Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung se nedostane ani do druhé generace 7nm iPhonů, smetanu slízla TSMC

Elizabeth Sun Tsmc 02
iPhony chystané na letošní podzim budou vybavené druhou generací 7nm čipů, SoC Apple A13. Ten však nevznikne u Samsungu, jak společnost původně předpokládala, ale čistě na linkách TSMC…

Strategie Samsungu se 7nm procesem spočívala ve vynechání první generace spoléhající na klasickou imerzní litografii a nasazení EUV hned od počátku. Společnost počítala s tím, že EUV sice nenabídne hned v okamžiku, kdy konkurence přijde s imerzní variantou 7nm procesu, ale předpokládala, že přeskočením imerzní varianty ušetří čas a její EUV proces bude na trhu dříve než konkurenční EUV proces.

Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se tento krok (po)dařil. Již ve včerejší zprávě (odkaz výše) jsme vás informovali, že zatímco TSMC ohlásila velkokapacitní EUV výrobu již na příští měsíc, březen, ze strany Samsungu zatím žádný termín nepadl a pokud lze soudit z data již započaté rizikové výroby, má TSMC zhruba čtyři měsíce náskok.

Volně pak můžeme navázat sdělením, že druhou generaci 7nm iPhonů, bude mít z hlediska výroby na starost TSMC. Čímž se v podstatě potvrzuje včera řečené a padá možnost, že by měl Samsung nějaké eso v rukávu, nebo chtěl s informací o spuštění 7nm EUV procesu překvapit.

CEO TSMC CC Wei předpokládá, že 7nm proces v roce 2019 zajistí společnosti více než 25 % z celkového koláče příjmů. To je velmi konzervativní výhled, neboť již ve čtvrtém kvartálu 2018 dosáhl tento podíl 24 %. Je jasné, že měsíc od měsíce bude 7nm proces ukusovat větší kus z koláče. CEO však upozorňuje, že samotný koláč během letoška příliš nenakyne, globální ekonomická situace a její dopady budou mít za následek nanejvýš minimální růst.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung se nedostane ani do druhé generace 7nm iPhonů, smetanu slízla TSMC

Čtvrtek, 14 Únor 2019 - 10:11 | Ziik | Samsung má 11nm na kterém vyrábí například pro...
Čtvrtek, 14 Únor 2019 - 09:33 | neilz bellic | a kdo se tomu divi kdyz ma samsung stejne...

Zobrazit diskusi