Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

"Řízené kopírování" Blu-ray už za měsíc, válka o 3D Blu-ray nebude

Blu-ray logo
Myslíte si, že Blu-ray je mrtvě narozené dítě? Nebo naopak čekáte jen na chvíli, když už vám vaše peněženka dovolí si přehrávač s modrým laserem domů koupit? Ať ten nebo ten, určitě vás asi bude zajímat, jak to s Blu-ray vidí filmová studia, výrobci hardwaru, softwaru i her, ale i samotní prodejci. Minulý týden se totiž kvůli tomuto tématu sešli v Kalifornii.

Minulý týden se v kalifornském Beverly Hiltonu na Blu-con 2.0 sešli zástupci filmových studií, výrobců hardwaru, softwaru, her i prodejců, aby si popovídali o současnosti ale především budoucnosti Blu-ray. Hovořilo se o tom, že cena starších Blu-ray přehrávačů s BD Profile 1.1 by neměla přesáhnout 100 USD a přístroje s BD Profile 2.0 by měly být maximálně o 50 USD dražší. Důležité je prý stále o možnostech tohoto formátu uživatele informovat, povědomost o něm totiž mnoho nevzrůstá ani v USA, Best Buy z vlastního průzkumu zjistil, že letos už má o Blu-ray povědomost 32 % jeho zákazníků, když loni to bylo 29 % a ještě o rok dříve jen 19 %. Na druhou stranu 60 % z těch znalých plánuje do roka nějaký Blu-ray přístroj koupit. Rovněž také předpokládají, že 95% nasycení amerického trhu HDTV bude v roce 2013, Consumer Electronics Asociation předpokládá, že podíl HDTV letos dosáhne na 60 %. Pochválili si, že prodeje BD playerů jsou lepší než ve své době DVD a také vyjádřili naději, že Blu-ray přehrávače postupně nahradí ty na DVD, ale kompenzovat to ztrátu z prodeje DVD přehrávačů nebude. To je jasný znak toho, že i oni už cítí, že jim na krk dýchá přímá distribuce po internetu, zatím se ale omezili na konstatování, že video na vyžádání (VOD) a elektronická distribuce se s Blu-ray budou v budoucnu doplňovat.

V domácnostech amerických rodin už je asi 10 miliónů BD přehrávačů a do konce roku 2010 to bude až něco kolem 18,6 miliónu, což ale zahrnuje i PlayStation 3. Rok 2009 znamenal v USA předěl, kdy se poprvé prodalo (v jednom týdnu) více Blu-ray přehrávačů než PS3, v USA bude podle Sony do konce roku 9 miliónů PS3, po celém světě pak už 27 miliónů. I tam šla šeptanda o možném přidání externí Blu-ray mechaniky k Xbox 360 a debaty sklouzly i k nástupci Wii, který by mohl mít rovněž tuto mechaniku, že se v příštím roce objeví, je již téměř jistá věc. Podle statistik u nejžhavějších filmových titulů dosahuje podíl Blu-ray až 30 % a toto číslo každým dnem roste.

Beverly Hilton

4. prosince začne platit tzv. „Managed copy“, řízené kopírování bychom to asi mohli přeložit (více o Managed copy najdete v našem letním povídání), což by mohl být jeden z důležitých zlomů v distribuci filmů vůbec. Sice si k tomu budou muset uživatelé koupit nový přístroj, ale pokud to vydavatel dovolí, a místní zúčastnění zástupci filmových studií tuto podporu vyjádřili, budete mít zcela legálně další kopii filmu v domácí síti, nebo na paměťové kartě pro přehrávání v nějakém mobilním zařízení. Otázkou je, zda s tím nepřichází pozdě, když si spousta lidí už osvojila používání torrentů a programy na kopírování Blu-ray není rovněž problém na internetu najít a to i zdarma (to, že je v mnohých zemích takový postup nelegální, je spíše irelevantní, alespoň z pohledu průměrného uživatele, který k takové možnosti již sáhl).

Dalším velkým tématem byla specifikace pro 3D Blu-ray. Blu-ray Disc Association zde projevila nebývalou míru shody, když informovala výrobce televizorů, že 3D výstup nebude rozlišovat, zda jde na LCD či plasmu, všechny 3D zobrazovadla budou muset umět použít jeden a ten samý signál, ujišťuje, že žádná 3D Blu-ray válka se konat nebude. Všechny 3D Blu-ray disky budou rovněž zpětně kompatibilní se současnými přehrávači a na disku bude jak 3D, tak i 2D verze, když ve 3D bude pro každé oko požadováno plnohodnotné 1080p rozlišení. Prvních komerčních 3D panelů se prý máme dočkat už v polovině příštího roku, PS3 se prý bude schopna 3D naučit upgradem firmwaru.

Zdroje: 

Diskuse ke článku "Řízené kopírování" Blu-ray už za měsíc, válka o 3D Blu-ray nebude

Úterý, 24 Listopad 2009 - 11:22 | Anonym | PS3 mám doma, včera jsem zrovna přes NET...
Čtvrtek, 12 Listopad 2009 - 15:02 | Anonym | Rafan: Odhaduje, jen ma podstatne mene vstupnich...
Čtvrtek, 12 Listopad 2009 - 01:50 | Rafan | Teda člověče teď jsem si ten článek přečetl ještě...
Středa, 11 Listopad 2009 - 19:56 | Anonym | Tak přesně takovému setkání jak se o něm píše v...
Středa, 11 Listopad 2009 - 16:59 | Mem | Rafan: Navíc ten současný systém naopak...
Středa, 11 Listopad 2009 - 16:24 | Rafan | re:antiládík ještě doplním k tématu.To co píšete...
Středa, 11 Listopad 2009 - 15:34 | Rafan | re:antiládík No to se ale ten vývoj 3D...
Středa, 11 Listopad 2009 - 14:28 | JirkaH76 | antiladik: +1
Středa, 11 Listopad 2009 - 12:56 | Mem | den: Rozumím, a je pravda že u spousty titulů i...
Středa, 11 Listopad 2009 - 12:50 | Anonym | no antiladik nebo spis antiatiladik zase radi:}....

Zobrazit diskusi