Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Správná ochrana domén tkví v DNS serverech

PR článek
Souvisí spolu nějak DNS servery a útoky podvodníků? Ano, a proto se nechejte informovat a zjistěte, jakým způsobem dokážete jednoduše zabezpečit DNS servery a domény.

DNS systémy jsou tady proto, aby dokázaly přetvořit doménu zadávanou do vyhledávače do podoby číselného kódu, tedy IP adresy, což umožní počítači najít vyhledávanou webovou stránku. Protože však málokdy je možné přeskočit z počítače přímo na hledanou adresu, musí se postupovat po jednotlivých DNS serverech, na jejichž konci bude konečná stránka.

Cesta mezi jednotlivými DNS servery však někdy bývá velmi dlouhá, z čehož plyne větší nebo menší riziko nějaké nástrahy. Útočníci si vybírají nezabezpečené DNS servery, na které nastraží přesměrování na podvodné stránky. Pak už jenom stačí uživatel, který si ničeho nevšimne až do té doby, než útočníkovi sdělí své citlivé údaje.

Ačkoliv je to kruté, taková je realita, avšak jenom, co se týče nezabezpečených DNS serverů. Jak se tedy dosáhne zabezpečeného DNS serveru? Odpovědí je DNSSEC zabezpečení. To využívá digitálního podepisování důležitých technických dat. Vás by však nemělo zajímat ani tak to, jakým způsobem DNSSEC funguje a jaký je princip tohoto zabezpečení, ale spíše jak si zabezpečení pomocí DNSSEC aktivovat.

Řešení je registrátor domén s možností zabezpečení

Bezpečnost vychází ze služeb registrátora, který může DNSSEC zprovoznit, pokud o to tedy projevíte při nákupu nebo registraci domény zájem. Registrátorem s touto schopností je i TELE3, společnost působící v oboru domén již celých deset let. Protože se společnost TELE3 stala certifikovaným registrátorem domén, můžete záznam o této společnosti najít také v seznamu od sdružení CZ.NIC, který spravuje veškeré české domény s .cz příponou.

Jak zabezpečení DNSSEC funguje v praxi?

  • Pomocí rozhraní od společnosti TELE3 si můžete zabezpečení jednoduše aktivovat nebo deaktivovat
  • Aktivací zajistíte, že doména nebude moci být napadnutelná ze strany útočníka se zájmem o podvržení stránek


TELE3 je společnost, která se může stát vaším partnerem při řešení veškerých úkonů spojených s doménami. Nemusíte proto hledat jakoukoliv alternativu k poskytovateli služeb tohoto charakteru.