Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

TSMC nestíhá plnit 28nm objednávky, vysvobození se ale blíží

TSMC wafer 7
Nejen GlobalFoundries se potýká s potížemi. Taiwanská TSMC již dávno ztratila poslední zbytky obav, že pro 28nm proces nenajde dostatek zákazníků a začíná se potýkat opačným problémem. Rozvrh objednávek sahá už půl roku do budoucnosti a noví zákazníci i objednávky stále přibývají…

I přesto je na tom TSMC lépe než GlobalFoundries. Obě mají v současnosti dvě funkční velkokapacitní továrny vybavené pro výrobu na nejnovějších procesech s použitím 300mm waferů, obě by potřebovaly ještě třetí. Rozdíl je ale v tom, že ačkoli třetí výrobna GlobalFoundries nemá položen ani základní kámen (a ještě minimálně rok se na tom nic nezmění), bude TSMC svůj třetí GigaFab otevírat již v prvním kvartálu příštího roku.

TSMC fab12 out
TSMC Fab 12

TSMC sice počáteční stádium 28nm výroby okupuje část jednoho z fungujících GigaFabů, ale pomalu jej přesouvá do nové Fab 15, takže se Fab 12 a 14 budou schopné vrátit k původní výrobě. Jmenovaná Fab 15, která 28nm výrobu oficiálně rozjede (a poté i plně převezme) v průběhu prvního kvartálu 2012, přinese měsíční kapacitu přes 100 000 waferů. Celý objem ale nebude k dispozici od počátku (již dříve výrobce zmiňoval nedostatek pracovních sil) a později během roku bude část továrny opět vyhrazena na výzkum a počátek 14nm výroby (ta nakonec skončí ve Fab 16, ale to je podobně vzdálená a nejistá budoucnost jako výrobna v Abu Dhabi v případě GlobalFoundries).

Pro nás je v tuto chvíli podstatné, že by se i přes možnou počáteční nedostatečnost či horší dostupnost nových 28nm grafických čipů měla situace v prvních měsících nového roku rapidně zlepšit. Ještě za tento kvartál překoná podíl 28nm produkce 2 % výnosu společnosti, v příštím roce se podle odhadů dostane na 10 %, což by odpovídalo přibližně pětinásobnému navýšení kapacit.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku TSMC nestíhá plnit 28nm objednávky, vysvobození se ale blíží

Úterý, 29 Listopad 2011 - 15:54 | HKMaly | Zni to sice jako vtip ale vicemene ano ... je to...
Úterý, 29 Listopad 2011 - 12:04 | calven | Jáááj, no tak to sa priznávam, že toto ma...
Úterý, 29 Listopad 2011 - 11:11 | PV | od slovního základu "fabrika", ne?
Úterý, 29 Listopad 2011 - 11:05 | calven | trocha mimo článko, aj keď nie úplne. Vie mi...

Zobrazit diskusi