Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung odhalil skládací Galaxy Fold

Po 5,5 letech od avizování skládacích telefonů konečně došlo k velkému okamžiku a Samsung odhalil svoji první vlaštovku (respektive motýla): Galaxy Fold…

Předně nebude na škodu, když si hned úvodem ujasníme terminologii a fakta. Pokud je řeč o skládacím telefonu, máme na mysli konstrukci, kde se krom těla telefonu skládá i samotný displej. Skládací telefony s pevným displejem jsou známé dávno, známá véčka vlastně zpopularizoval rovněž Samsung (i když nelze opomenout ani zásadní vliv LG). Paradoxně jedno z véček vydané v roce 2013 neslo název Samsung Galaxy Folder, takže se od současné novinky liší jen dvěma písmeny. Jistě se brzy najde někdo, kdo se při koupi na aukčním portálu Ebay nechá nějakým vykukem napálit a ve schránce mu přistane téměř šest let starý model.

Téměř šest let je zároveň doba, po kterou se na skládací telefony čekalo. Na podzim 2013 totiž Samsung odhalil plány, které malovaly nástup této technologie na přelomu let 2015/2016:

Samsung Components roadmap Analyst day 2013

Ještě v září 2015 to vypadalo, že je vše na spadnutí:

Podle ET News se zhruba v lednu 2016 dočkáme telefonu, který nabídne ohýbatelnou konstrukci, displej vycházející z AMOLED technologie, 3GB RAM, slot pro micro-SD kartičku a vestavěnou (tzn. nevýměnnou) baterii. K dispozici budou dvě základní řady: jedna postavená na procesoru Qualcomm Snapdragon 620, druhá na Snapdragonu 820.

Nevíme, zda došlo k odhalení nějakého nedořešeného problému, nebo se Samsungu nezdál být high-endový trh ještě dost velký na to, aby mohl na drahé novince rozumně vydělat, nebo zkrátka zpráva ET News neodpovídala tehdejší skutečnosti (na to se ale informace jevily až moc konkrétně, takže bych se spíš klonil k verzi, že nějaký prototyp existoval, ale nebyl dotažen do konce) - zkrátka v roce 2016 plánovaná novinka nevyšla. Jen se na jaře 2016 objevila zpráva, že skládací model bude součástí produktové řady pro rok 2017.

Ještě koncem roku 2016 však vyplynulo, že ani v roce 2017 se telefony skládat nebudou. Důvodem byla kauza kolem baterií Galaxy Note 7, kdy se veškerá pozornost koncentrovala na nedostatky produktů Samsungu a z důvodu velkého zájmu uživatelů se stalo hledání chyb na produktech Samsungu oblíbeným mediálním sportem. Společnost se proto rozhodla, že nechá situaci rok vychladnout. Z roku se nakonec staly roky dva, Na jaře 2017 se však ozval šéfinženýr divize Samsung Display, Kim Tae-woong, a potvrdil, že ani v roce 2018 tento koncept na trh nepřijde, protože nečekaně vzrostl zájem o bezokrajové displeje a pro společnost je prioritou plnit objednávky. Není divu, lepší holub v hrsti nežli vrabec na střeše (sic). Tae-woong ale zmínil, že očekává uvedení v roce 2019.

K tomu nyní došlo. Možná by bylo lepší zůstat u termínu „odhalení“, protože technologickým detailům se Samsung nevěnoval - pouze odprezentoval existenci, jméno a skládatelnost produktu:

Jde tedy o smartphone, který lze po rozevření používat jako tablet. Když se složí, dosahuje úhlopříčka obrazovky 4,6″. Po rozevření má uživatel k dispozici velkou 7,3″ pracovní plochu. Aplikace, které zahrnují podporu pro skládací telefony, se automaticky displeji přizpůsobí. V současnosti rozšířenou kompatibilitu nabízejí mimo jiné WhatsApp, Microsoft Office, Google Maps a Netflix. Lze očekávat, že další budou přibývat rychle, spojení s významnými novinkami je pro autory a vydavatele softwaru i marketingově zajímavé. I pokud aplikace skládací zobrazovadlo nepodporuje, umožňuje Samsung jeho efektivnější využití: Je možné plochu rozdělit na tři díly (jeden velký a k tomu dva menší) a provozovat na ní tři aplikace zároveň.

Baterie se nachází pod oběma částmi obrazovky. Telefon je vybaven šesticí fotoaparátů / kamer. Jedna přední, trojice zadních a dvě vnitřní. Zkrátka aby nebyl uživatel v žádném režimu použití (složeného / rozloženého telefonu) omezen. Samsung vypustí Galaxy Fold na trh 3. května (datum je platné přinejmenším pro Evropu) ve čtyřech barevných variacích: černá, stříbrná, zelená a modrá. Neoficiálně se proslýchají informace o ceně kolem €2000.

Diskuse ke článku Samsung odhalil skládací Galaxy Fold

Pondělí, 25 Únor 2019 - 10:41 | Asuan | myslím, že dvakrát denně (průměrně) je tak akorát...
Pondělí, 25 Únor 2019 - 10:08 | thr | Zaprvé se v těchto testech často kecá... Druhá...
Pondělí, 25 Únor 2019 - 07:20 | Nnet | Tak jsi hlupák... Osobně nechápu proč existovaly...
Sobota, 23 Únor 2019 - 01:13 | Txy | Samsung tvrdí, že vydrží bez problémů 100 tisíc...
Sobota, 23 Únor 2019 - 00:38 | Txy | Spousta lidí používá na displeji jednu fólii roky...
Pátek, 22 Únor 2019 - 19:41 | Paul2no | To chci, ale ne za 50 000, ale max. cca za 10 000...
Pátek, 22 Únor 2019 - 14:30 | Tomcat2 | Jaký že ženský tam s tím běhaly? Nějak si to...
Pátek, 22 Únor 2019 - 11:40 | urban | Samsung Leporelo zni dost blbe na to aby takovy...
Pátek, 22 Únor 2019 - 11:40 | Jaroslav Crha | Dávám tomu půl roku a to dost přeháním.
Pátek, 22 Únor 2019 - 11:16 | kyo kyo | Rád bych věděl, jak (vy)řešili "...

Zobrazit diskusi