Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung dokončil vývoj 5nm EUV procesu

Podobně jako TSMC, tak i Samsung pracuje na 5nm procesu. Návrh je hotový, nyní mohou zákazníci zadávat výrobu vzorků. Ty by mohly být zhruba o čtvrtinu menší než čipy vyráběné na 7nm procesu…

Samsung avizoval o 25 % vyšší denzitu, o 20 % nižší spotřebu, nebo o 10 % vyšší taktovací frekvence ve srovnání s firemním 7nm procesem. Tato čísla nejsou tak ambiciózní jako pro svůj 5nm proces ohlásila TSMC. Ta hovořila o 80 % vyšší denzitě a 15 % vyšších taktovacích frekvencích (což by odpovídalo zhruba o 30 % nižší spotřebě při zachování taktů, ale o tento údaj TSMC nezveřejnila).

Lze říct, že výchozím bodem (100 %) je pro oba výrobce trochu jiný (7nm) proces. 7nm EUV proces Samsungu si může dovolit trochu drobnější struktury, takže nelze srovnávat přímo, ale nejde o tak podstatné rozdíly, aby se nedalo říct, že 5nm proces TSMC bude ambicióznější než 5nm proces Samsungu.

Výhodou 5nm procesu Samsungu má být snadný přesun návrhů ze 7nm výroby na 5nm proces. Nástroje jsou pro oba procesy identické, což souvisí i s využitím EUV na obou, takže přechod má být pro zákazníky jednoduchý a levný.

Samsung má krom 5nm procesu v portfoliu tři generace 7nm procesu, z nichž první dvě dosahují podobných papírových parametrů (velkokapacitní výroba byla zahájena začátkem roku) a třetí zvyšuje denzitu. Přestože rozdíly mezi 5nm a 7nm procesem nejsou velké, připravil Samsung na přání zákazníků ještě 6nm proces, jehož parametry zapadají mezi. Již došlo na tape-out prvního 6nm produktu.

Zatím není jasné, zda se dočkáme nějaké 7nm, 6nm nebo 5nm produktu od Samsungu v PC segmentu; zcela jistě se s nimi ale setkáme v mobilní sféře v podobě ARM SoC.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung dokončil vývoj 5nm EUV procesu

Čtvrtek, 18 Duben 2019 - 10:35 | Jon Snih | A dotáhnul Samsung 7nm proces zdárně do produkční...
Čtvrtek, 18 Duben 2019 - 10:20 | IT Joker | „5nm proces TSMC bude ambicióznější než 5nm...
Čtvrtek, 18 Duben 2019 - 08:21 | Anonym | Další krok bude 3.5nm? Takže 3500 picometru.

Zobrazit diskusi