Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE – Logitech G915: Prémiová bezdrátová mechanika, vyplatí se za 7 tisíc?

Logitech G915 je na trhu už více jak jeden a půl roku a stále si ji můžete koupit. Sice je příliš pozdě na její recenzi, na druhou stranu nadešel ideální čas k jejímu posouzení pramenící z dlouhodobého každodenního používání.

Logitech G915 je bezdrátová, mechanická, nízkoprofilová, RGB podsvícená klávesnice, která je primárně zaměřená na hráče her. O napájení při bezdrátovém provozu se stará vestavěný akumulátor. Varianta, kterou popisuji, má plný formát a u nás se nejčastěji prodává v US International rozložení, které je doplněno o řadu programovatelných kláves G1 až G5 v levé části a má dvanáct menších gumových „funkčních“ tlačítek doplněných o váleček v pravém horním rohu. Asi v polovině loňského roku se objevila i G915 TKL, která je ochuzená o numerický blok a tlačítka pro přepínání profilů. Na trhu je také klávesnice G815, která je stejná jako G915, ale nabízí připojení pouze kabelem.

Vzhled a konstrukce

Už krabice napovídá, že se nejedná o malou klávesnici a že si nekupujete výrobek podřadné kvality. Po otevření krabice ve vás vzbudí dojem luxusu, který v ruce potvrdí téměř 1100 gramů její hmotnosti. Ta zaručí, že na stole nebude ujíždět. Délka klávesnice je 475 mm, šířka 150 mm, velké rozměry kompenzuje pouhých 22 mm výšky. Samotné tělo včetně gumových podložek je jen jeden centimetr vysoké.

Tělo klávesnice je bytelné, tvořené tvrdým černým plastem, který doplňuje tmavě šedý, broušený hliníkový povrch horní části a má matnou povrchovou úpravu a není náchylný na otisky prstů. Po stranách je kov zaoblený. Horní a dolní hrana zaoblená není a klávesnice má poměrně ostrou hranu. Určitě se o ní nepořežete, ale pokud máte ve zvyku dlaň opírat o klávesnici, může vás hrana tlačit a působit nepříjemně.

Je to však otázkou zvyku, po několika týdnech používání jsem to přestal vnímat. Zaoblená hrana, jako po stranách, by jistě byla pohodlnější. Ze zadní strany má klávesnice malý přepínač pro vypnutí a zapnutí a microUSB port pro kabelové připojení a nabíjení akumulátoru. Použití microUSB konektoru dnes považuji za zpátečnické a daleko raději bych zde viděl USB-C konektor.

Vespod najdete dvě vysouvací nožičky, které zvýší náklon klávesnice, a to ve dvou úrovních: 4° nebo 8°. Osobně mi seděl náklon 8°. Pokud nožičky nepoužijete, budou všechny řady kláves v jedné rovině.

Tlačítka jsou provedené z na dotek příjemného, hladkého plastu černé barvy. Oproti tělu klávesnice jsou velkým magnetem na otisky prstů, zvláště v prvních několika měsících, doporučuji proto ke klávesnici dokoupit hadřík z mikrovláken, která si s nechtěnými otisky snadno poradí.

Spínače a klávesy

Klávesnice má mechanické, nízkoprofilové GL spínače, a můžete vybrat buď modré klikací (GL Clicky), hnědé s hmatovou odezvou (GL Tactile) a červené lineární (GL Linear). Spínače nejsou vyměnitelné a keycaps mají speciální uchycení Logitechu, takže bude velice těžké sehnat případnou náhradu či alternativu, pokud holdujete modifikacím klávesnic.

Celková dráha spínačů je 2,7 mm, z čehož je 1,5 mm aktivační dráha, udávaná aktivační síla pro všechny typy činí 50 gramů. Používal jsem hnědé spínače, které po cca 0,7 mm dráhy dosáhnou kontaktního bodu, k jehož překonání je potřeba 60 gramů, spínač díky tomu dává prstu spolehlivou zpětnou vazbu, kdy dojde ke stisku klávesy.

Stejnou sílu potřebují i modré spínače, které ale mají kontaktní bod posunutý těsně před aktivační bod. Nárůst odporu je tedy u modrých spínačů pozvolnější, zpětná vazba díky tomu nebude tak výrazná, ale bude pro změnu doplněná jasně slyšitelným kliknutím. Lineární spínače navyšují odpor průběžně bez navýšeného odporu kontaktního bodu. Stabilizátory dlouhých kláves fungují na jedničku, i když jsem často mačkal mezerník v pravém dolním rohu, nebyl problém s registrací stisku.

Psaní na klávesnici bylo příjemné, ale trvalo mi snad půl roku, než se mi podařilo zbavit velké míry překlepů. Ze začátku mi nejvíce vadila levá řada G kláves, klávesnici používám po paměti a často jsem nechtěně mačkal G4 a G5 místo Shiftu a CTRL.

Nízkoprofilové spínače jsou obecně tišší než standardní vysoké spínače, psaní sice bylo jasně slyšitelné, ale nepůsobilo rušivě. Například membránová Logitech K270, kterou jsem používal několik let, nebo nízkoprofilová mechanická Keychron K1 jsou hlasitější.

Připojení

Klávesnici lze připojit k počítači microUSB kabelem nebo bezdrátově pomocí Lightspeed a Bluetooth. Lightspeed je technologie Logitechu, která slibuje latenci max. 1 ms, hráči se tak nemusí bát žádných zpožděných povelů. K použití Lightspeed budete potřebovat přiložený USB dongle. Bluetooth pak nabízí možnost připojení k širokému spektru zařízení, k počítačům, tabletům, telefonům nebo chytrým televizím. V případě připojení k počítači však počítejte s vyššími latencemi než u Lightspeed. Přepínání bezdrátových režimů je rychlé, a je tak možné klávesnici používat na dvou zařízeních současně.

Podsvícení a výdrž akumulátoru

G915 disponuje programovatelným RGB podsvícením. Lze volit z přednastavených režimů a efektů, vytvořit kompletně vlastní animaci nebo zvolit prosté jednobarevné schéma. Podsvícení lze nastavit každé klávese samostatně až na výjimku prvních sedmi funkčních tlačítek. Taktéž nelze nastavit barvu pro diodu indikující Caps Lock, která je vždy bílá ani barvu diody indikující stav akumulátoru, která při zapnutí problikne zeleně, při vybitém akumulátoru pomalu pulzuje červeně a při nabíjení pulzuje zeleně.

Podsvícení má syté barvy a jeho intenzitu lze regulovat ve čtyřech úrovních, nebo zcela vypnout. V případě nejvyšší intenzity vydrží vestavěný akumulátor cca 30 hodin v případě animovaného podsvícení a 36 hodin při stálém osvětlení, při nejnižší úrovni podsvícení je výdrž kolem 130 hodin a s vypnutým podsvícením výdrží více jak 1100 hodin. Pokud nepíšete na 100 % z paměti, vypnutí podsvícení nedoporučuji, hlavní popisky jsou stěží viditelné, o chlup lépe jsou na tom alternativní znaky, ty ale pro změnu prosvícené nejsou.

Doporučuji klávesnici používat na polovinu nebo dokonce jen čtvrtinu jasu, což mě osobně stačilo jak za dne, a v noci nijak neoslňovalo a výdrž akumulátoru při covid práci z domova byla dvoutýdenní při zapnutém úsporném režimu, kdy se podsvícení klávesnice sníží na minimum po minutě nečinnosti a po pěti minutách se klávesnice zcela uspí. Probuzení klávesnice je okamžité a nedělalo problém ani při BT připojení, počítač reagoval na první stisk klávesy, který klávesnici aktivuje.

Ostatní funkce a software

Pro klávesy G1 až G5 lze přiřadit makra nebo funkce systému, lze mapovat jiné klávesy, ovládat Discord nebo OBS.

K programování klávesnice včetně podsvícení slouží program Logitech G HUB, ve kterém si můžete připravit více profilů, do interní paměti můžete nahrát až tři profily dostupné i bez běžícího G HUBu, k jejich přepínaní slouží příslušné funkční tlačítko. Aplikace detekuje nainstalované hry a nabízí pro ně vlastní profily, mezi kterými automaticky přepíná. Osobně jsem si připravil jen jeden profil, a automatické přepínání profilů vypnul.

Klávesnice má herní mód, ten se aktivuje/deaktivuje stiskem příslušného funkčního tlačítka. Standardně herní mód deaktivuje klávesu Windows, v G HUBu si můžete nastavit další. Nad numerickým blokem najdete funkční tlačítka pro ovládání multimédií a ztlumení. Váleček nad nimi pak slouží pro snadné nastavení hlasitosti.

Závěr

Logitech G915 patří mezi ty nejlepší klávesnice na trhu, ať z pohledu zpracování, konektivity a možnostmi programování. Drobné výtky jsou detaily, které vzhledem k celkovému zpracování snadno odpustíte. Pro odpůrce vysokých profilů kláves a pro milovníky mechanických klávesnic je téměř dokonalá. Našince může mrzet neexistence verze s českými a slovenskými popisky, což je u dražších Logitech klávesnic obvyklé. CZC a Alza tu a tam provedou dodatečnou lokalizaci.

G915 má ale jednu, dosud nezmíněnou a pro mnohé tu nejpodstatnější a nepřekonatelnou vadu, a sice cenu. Oficiální cenovka činí 249 amerických dolarů, pro český trh je cena včetně DPH stanovená na 6899 Kč (6499 Kč pro TKL verzi, 5499 pro drátovou G815). Dodatečně počeštěné verze se prodávají za cenu vyšší než 7 tisíc. I když dobře vybavená a zpracovaná klávesnice, cena je jednoduše obrovská.

Případnému zájemci o koupi bych klávesnici za její plnou cenu nedoporučil, ani sám bych ji za takové peníze nekoupil. Poměrně často se ale objevuje ve slevách, takže sledujte trh i tam, kde normálně nenakupujete. Mě se podařilo narazit na atraktivní akční nabídku a za G915 jsem zaplatil stravitelných 3996 Kč. Za takové peníze bych se nebál G915 doporučit každému, kdo hledá bezdrátovou, nízkoprofilovou, mechanickou, herní klávesnici.

Jak to máte vy, líbí se vám G915? Používáte vůbec bezdrátové periferie? Preferujete u mechanické klávesnice vysoký nebo nízký profil kláves? A co rozměry, dáváte přednost plné klávesnici nebo kompaktním jako jsou 65 % či 60 % nebo dokonce minimalistické 40 %? Pochlubte se, jakou klávesnici a kdy používáte.

KladyZápory
+ kvalitní zpracování- micro USB
+ nízká latence bezdrátového připojení- absence CZ/SK lokalizace od výrobce
+ připojení ke dvěma zařízením najednou- nestandardní uchycení keycaps
+ bleskové probouzení- část funkčních tlačítek s fixní barvou podsvícení
+ dlouhá výdrž akumulátoru- vysoká cena
+ stabilizace dlouhých kláves 
+ rovnoměrné a syté barvy podsvícení 
+ individuální LED pro každou klávesu 
+ herní mód 
+ programovatelné klávesy 

Jiří "JirkaK" Kocman

Světu počítačů se věnuji od roku 1990. Začalo to ZX Spectrem, pokračovalo Amigou kterou v roce 1999 nahradilo první PC. Od roku 2001 mě počítače živí. Specializuji se na Oracle databázi v prostředí korporátních informačních systémů. Jsem fanda HW a SW ze kterého vybírám vždy ideální kombinaci podle aktuální potřeby.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE – Logitech G915: Prémiová bezdrátová mechanika, vyplatí se za 7 tisíc?

Neděle, 25 Duben 2021 - 01:52 | Izak | No zjistil jsem, ze nepotrebuji numlock ......
Čtvrtek, 15 Duben 2021 - 16:30 | xvasek | Mám G810 a je to podle mě trochu rozporuplné....
Čtvrtek, 15 Duben 2021 - 08:55 | Bartt | Je pravda, že tam jeden kabel vždycky bude, ale...
Čtvrtek, 15 Duben 2021 - 07:29 | Gaunter | Nemá Logitech Easy-Switch a po necelých dvoch...
Středa, 14 Duben 2021 - 19:41 | JirkaK | Tak klávesnice je jedno z nejklíčovějších...
Středa, 14 Duben 2021 - 19:31 | JirkaK | Pak je nízký profil zapovězen :)
Středa, 14 Duben 2021 - 15:58 | JML | teda připadá mi to jako nějaký sjezd...
Středa, 14 Duben 2021 - 14:25 | XY | Tady na serveru, v článku, který si sem dával :)
Středa, 14 Duben 2021 - 14:23 | Waffer47 | Já pracuju na: 1. Logitech Internet Navigator...
Středa, 14 Duben 2021 - 12:59 | WIFT | Klávesnice za víc jak 5 tisíc, kde je doporučeno...

Zobrazit diskusi