Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: ASRock DeskMini A300 - AM4 v malé krabičce

Zdá se to být skoro věčnost, kdy ASRock oznámil miniPC DeskMini A300, které využívá desktopový socket AM4. Mnoho lidí se na tento kus těšilo, podobné PC na platformě AMD totiž na trhu prakticky nebylo.

DeskMini A300 je v podstatě sourozenec od DeskMini 310, což je v podstatě to samé, ale s CPU INTEL. Intel varianta má o jeden M.2 slot méně, je dražší, má menší možnosti upgrade díky LGA1151, ale má čtečku microSD karet. Oba tyto miniPC využívají základní desku standardu Mini-STX.

A300 je určen pro procesory AMD, údajně podporuje pouze procesory s integrovaným grafickým jádrem, většina lidí tedy bude A300 párovat třeba s Athlony GE, Ryzenem 3 2200G a Ryzenem 5 2400G. Původně jsem chtěl vyzkoušet Ryzen 7 2700 + GPU připojené přes M.2 slot, ale nezvládl jsem to časově a DeskMini už v rukou nemám. Tak snad někdy příště.

Nejprve se podíváme na samotné balení, sám jsem byl totiž překvapený jak je počítač malý, fotografie hodně zkreslují. Krabice je šikovně zpracovaná a neplýtvá místem, na horním víku vidíme samotný počítač zabalený v Ryzenovitém logu.

ASRock DeskMini A300 se prodává jako barebone, je tedy bez procesoru, bez RAM a bez disků. Uvnitř krabice najdeme samotný počítač, 19V 120W DC adaptér, dva SATA kabely, gumové podložky, šroubky a chladič s ventilátorem. Volitelně můžeme dokoupit panel s dvěma USB 2.0 porty, WiFi kit s anténami a VESA držák.

Přiložený chladič je v podstatě úplně stejný, jaký AMD přikládá k Athlonům GE, tj. malá hliníková kostka s 60x60 mm ventilátorem. Chladič se jednoduše zacvakne za zobáčky AM4 socketu a je to. Bohužel můj kus vyluzoval podivné pískavé zvuky při jakýchkoliv otáčkách a tak jsem používal box přímo od AMD, předpokládám, že se jedná pouze o vadu mého kusu a nejedná se o rozšířený problém.

DeskMini A300 je opravdu malý počítač, je to krásně vidět při srovnání s desktopem DELL Optiplex 760 a instalačním CD Windows XP. Celý obal je navíc kovový, výjimkou je plastový předek s tlačítky a předními porty.

Portová výbava také není špatná, je ale omezená tím co má v sobě SOC v AMD procesorech, základní deska totiž zcela postrádá chipset a veškeré I/O je vyvedeno přímo z procesoru, což množství konektorů značně omezuje. Nicméně drtivá většina uživatelů s tím problém mít nebude.

Na přední masce nalezneme zapínací tlačítko, power LED, disk LED, dva 3,5mm audio jacky, USB-A a USB-C port. Na horním krytu pak můžeme vidět perforování skříně, zde nasává chladič APU čerstvý vzduch a fouká ho kolem sebe dokola. Také zde můžeme vidět připravené díry na dva další USB-A porty, které lze dokoupit samostatně.

Na zadní straně počítače nalezneme napájecí DC jack, DisplayPort, HDMI a D-Sub konektor. Také zde najdeme dva USB-A porty, přičemž jeden je USB 2.0 a druhý 3.1, neposledně tu máme gigabitový ethernet, který obsluhuje starý známý Realtek 8111H. K počítači je možno připojit až tři monitory, testoval jsem pouze 3x FullHD, v době testování jsem neměl po ruce 2K/3K/4K monitor. Nad základní deskou najdeme ještě připravený prostor pro sériový port, v levé části pak jsou tři díry, kde je možné namontovat WiFi antény. Vedle sériového portu pak bydlí zdířka pro zámek typu Kensington.

Nyní se podíváme dovnitř počítače, demontáž je totiž poměrně snadná, stačí odšroubovat čtyři šroubky vzadu a celá základní deska se všemi komponentami pak lze vysunout z plastových kolejnic ven. Výměna všech komponent je tak velmi rychlá a snadná, jen 2,5“ disky vyžadují více šroubování, ale o tom později.

Jakmile desku se spodním plechem vysuneme ven, můžeme se pustit do přidávání komponent. Nejprve se ale na ASRock A300M-STX podrobně podíváme. Na horní části desky lze instalovat procesor s chladičem, dva notebookové paměťové moduly, jedno M.2 x4 Gen3 SSD, jednu M.2 x1 Gen2 WiFi kartu a také můžeme připojit dva ventilátory. Ano, z nějakého důvodu má DeskMini A300 rovnou dva čtyřpinové konektory pro ventilátor, proč tomu tak je netuším. Místa totiž v krabičce mnoho není.

Na chvíli se zastavím u chladiče, pokud plánujete osadit třeba Ryzen 3 2200G nebo Ryzen 5 2400G doporučil bych osadit výkonnější chladič než přiložený kus. Dobrou zprávou je, že je možné využít AMD Wraith Stealth, stačí pouze z ventilátoru odcvakat plastový kryt s logem AMD, to sníží výšku chladiče o několik milimetrů a díky této úpravě se chladič pohodlně vejde do skříně a nadále ofukuje SSD, RAM a chladič napájecí kaskády. Do skříně navíc můžeme namontovat i chladič Noctua NH-L9a-AM4.

Zaujalo mě, že napájecí kaskáda má chladič, čekal bych spíše VRM bez chladiče, toto řešení je tedy příjemné překvapení. Kaskáda není nijak speciální, pracuje nejspíš v konfiguraci 3+2, kontrolér je pak Richtek RT3667BB, který podporuje maximálně konfigurace 4+2. Použité MOSFETy jsou Texas Instrument CSD87350Q5D, každý dokáže protáhnout maximálně 40A, což je poměrně slušné na malé levné PC.

Na desce dále najdeme zvukový kodek Realtek ALC233 společně s IC dekodérem Realtek RTD2168. Na desce také sedí ASMedia ASM1543 čip, který slouží primárně jako kontrolér k USB-C portu vepředu, podporuje maximální rychlost přenosu 10Gbps, nicméně přední USB-C port je pouze 5Gbps.

Na spodní straně desky pak najdeme CMOS baterii, druhý M.2 slot, ten však podporuje pouze dvě PCIe linky Gen3. Také zde najdeme dva SATA porty, které v sobě mají i 5V napájení  a je s nimi možno za pomoci přiložených kabelů napájet 2,5“ SATA disky. Pozor, M.2 sloty na desce jsou pouze PCIe NVMe a nepodporují SATA. Procesory AMD mají v sobě totiž pouze dva SATA porty a ty jsou přivedeny do dvou SATA konektorů, do M.2 slotů tedy patří pouze NVMe disky. Díky tomu jak zlevnily NVMe disky se ale nejedná o žádný problém.

Když už jsem nakousnul disky, na spodním plechu na které sedí základní deska najdeme dvě pozice pro 2,5“ SATA disky, aby bylo možné namontovat oba dva, musíme demontovat z plechu základní desku. Maximální výška disků je 9,5mm, není tedy problém osadit například 2x 2TB 5400 RPM disky. DeskMini A300 tak umožňuje připojit celkem čtyři disky, dva NVMe a dva SATA, to není vůbec špatné na tak malou krabičku.

DeskMini A300 jsem testoval podobně jako nedávno jiná HTPC, osadil jsem jej Athlonem 200GE a později Ryzenem 3 2200G, kde jsem zkusil i lepší chladič. Docela jsem byl překvapen, že Ryzen 3 2200G si na této desce hravě poradil s HyperX Impact 2x8GB DDR4-3200 SODIMMy, nicméně mají poměrně hrozné časování, CL20. Athlon 200GE má limit 2667 MHz, testoval jsem však s levnými HyperX Impact 2x 4GB DDR4-2400. Na desku není problém osadit i 2x 16GB RAM, funguje to bez problémů.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: ASRock DeskMini A300 - AM4 v malé krabičce

Úterý, 5 Leden 2021 - 13:37 | Hel Jan | Držím palce, nech je to čo najskôr. Ja som si už...
Úterý, 5 Leden 2021 - 13:18 | Tomas A | Tak nech slúži :) Ja čakám na S3 :( Podľa...
Úterý, 5 Leden 2021 - 13:15 | Hel Jan | Tak som to nakoniec s čakaním vzdal a zobral...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 09:23 | Hel Jan | Preto nechcem kupovať A300, tam sa už asi veľká...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 09:13 | Tomas A | Ja som ešte u mňa odhalil problém s beta BIOSmi 3...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 09:10 | Hel Jan | Hej, aktívne to sledujem :) Na http://geizhals.de...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 07:49 | Tomas A | X300 majú napr. tu https://shop.jzelectronic.de/...
Čtvrtek, 26 Listopad 2020 - 16:13 | Tomas A | Ono v princípe je to vďaka tomu, že Ryzen APU sú...
Čtvrtek, 26 Listopad 2020 - 15:26 | Hel Jan | Tak to je teda čistý luxus; pri takých číslach...
Čtvrtek, 26 Listopad 2020 - 14:35 | Tomas A | Ad spotreba - v mojej konfigurácii (A300, R5...

Zobrazit diskusi