude vybaven 3. generací 10nm procesorů: Tiger Lake

Intel Logo On Pcb
Již jsme si pověděli o posledních 14nm NUC, a tak volně přejdeme k 10nm generaci. Ta přinese několik novinek a vznikat bude rovnou kolem 3. generace 10nm procesorů Intelu, Tiger Lake…

Je pravdou, že první generaci 10nm procesorů Intelu jsme si příliš neužili. Šla totiž na trh je v podobě jakýchsi komerčních vzorků dvoujádrového Canon Lake. S druhou generací, Ice Lake, by to mělo být o něco lepší. Před pár dny proběhlo ohlášení čtyřjádrových modelů pro Ultrabooky. I tak má ale jít (přinejmenším podle uniklých interních roadmap Intelu) o omezené dodávky a hlavní proud pojede stále na čtrnácti nanometrech. Přes to se již dozvídáme o prvních produktech, které vzniknou na třetí 10nm generaci, Tiger Lake.

Tiger Lake určený pro Phantom Canyon bude 28W SoC vyráběný druhou generací 10nm procesu Intelu. Jeho technologická výbava zahrne PCIe 4.0, které se však - jak již víme - dostane i do 14nm desktopu v rámci generace Rocket Lake. Integrované grafické jádro vznikne na architektuře Gen12, což znamená stejnou technologii jako samostatné grafiky Xe.

Volitelně by systém měl být vybavitelný i samostatným GPU jako GeForce GTX 1660 Ti nebo GeForce RTX 2060. To je však jakési podivné, neboť v době, pro kterou je vydání produktu určené, by již měly být na trhu vlastní grafiky Intelu Xe i 7nm generace karet Nvidie (Ampere).

Ostatní výbava již nepřekvapuje, počítá se s Thunderbolt 3.0 Type-C, podporou dvou SODIMM DDR4 až o celkových 64 GB, 2× M.2 NVMe / SATA, 2.5G + Gigabit lan, Wi-Fi 6 s BT5 a USB 3.1 Gen2. Pokud budete chtít, může to duhově blikat. Prozatím se zdá, že k uvedení NUC Phantom Canyon dojde koncem roku 2020 s dostupností začátkem roku 2021.

Diskuse ke článku Phantom Canyon NUC bude vybaven 3. generací 10nm procesorů: Tiger Lake

Žádné komentáře.