Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Void Linux 20181111 - stále po svém, stále bez systemd

Jedenáctého listopadu, to letos nebyly jen pečené husy a nová vína, ale i nová instalační média Void Linuxu.

Void Linux je širšímu čtenářstvu dost možná neznámá distribuce, oč je ale méně rozšířená, o to je zajímavější. Existuje už více než deset let, založil ji Juan Romero Pardines, do té doby jeden z přispěvatelů projektu NetBSD a tato souvislost je na systému celkem vidět. Nejedná se totiž o fork žádné existující distribuce, Void byl sestaven od základu ve vlastní režii a dodnes razí vlastní cestu, místy dosti odlišnou od zbytku linuxového světa.

Má vlastní balíčkovací systém (XBPS) i vlastní systém překladu ze zdrojáků (XBPS-src). Jako jedna mála z univerzálních distribucí nepodlehl moru mánii módě zvané systemd, ale používá runit a po kauze Heartbleed byl vůbec první distribucí, která vyměnila OpenSSL za LibreSSL, protože (vzhledem ke svým kořenům) mají autoři mnohem větší důvěru k tomu, jak bezpečnost dělají u OpenBSD, než jak ji dělají jinde.

Jedná se o rolling distribuci, takže na svatomartinská instalační média vlastně nejsou verzí v klasickém slova smyslu. Novinky se u distribucí tohoto typu do systému dostávají průběžně tak, jak vycházejí a splňují požadavky na zařazení do distribuce. Nové instalačky se tvoří převážně proto, aby hned po instalaci nebylo nutno procházet dlouhou aktualizací, tentokrát je Void vydal více než po roce od posledních.

V repozitářích je předpřipraveno více než 8000 binárních balíčků, namátkově Linux kernel 4.18 a 4.14 LTS, Mate 1.20.0, XFCE 4.12.0, Firefox 63.0 a ESR 52.9.0, Inkscape 0.92.3, LibreOffice 6.1.3.2, Geany 1.33, GCC 8.2.0, Perl 5.28 a další.

Jak už to tak dnes bývá zvykem, vychází Void hned v několika verzích. Co se procesorových platforem týká, existují verze pro x86, x64, ARMv6 a ARMv7. Verze dle výchozího desktopového prostředí jsou rozděleny na Enlightenment, Cinnamon, Mate, XFCE, LXDE, LXQt nebo základní bez GUI. A jelikož jednou z dalších specialitek Void Linuxu je možnost výběru ze dvou různých standardních C knihoven (libc), najdeme ještě zvlášť verze s Glibc a Musl. Stahovat můžete z oficiálního webu projektu, kde najdete i oznámení o vydání a pěkně zpracovanou wiki popisující specifika této distribuce.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Void Linux 20181111 - stále po svém, stále bez systemd

Pátek, 16 Listopad 2018 - 12:23 | RedHawk | skusal som 20170220 le nejak mi to neprischlo....
Pátek, 16 Listopad 2018 - 10:55 | BlackRider | Void Linux sem objevil par let zpatky, bohuzel je...

Zobrazit diskusi