Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: Lenovo Legion 5 15ARH05 - nejvýhodnější dostupný herní notebook na trhu

V dnešní recenzi se podíváme na poměrně zajímavý notebook společnosti Lenovo, je totiž velmi výkonný a vyvážený vzhledem k cenové kategorii.

Lenovo Legion je poměrně známá řada herních notebooků, tentokráte jsem měl možnost podívat se na model, který se cenově vejde do kategorie "herní notebook do 25k Kč". Notebook nabízí poměrně zajímavou konfiguraci, která vypadá následovně:

  • AMD Ryzen 5 4600H – 3GHz, Turbo až 4GHz, 8MB L3, 45W TDP, 6C/12T
  • 2x8GB RAM DDR4-3200 CL-22-22-22-52 1T
  • NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti 4GB - 50W TDP
  • Samsung PM991 512GB PCIe x4 Gen3 NVMe SSD
  • 15,6“ 1920x1080 120Hz IPS  LCD
  • Intel AX201NGW (802.11ax + Bluetooth 5.0)
  • 4 cell 80Wh baterie
  • 170W napájecí adaptér
  • Windows 10 Home v2004

Tento notebook tak bude prvním otestovaným strojem s šestijádrovým Ryzenem 5 4600H, který jsem měl k dispozici. A již nyní mohu prozradit, že výkon je velmi zajímavý.

Lenovo mi na recenzi zaslalo běžný notebook z distribuce, nejedná se tak o nějaký testovací vzorek, bohužel jsem neměl povoleno notebook rozebrat, jelikož se bude vracet distributorovi a chtějí předejít případnému poškození.

Samotný notebook bydlí v kartonové krabici, kde je chráněn látkovým obalem a pěnovou výztuhou. Dále zde najdeme jednoduchý manuál a napájecí adaptér, který poskytuje 170 Wattů energie. Adaptér je příjemně malý, připomíná spíše malé 120-130W adaptéry, 170W adaptér, který mám u svého starého ThinkPadu W530 působí proti němu jako monstrum.

Lenovo uvádí, že notebook má hmotnost 2,3kg, což víceméně souhlasí, rozměry jsou pak 363 x 259 x 22 milimetrů. Na to, že se jedná o 15,6" notebook je celkem příjemně lehký.

Mezi další zajímavosti patří displej posunutý lehce vpředu, většina portů je totiž vzadu a najdeme zde i popisky jednotlivých portů. Musím říct, že portová výbava se mi opravdu líbí, je možná zatím nejlepší v kategorii dostupných herních notebooků. Vzadu najdeme zdířku pro zámek typu Kensington, napájecí adaptér, HDMI 2.0 výstup, dva USB-A 5Gb/s porty, USB-C 5Gb/s s podporou DisplayPortu(Power Delivery nepodporuje) a samozřejmě nechybí RJ45 gigabitový ethernet. Vedle portů najdeme ještě dva výfuky chlazení, jeden na každém kraji notebooku.

Na levé straně notebooku najdeme třetí výfuk chlazení, jeden USB-A 5Gb/s port a 3,5mm combo audio jack.

Na pravé straně notebooku najdeme čtvrtý výfuk, čtvrtý USB-A 5Gb/s port, power LEDku a také speciální tlačítko, kterým můžeme notebook zapnout a vyvolat speciální nabídku, pokud chceme rovnou jít do BIOSu, nebo bootovat z jiného zařízení.

Lenovo na USB portech nešetřilo, celkem pět USB portů na notebooku, to dnes není moc obvyklé, navíc najdeme jedno Ačko na obou stranách, takže si na své přijdou leváci i praváci, kteří si tam připojí myš.

Po otevření víka displeje se nám naskytne pohled na kus látky, který chrání displej před otlaky z klávesnice. Po jeho sundání se nám naskytne pohled na palmrest s klávesnicí.

V levém spodním rohu se směje hned několik AMD a NVIDIA lepíků, notebook totiž podporuje přepínání grafik, výdrž na baterii je tak výrazně vyšší, než kdyby se pořád používala GeForce GTX 1650 Ti. Ve spodní části najdeme celoklikací touchpad, což není zrovna mé oblíbené zařízení, nicméně podporuje gesta a funguje řekl bych jak má, většina uživatelů stejně použije nějakou myš.

Klávesnice je překvapivě dobrá, píše se na ní velmi pohodlně, jelikož jsou klávesy kolébkově prohnuté, podobně jako u řady ThinkPad. Rozložení je také celkem v pořádku, byť bych osobně ocenil spíše vycentrovanou klávesnici bez numerického bloku, ale jsem si vědom, že je mnoho lidí, kteří numerický blok ocení. Klávesnice je podsvícená bílou barvou.

Nad klávesnicí najdeme zapínací tlačítko, které má LEDku signalizující napájecí profil, klávesovou zkratkou ve Windows můžeme totiž nastavovat tři různé stavy. Standardně je zapnutá Automatika, kdy LEDka svítí bíle a napájecí limit procesoru pro krátkodobé využití dosahuje až 54 Wattů, při delší zátěži klesá na standardních 45. Všech šest jader Ryzenu 5 4600H takto může boostovat až na 3,8GHz, po klesnutí na 45 Wattů se frekvence sníží na cca 3,55-3,6 GHz.
Další režim je Performance, kdy LEDka svítí červeně a nastaví se agresivnější řízení otáček ventilátorů a také dojde k navýšení napájecího limitu procesoru mimo specifikace AMD, dle HWiNFO totiž procesor v tomto režimu odebírá až 64 Wattů a vícejádrový boost se pohybuje okolo 3967-4000MHz, což je na notebookové šestijádro masakr. Nicméně nevýhodou je výrazně vyšší hlučnost ventilátorů a velmi vysoké teploty procesoru, velmi často má v tomto režimu CPU okolo 96-100°C.
Třetí režim je tichý a LED svítí modře, v tomto módu má CPU krátkodobý limit 45 Wattů a při delší zátěži klesá na 25 Wattů, v tomto režimu je notebook opravdu tichý a můžeme si tak nasimulovat šestijádrové CPU Intel.

Já jsem se rozhodl testovat ve standardním automatickém režimu, Performance režim bych spíše nedoporučil, hlučnost a teploty stoupají příliš vysoko. Pokud však tento režim chcete použít, zvažte použití sluchátek a chladící podložky.

Notebook nabídne 120Hz FullHD IPS LCD, konkrétně je použitý panel AU Optronics B156HAN13.1, který nabízí svítivost něco přes 280 nitů. Freesync ani G-Sync nepodporuje, je to fixní 120Hz panel. Panel údajně pokryje 51% sRGB a odezva je prý až 24ms, nejedná se tedy o nějaký super displej pro grafiky, nicméně většině uživatelů jistě postačí.

Notebook má poměrně tenké rámečky displeje, hlavně na bocích, v horní části pak najdeme výstupek, kde bydlí 720p webkamera s LEDkou a dvěma mikrofony. Lenovo zde zabudovalo krytku webkamery, nicméně není na úrovni jako ThinkShutter u ThinkPadů, jedná se pouze o mechanickou krytku, která kameru pouze zakryje, ale nevypne ji. Nicméně i to je příjemný bonus.

Jak jsem zmínil na začátku článku, do vnitřností notebooku jsem se nemohl podívat a tak používám na vyobrazení obrázky ze servisního manuálu. Ty jsou bohužel v nízkém rozlišení a zobrazují variantu s 60Wh baterií a 2,5" SATA diskem. Spodní kryt drží celkem jedenáct šroubků, po jejich odšroubování můžeme spodní kryt opatrně odklopit. Zde musím zmínit, že Legion 5 se prodává s různými konfiguracemi disků a baterií, celkem jsou zde k dispozici dva M.2 sloty pro NVMe SSD, nicméně druhý M.2 slot koliduje s 2,5" SATA diskem. Verze s menší 60Wh baterií typicky obsahuje držák SATA disku nebo disk samotný. Testovaná verze má větší 80Wh baterii, která zasahuje do prostoru SATA disku, takže můžeme přidat pouze další NVMe disk.

Notebook má dva SODIMM sloty, kde sedí dva SK hynix 8GB DDR4-3200 CL22 moduly pod kovovým krytem, oba dva můžeme snadno vyměnit za větší, pokud je třeba. Nad primárním NVMe SSD najdeme ještě M.2 2230 slot pro WiFi kartu. Primární SSD bylo v tomto případě Samsung PM991 512GB SSD, které je do CPU připojené přes čtyři PCIe Gen3 linky.

 

 

Software a BIOS

Na notebooku je předinstalovaná menší hromádka software, včetně mnoha verzí MS Office 365. Původně byly nainstalovány Windows 10 Home v1909, provedl jsem tedy upgrade na nejnovější verzi 2004, což proběhlo bez potíží. Mimo Lenovo Vantage a McAfee LiveSafe na notebooku není nic dalšího předinstalováno, čím méně bloatware, tím lépe.

 

BIOS

Na chvíli se zastavím u BIOSu, ten je totiž poměrně zajímavě graficky vyvedený, najdeme zde navíc zajímavou možnost ohledně grafické karty. Pokud chceme, můžeme vypnout integrovanou Vegu 7 Mobile v procesoru a nechat aktivní pouze GeForce GTX 1650 Ti, získáme tím extra 512MB RAM, které jsou jinak alokovány pro iGPU, ale výrazně se tím zhorší výdrž na baterii. Jak se chovají výstupy ve formě HDMI 2.0 a DP v USB-C netuším, nezkoušel jsem to.

 

Lenovo Vantage

Lenovo Vantage je poměrně obvyklý nástroj pro všechny Lenovo produkty, můžeme zde aktualizovat BIOS, firmware, ovladače, zkontrolovat stav záruky, baterie a tak podobně. Oproti verzi pro ThinkPady vypadá nástroj trochu jinak, ale změny jsou spíše kosmetické. Aktualizoval jsem všechny dostupné položky, nicméně NVIDIA ovladače jsem nainstaloval ručně, v době testování byla nejnovější verze 451.48, instalace i použití se obešlo bez potíží.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: Lenovo Legion 5 15ARH05 - nejvýhodnější dostupný herní notebook na trhu

Čtvrtek, 8 Říjen 2020 - 11:18 | alladjex | Ahoj. Chci se zeptat ohledně hlučnosti. Plánuju...
Pondělí, 17 Srpen 2020 - 14:57 | kuban | buď rád, že tam zůstal Insert :) ten normálně...
Úterý, 11 Srpen 2020 - 12:58 | Alarik | Díky za tip. Tenhle jsem si přidal do hledáčku....
Úterý, 11 Srpen 2020 - 11:56 | Karáš Svorka | Ale třeba tě potěší, že mi tu včera přistál HP...
Úterý, 11 Srpen 2020 - 00:01 | Karáš Svorka | Ano, také ho chci otestovat, jen MSI ještě nemá...
Pondělí, 10 Srpen 2020 - 23:20 | msoky | a co tak na test MSI Bravo 17 A4DDR-022CZ ?? s...
Neděle, 9 Srpen 2020 - 20:25 | Karáš Svorka | Těch 17,3" notebooků s Ryzeny zase tak moc...
Neděle, 9 Srpen 2020 - 19:03 | WIFT | Po letmém projetí to má za mě jednu vadu na kráse...
Neděle, 9 Srpen 2020 - 13:00 | Karáš Svorka | Ano, ta dostupnost je horší, ten updatovaný model...
Neděle, 9 Srpen 2020 - 10:46 | retyped | Laptop je to slušný, ale v Čechách momentálně...

Zobrazit diskusi