Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První obvinění v ČR za linkování filmů ze serverů třetích stran

Vystrašený mladý pirát
Možná jste v médiích zaregistrovali informaci o šestnáctiletém mladíkovi z Liberecka, který má oplétačky s policií, Českou protipirátskou unií (ČPU) a soudy (s těmi tedy až za nějaký čas, ale zřejmě jej soud nemine, pokud nedojde na mimosoudní vyrovnání, což by byla z jednoho konkrétního důvodu škoda, o tom ale uvnitř článku). V médiích podaná zpráva hovoří o tom, že mladík nelegálně zpřistupnil na svých stránkách téměř 3 300 filmů, které zhlédlo minimálně 15,5 miliónu lidí a že tím způsobil škodu za více než 138 miliónů korun. My jsme se podívali rovnou do zdroje zprávy, jimiž je tisková zpráva ČPU, která se také odkazuje na tiskovou zprávu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Obě zprávy najdete na první straně spolu s krátkým dodatkem, další strany jsou pak věnovány dvěma názorům členů redakce, každý z jiného úhlu pohledu. Diskuze pak bude vyhrazena názorům vašim, jen prosíme, abyste se snažili tentokráte trochu krotit, protože očekáváme diskuzi skutečně vyostřenou…

Kapitoly článků

1.  Tiskové zprávy, úvod

Nejprve slíbené tiskové zprávy jak z ČPU, tak od policie, pod každou najdete drobný dodatek.

Tisková zpráva České protipirátské unie z 5. ledna 2011

První provozovatel stránky s online filmy a seriály obviněn

Liberec, 4.1.2011: Šestnáctiletý mladík z Liberecka byl včera obviněn ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi podle § 152 trestního zákona. Podle policie se trestného činu dopustil tím, že provozoval internetovou stránku, která po téměř dva roky umožňovala veřejnosti prostřednictvím odkazů online sledování filmů a seriálů. Vzhledem k jeho nízkému věku mu hrozí pouze poloviční trest odnětí svobody oproti dospělému, tedy v případě shledání vinným z neoprávněného zásahu do autorských práv ve značném rozsahu až na 2,5 roku, a peněžité opatření do výše 500 000 korun. I když se trestné činnosti dopouštěl až do dubna 2010, policie ho obvinila podle trestního zákona platného do konce roku 2009, neboť je pro pachatele příznivější. Podle nového trestního zákoníku je totiž za trestný čin porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi možné uložit až osmiletý trest vězení.

Jedná se o první případ, kdy byl v České republice obviněn hlavní správce a administrátor stránky, zpřístupňující prostřednictvím tzv. embeddingu neoprávněné rozmnoženiny chráněných audiovizuálních děl umístěných na jiných internetových serverech. Po kliknutí na tlačítko Play uživatel sleduje vybraný film či seriál přímo v přehrávači na mladíkově stránce. Přesto, že Česká protipirátská unie majitele stránky opakovaně upozorňovala na porušování práv, v trestné činnosti pokračoval. Domníval se totiž, že není vzhledem ke svému nízkému věku postižitelný. Motivován byl i tím, že mu provoz internetových stránek, jejichž návštěvnost překročila 15 000 unikátních uživatelů denně, přinášel zisk z reklamy a za prémiové účty.

Do dubna loňského roku bylo prostřednictvím mladíkovy stránky realizováno minimálně 15,5 milionu zhlédnutí nelegálních kopií filmů a seriálů, celkem pak mladík na svých stránkách nabízel téměř 3.300 filmů a sezón seriálů. Například film Bathory zhlédlo minimálně 20 467 lidí, film Bobule 14 961, film Taková normální rodinka 11 931 a film Nestyda 10 363 uživatelů. Mezi zahraničními filmy pak vedla Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů s 88 tisíci zhlédnutí, Avatar s 54 tisíci a Camp Rock s 52 tisíci zhlédnutí. Ze seriálů byly nejčastěji sledovány Simpsonovi s více než 1 milionem a 400 tisíci zhlédnutí, Přátelé s 761 tisícem zhlédnutí a Hvězdná brána s 510 tisíci zhlédnutí.

Česká protipirátská unie vyčíslila za zastoupené poškozené škodu na více než 138 milionů korun, přičemž škoda způsobená jedním zhlédnutím filmu byla vyčíslena ve výši 15-30 korun a škoda za jedno zhlédnutí epizody seriálu ve výši 5-10 korun. V legitimních službách VoD (Video on Demand – video na vyžádání) se přitom ceny za zhlédnutí díla pohybují od 9 korun za zhlédnutí epizody staršího českého seriálu až po cenu převyšují 100 korun za zhlédnutí nejnovějšího hollywoodského trháku.

Pokusili jsme se vytáhnout něco také přímo z ČPU. Její ředitelka Marie Prchalová nám odmítla sdělit, o jaký server se jednalo, s odůvodněním že „není v zájmu ČPU sdělovat jméno serveru“. Dozvěděli jsme se pouze, že byl hostován v ČR, nikoli však na doméně .cza momentálně je již odstaven.

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Provinil se proti autorským právům

LIBEREC - Na svých stránkách zpřístupnil na dva tisíce filmů.

16letý chlapec z Liberce se provinil přečinem z porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Jak se kriminalistům podařilo zjistit, chlapec si zřídil na internetu webové stránky, těch byl také hlavní správce i administrátor. Na svých stránkách umístil a nechal vyvěšené, a tím pádem pro kohokoliv volně přístupné, odkazy k různým audiovizuálním dílům. Návštěvníkům svých stránek tak zpřístupňoval různé filmy, aniž by k tomu měl souhlas nositelů práv.

Policistům se podařilo prokázat, že zpřístupňoval filmy a různá audiovizuální díla na svých stránkách již od poloviny roku 2009, tedy v době, kdy mu bylo teprve patnáct let. Česká protipirátská unie ale chlapce oslovila již rok předtím, tedy v roce 2008, kdy byl vyzván k ukončení porušování autorských práv. V té doby bylo chlapci 14 let. Vzhledem k tomu, že na výzvu chlapec nereagoval, obrátila se Česká protipirátská unie na policii, kde podala trestní oznámení pro podezření z porušování zákona.

Policisté prokázali, že od poloviny roku 2009 do současnosti zpřístupnil protizákonně na svých webových stránkách odkazy k bezmála dvou a půl tisícům filmů a audiovizuálních děl a nositelům autorských práv, které zastupuje Česká protipirátská unie, tak způsobil škodu přes 138 miliónů korun. Chlapec se provinil z porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi a již si převzal usnesení o zahájení trestního stíhání. Usnesení obsahuje bezmála padesát stran, přičemž na více jak čtyřiceti stranách je seznam dvou a půl tisíc děl, které odkazy zpřístupňoval na svých stránkách veřejnosti.

Provinění chlapce je posuzováno ještě podle trestního zákona č. 140/1961 Sb., § 152/odst.1, kde je trestní sazba až dva roky, peněžitý trest nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty. Konečné slovo bude mít až soud, který je kompetentní posoudit vinu 16letého chlapce a rozhodnout tak o formě a výši trestu.

Tento případ je ojedinělý hned v několika ohledech - v počtu děl, u kterých byla porušena autorská práva, ve výši způsobené škody a v neposlední řadě i věkem pachatele.

Z této zprávy bychom rádi vypíchli jednu věc: o vině či nevině a případném trestu bude rozhodovat soud.

Mimoto se chtějí zapojit i někteří členové České pirátské strany, kteří již na Pirátských novinách žádají o pomoc s hledáním mladíka, aby mu mohli v „monstrprocesu“, jak to nazývají, pomoci. Jsou totiž přesvědčeni, že v procesu proti mladíkovi chybí onen prvek protiprávnosti. (Než jsme stihli celý článek zpracovat, zjistili jsme, že už jej našli, tedy že na něj mají kontakt.)

Kapitoly článků
1.  Tiskové zprávy, úvod

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První obvinění v ČR za linkování filmů ze serverů třetích stran

Úterý, 1 Únor 2011 - 14:48 | ZOLLINO | dnes sa vzdate prava linkovat link a zajtra vam...
Pondělí, 24 Leden 2011 - 16:01 | Jozef Kontina | 1. spravodlivost je slepa 2. zakon a...
Čtvrtek, 13 Leden 2011 - 07:11 | jakub novak | A kdyz si nastavim browser tak, aby pouhe...
Úterý, 11 Leden 2011 - 19:29 | JVc | "Zákony nejsou psány matematickou logikou...
Úterý, 11 Leden 2011 - 18:29 | Heron | Pokud by tyto dva body měli platit tak jak je...
Úterý, 11 Leden 2011 - 18:16 | Heron | Novináři, alespoň za mých mladých let, měli právo...
Úterý, 11 Leden 2011 - 18:14 | Heron | Pokud někoho navádíš k vraždě, je to trestný čin...
Úterý, 11 Leden 2011 - 17:59 | Heron | To že tě policie obtěžovala ti věřím. Stejně tak...
Úterý, 11 Leden 2011 - 17:51 | BeeJay | Existuje-li možnost dosáhnout smíru mimosoudní...
Úterý, 11 Leden 2011 - 17:38 | Heron | A je to tak dobře. Ty bys chtěl žít ve světě, kde...

Zobrazit diskusi