Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Projekce prodejů CPU AMD zřejmě vznikla průměrem dvou čísel od výrobců desek

Společnost Morgan Stanley prostřednictvím webu Seeking Alpha zveřejnila projekci svého analytika Josepha Moorea. Ačkoli směr vývoje bude nejspíš korespondovat s realitou, čísla pokulhávají…

Začněme rovnou samotným jádrem sdělení, které Seeking Apha publikovala:

Moore očekává, že AMD meziročně klesnou příjmy z PC desktopu o 26 % v roce 2022 a o 2 % v roce 2022 a ztratí část podílu na trhu v důsledku úspěchu procesorů Intel Alder Lake na herním trhu.

Na první pohled běžná pasáž z analýzy, na které se nejeví nic zvláštního. Intel má na trhu Alder Lake, AMD klesne podíl procesorů Ryzen 5000 / Zen 3 a v důsledku toho klesnou AMD příjmy v desktopu o 26 %. Moore neuvádí, na základě jakých zdrojů projekci předpokládající 26% pokles příjmů AMD z desktopu připravil. Všimněte si ale, že hovoří konkrétně o PC desktopu. Nehovoří o noteboocích. Nehovoří o HPC segmentu - hovoří o PC desktopu.

Proč je toto tak důležité? Protože vydání Mooreovy analýzy přímo následuje jiné události. Společnost Asus totiž informovala partnery, že v roce 2022 očekává snížení prodejů základních desek v PC desktopu o 24 % a společnost Gigabyte partnerům oznámila snížení prodejů desek v tomtéž segmentu o 27 %. Je možné, že by analytik vzal prostě čísla od Asusu a Gigabytu, zprůměroval je (25,5 %, tzn. 26 % po zaokrouhlení na celá procenta) a výsledek předložil jako projekci poklesu prodeje procesorů (AMD v PC desktopu)? Časově to sedí, segmentem také, číselně rovněž.

Co by však na takové úvaze bylo zásadně chybné, je předpoklad, že prodeje základních desek = prodeje procesorů. U AMD to neplatí dvojnásob, neboť v současné době jsou mezi uživateli již tři generace základních desek, do kterých lze procesory Ryzen 5000 osadit. Zatímco v OEM segmentu platí, že 1 prodaná deska = 1 prodaný procesor, v retailu je u AMD počet prodaných procesorů podstatně větší než počet prodaných desek. Nemluvě o tom, že s vydáním Ryzen 7 5800X3D nebyly vydány žádné nové základní desky. Ač šlo o produkt s generačním posunem herního výkonu, byly od počátku připravené BIOSy pro starší generace základních desek, protože AMD předpokládala, že Ryzen 7 5800X3D budou zákazníci vnímat jako herní upgrade pro majitele systémů s Ryzen 1000 / 2000 / 3000.

Druhý rozpor v Mooreově analýze se týká tvrzení, že prodeje Ryzenů mají klesnout v důsledku Alder Lake. Jinými slovy, že podíl AMD na trhu podstatně klesá a podíl Intelu podstatně stoupá. Statistiky prodejů PC x86 procesorů dostupné na webu Statista ale žádný podstatný zvrat neregistrují. Po poklesu podílu AMD v prvním kvartálu 2022 naopak AMD ve druhém kvartálu 2022 posílila a je co do podílu na stejné úrovni jako ve čtvrtém kvartálu 2021:

zdroj: Statista

Nemá smysl rozporovat, že prodeje desktopových procesorů Ryzen 5000 v roce 2022 klesnou. Jistě klesnou - prodeje PC hardwaru klesají v důsledku konce aktuální vlny těžby kryptoměn i v důsledku ekonomicko-politické situace v současném světě. Krom toho Ryzen 5000 bude za tři měsíce dva roky stará generace, která nezažila významnější refresh, takže logicky saturovala trh. Nemá ovšem smysl dávat prodeje této generace do souvislosti s Alder Lake od Intelu, když se pokles prodejů v důsledku situace na trhu očekává u všech výrobců Intelu nevyjímaje.

Ostatně pokud se podíváme na statistiky německého Mindfactory, zjistíme, že objemy prodejů x86 procesorů klesají od ledna měsíc po měsíci jak AMD, tak Intelu. Zatímco v lednu prodala Mindfactory kolem 10,1 tisíc procesorů AMD, v dubnu už to bylo jen zhruba 9,0 tisíce. Procesorů Intelu v lednu prodala přibližně 7,5 tisíce, zatímco v dubnu už pouze 5,8 tisíce. U AMD jde tedy o pokles o 11 % a 1,1 tisíce kusů, u Intelu jde o pokles o 23 % a 1,7 tisíce kusů. V prodejích Mindfactory klesá podíl Intelu, nikoli AMD.

Data Statista i Mindfactory jsou v rozporu s Mooreovým tvrzením o důvodu poklesu prodejů procesorů AMD. Přestože se to zdá neuvěřitelné, už to vypadá, že Moore skutečně jen zprůměroval projekce dvou výrobců základních desek a počet desek, které očekávají prodat v roce 2022, vztáhl na počet procesorů, které očekává, že AMD v letošním roce prodá.

Vzhledem k tomu, že AMD vydá novou generaci produktů v září, tedy alespoň o měsíc před Intelem, se nedá předpokládat ani to, že by se vývoj tržního podílu měl ve výraznější prospěch Intelu zvrátit s podzimem, neboť z posledních čtyř měsíců letošního roku bude nová generace AMD na trhu o čtvrtinu delší dobu než nová generace Intelu.

Tagy: 

Diskuse ke článku Projekce prodejů CPU AMD zřejmě vznikla průměrem dvou čísel od výrobců desek

Úterý, 5 Červenec 2022 - 18:11 | peliculiar | BTW: Držíš akcie AMD, či jiné konkrétní...
Úterý, 5 Červenec 2022 - 10:12 | Peter Fodrek | Akurát, že na tom chce zarobiť Morgan Stanley,...
Úterý, 5 Červenec 2022 - 10:10 | Peter Fodrek | Môže byť, ale problém sú dôsledky takého...
Úterý, 5 Červenec 2022 - 10:10 | Peetee | I kdyby to Intel zaplatil, vlastně mi to ani...
Úterý, 5 Červenec 2022 - 09:54 | TyNyT | Ty to vidíš jako záměr, ale ona to bude jen...
Úterý, 5 Červenec 2022 - 09:10 | Pety | Protože těch informací je takové množství, že si...
Úterý, 5 Červenec 2022 - 08:00 | snajprik | Ako to hlasaju naše media oni už neinformuju oni...
Úterý, 5 Červenec 2022 - 07:29 | Butrus Butrus | Takhle se vyrábí propaganda. Prostě si to Intel...

Zobrazit diskusi