Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prohlížeče umožní odkazovat se na libovolný text na stránce i bez kotev

Dnes můžete sdílet odkaz na konkrétní stránku. Pokud chcete odkazovat na její část, musí kód stránky obsahovat kotvu (nebo podobnou alternativu). Půjde to ale i jinak…

„Zkuste to bez drátů kotev…“ Tak by se, se zamáčknutím nostalgické slzy v oku, dala shrnout Cimrmanovská filozofie, jíž budou vylepšeny prohlížeče na bázi Chromium. Tam je výhledově třeba řadit i Microsoft Edge, který v souladu s očekáváním opouští jádro EdgeHTML (byť tedy jméno prohlížeče nejspíš nakonec zůstane zachováno).

Pokud se v současnosti chcete odkazovat na konkrétní část webové stránky, musíte být zároveň jejím autorem, zařadit do ní kotvu či ID a na to se následně odkazovat. Výjimkou je situace, kdy již daná část kotvu obsahuje, pak to jde i bez zásahu. To je ale vcelku výjimečná situace.

Chromium logo (2013)

Nová funkce, momentálně pojmenovaná „Scroll to Text“, spočívá na principu zařazení příslušné části textu na konec odkazu. Konkrétně by to vypadalo tak, že když se budete chtít odkázat na text ve znění „PC sestava“, postačí na konec URL adresy zařadit „#targetText=…“ a na místo trojtečky vložit daný text. Ovšem upravený v souladu s pravidly odkazů, tzn. s náhradou klasické mezery za „%20“. Konkrétně to bude vypadat: „#targetText=pc%20sestava“.

Takto vytvořený odkaz vás přesune rovnou na první výskyt daného textu na stránce. Pokud by se text na stránce vyskytoval vícekrát a vámi žádaný odkaz nemá cílit na první výskyt, pak se prostě do odkazu přidá o slovo navíc, aby text byl v rámci stránky unikátní. Lze očekávat, že pro technicky méně zdatné uživatele se objeví nějaké zautomatizování, kdy třeba označením textu a rozevřením nabídky pravým tlačítkem nabídne prohlížeč automatické vygenerování odkazu do schránky. To už se ale dostáváme ke spekulacím.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Prohlížeče umožní odkazovat se na libovolný text na stránce i bez kotev

Středa, 20 Únor 2019 - 09:37 | Butrus Butrus | To si jako dělají PRDEL? Takhle idiotsky...
Pondělí, 18 Únor 2019 - 19:54 | Honza D | Mě ten odkaz nejde. Přemýšlel jsem nad tím dřív,...
Pondělí, 18 Únor 2019 - 15:04 | IT Joker | Existence kotvy není úplně nezbytná; Autor může...

Zobrazit diskusi