Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Samsung získal zakázku na výrobu 5nm 5G modemů pro Qualcomm

Krátce ohlášené 5G modemy Qualcomm Snapdragon X60 bude vyrábět Samsung. Jde o jednu z nejvýznamnějších zakázek, kterou pro svůj 5nm proces získal…

Qualcomm ohlásil X60 jako novou generaci 5G modemů podporující prakticky všechna důležitá pásma / standardy včetně jejich agregace (Sub-6 GHz + mmWave 5G), díky čemuž zvládá dosáhnout přenosové rychlosti 7,5 Gb/s pro download a 3 Gb/s pro upload. Data z takového běžného českého tarifu by se dala takovým rozhraním vysát za zhruba čtyři sekundy, ale to jen tak pro zajímavost.

Podle exkluzivních zdrojů agentury Reuters získal zakázku na výrobu modemu Snapdragon X60 Samsung. Modem bude vznikat na jeho 5nm procesu. Tento proces využívá EUV litografii, jeho vývoj byl dokončen loni v dubnu a jednou z výhod je zpětná kompatibilita s návrhy připravenými pro 7nm EUV proces téhož výrobce (přes označení „5nm“ jde o menší posun než přinese 5nm proces TSMC, takže bude blíž spíše 6nm procesu hlavního konkurenta).

Pro Samsung to rozhodně znamená velký úspěch, neboť na podobné větší zakázky poslední roky tolik štěstí neměl a většinu jich získala TSMC. Ačkoli o informaci, že Samsung bude vyrábět 5nm modem pro Qualcomm není důvod pochybovat, nemusí to ještě znamenat, že společnost bude vyrábět každý kus. Jinými slovy stále není jisté, jestli Samsung získal zakázku exkluzivně, nebo jako jeden z dodavatelů (druhým by byla TSMC).

Již dříve totiž unikla informace, že nejmenovaný 5nm modem pro Qualcomm bude v letošním roce vyrábět i TSMC. Zatím není vyjasněné, zda u TSMC vznikne jiný produkt, nebo půjde o část zakázky na Snapdragon X60, která byla rozdělena. V lednu se objevila informace, podle které TSMC v letošním roce očekává zvýšení příjmů o 15-20 %, které bude důsledkem „nového 5nm procesu a masového rozšíření 5G zařízení“. Nová generace 5G modemů je určena právě pro 5nm generaci procesů.

5nm proces Samsungu dokáže na stejnou plochu dostat o 25 % více tranzistorů než 7nm proces, při porovnání stejného návrhu čipu umožňuje dosáhnout o 10 % vyšších taktovacích frekvencí při stejné spotřebě, nebo o 20 % nižší spotřeby při stejných taktovacích frekvencích. Pro srovnání, 5nm procesu TSMC se týkají hodnoty 80 % / 15 % / 30 % ve stejném pořadí.

Je možné, že v příštích letech o čipech vyráběných u Samsungu uslyšíme častěji. V důsledku vysokých výkyvů cen pamětí se Samsung v loňském roce rozhodl posílit výrobu logiky a do vývoje procesů a továren určených pro ně plánuje během dekády 2020-2030 napumpovat $117 miliard dolarů, což vychází asi na $12 miliard ročně.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Samsung získal zakázku na výrobu 5nm 5G modemů pro Qualcomm

Neděle, 23 Únor 2020 - 09:14 | del42sa | https://www.anandtech.com/show/15507/qualcomms-...
Pátek, 21 Únor 2020 - 19:13 | Dolan | Posledných pár rokov sú tu takéto správy celkom...

Zobrazit diskusi