Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prohlížeč Google Chrome je hotov

Google Chrome: About
Další konkurence k dominantnímu Internet Exploreru, která dosáhla první finální verze, je na světě. Je jím samozřejmě Google Chrome, který má reálnou šanci ukrojit si svůj nezanedbatelný díl na „trhu“ webových prohlížečů, především asi proto, že je od Google a to má zkrátka jméno. V neposlední řadě může hrát svou roli také „tahání za nitky“ jeho mateřskou společností v podobě snahy o smlouvy s OEM výrobci, kteří by měli Google Chrome instalovat na prodávané počítače jako výchozí prohlížeč. Nakonec ono je to celkem jedno, jaký prohlížeč budou uživatelé používat, základem je fakt, že si již nyní mohou vybrat, aniž by se obávali, že jejich prohlížeč bude nekompatibilní s většinou stránek „optimalizovaných“ jen pro ten jeden, který standardy do doby nedávno minulé nedodržoval natolik, že existoval de-facto „standardní nestandard“. Pokud jste ještě Google Chrome neviděli, můžete se nyní na několika ukázkách podívat, co můžete čekat, pokud si Google Chrome nainstalujete…

Google Chrome: Stahování instalace

Samotný instalátor ChromeSetup.exe má jen necelý půlmegabajt, ale něco si ještě dotáhne z internetu a základy výsledné nainstalované aplikace pak zabírají na disku 52 MB.

Google Chrome: Instalace

Instalace je jednoduchá, jak jen instalace jednoduchá být může, přitom máte však možnost do některých věcí zasahovat volbou Přizpůsobit tato nastavení. Faktem je, že moc toho ale neovlivníte, ostatně v tuto chvíli už je Google Chrome nainstalován, umístění nelze ovlivnit.

Google Chrome: Instalace - přizpůsobení

Vedle toho máte však v PC ještě také Google Update, službu, o níž se dozvíte jen z podmínek instalace, které se zobrazí na webu Google před stažením:

11. Aktualizace softwaru

11.1 Software, který používáte, může čas od času od společnosti Google automaticky stahovat a instalovat aktualizace. Tyto aktualizace jsou určeny ke zlepšení, rozšíření a dalšímu rozvoji Služeb a můžou mít podobu oprav chyb, rozšířených funkcí, nových softwarových modulů a zcela nových verzí. Souhlasíte s tím, že jako součást svého používání Služeb budete přijímat tyto aktualizace (a dovolíte společnosti Google vám je dodat).

Google Chrome: Běžící procesy

Narozdíl od betaverze se již Google Update při odinstalaci prohlížeče odinstaluje také. Můžete však narazit na problém, kdy proces Chrome.exe stále běží, i když nemáte otevřeno žádné okno (pak bude samozřejmě odinstalace hlásit, že máte zavřít všechna okna). Nic, co by se nedalo snadno vyřešit ukončením příslušného procesu ve správci úloh. Odinstalační dialog je jako třešnička na dortu až v závěru tohoto článku ;-).

Nyní se pojďme podívat na pár ukázek. Začneme obligátním Acid3 testem, v němž je na tom Google Chrome o poznání hůře než chystaný Firefox 3.1.

Google Chrome: Acid3 test

Pokud už jste nějaký čas prohlížeč používali, po spuštění se vám zobrazují nejnavštěvovanější stránky.

Google Chrome: Nejnavštěvovanější

Varovná hlášení vypadají skutečně varovně. Sympatické je, že vám však prohlížeč celkem podrobně a srozumitelně dokáže vysvětlit, co se vlastně děje.

Google Chrome: Varovná stránka

Pokud jde o možnosti nastavení, k dispozici jsou tři základní záložky, které pak obsahují volby s dalšími možnostmi nastavení.

Google Chrome: Možnosti nastavení

Přítomen je samozřejmě i „anonymní režim“, který po uzavření zapomene vše, kde jste byli. Pochopitelně zachová případné uživatelsky stažené a uložené soubory. Historii prohlížení, cache, cookies a další drobnosti si pamatuje jen do té doby, než anonymní okno zavřete.

Google Chrome: Anonymní brouzdání, Adobe Flash

To by bylo zhruba vše o základním vzhledu, Google Chrome je však o spoustě jiných dalších funkcí. Máte možnost vytvářet si zástupce webových aplikací, které se budou otevírat ve vlastním okně, přetahovat „taby“ (v Google Chrome jim v češtině říkají „karty“) z jednoho okna do druhého, do nového a zpět, sledovat, kolik která karta zabírá paměti (ty jsou navíc každá jako extra proces, takže když nějaká „spadne“, nevezme s sebou ostatní). Vřele doporučujeme projít si povídání o Google Chrome s česky komentovanými videoukázkami přímo na webu Google.

Nakonec si vše můžete vyzkoušet sami, stačí stáhnout Google Chrome a nainstalovat.

Google Chrome: Odinstalace

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prohlížeč Google Chrome je hotov

Neděle, 14 Prosinec 2008 - 21:21 | Anonym | Za sebe můžu vřele doporučit zmíněný Chromium....
Sobota, 13 Prosinec 2008 - 18:18 | mia | Bez Adblocku nepoužitelný. Hosts sice funguje,...
Sobota, 13 Prosinec 2008 - 17:27 | mmmmario mmmmario | místo chrome používejte SRWare Iron - neposílá...
Sobota, 13 Prosinec 2008 - 17:21 | Anonym | RE:adblock stáhněte si privoxy to je lokální...
Sobota, 13 Prosinec 2008 - 15:58 | Anonym | Safety match: takový web si milerád do hosts...
Sobota, 13 Prosinec 2008 - 13:23 | Silas | pokud někdo nemá pomalý připojení, tak by ty...
Sobota, 13 Prosinec 2008 - 09:08 | Anonym | Honza748: nie. Napr. na http://www.pluska.sk/ sa...
Pátek, 12 Prosinec 2008 - 22:33 | Anonym | Co to furt máte s tím adblockem? Tohle http://en....
Pátek, 12 Prosinec 2008 - 20:50 | Anonym | Netusite nekdo zda existuje/bude existovat neco...
Pátek, 12 Prosinec 2008 - 18:45 | Anonym | Ta cestina je misty otresna, pry "...

Zobrazit diskusi