Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšlo OpenBSD 6.8 s podporou POWER

Vydáním 49. release včera OpenBSD oslavilo 25. výročí své existence a i když seznam novinek neobsahuje žádné velké překvapení, je tam několik věcí, které stojí za zmínku.

Před oněmi pětadvaceti léty, tedy 18. října 1995, Theo de Raadt oznámil vznik CVS repozitáře svého nového projektu nazvaného OpenBSD. Ten založil poté, co se v závěru předchozího roku nepohodl s týmem vývojářů NetBSD, byl odstříhnut od  přístupu pro zápis do zdrojového kódu a rezignoval na svoji účast v projektu. Release označené jako 1.1 a 1.2 ještě nebyly oficiální, číslování zde pouze navazovalo na NetBSD a naznačovalo, že se v práci pokračuje - první skutečně vydanou verzí bylo OpenBSD 2.0 v říjnu 1996, tedy rok po zahájení prací.

Od té doby projekt prošel značným vývojem, přičemž ale celou dobu zůstává hlavním cílem co možná nejvyšší úroveň bezpečnosti. Ne nadarmo se o něm dnes hovoří jako o jednom z nejbezpečnějších operačních systémů vůbec, mottem projektu stále zůstává „Only two remote holes in the default install, in a heck of a long time!“ a už třináct let nemuseli toto počítadlo navyšovat. Přímo OpenBSD nebo software v jeho rámci vyvinutý (hlavně OpenSSH) najdeme v zařízeních firem zvučných jmen jako Cisco Systems či Juniper Networks.

Ale tohle vše jistě již pozorný čtenář DIIT ví, takže zpět k aktuálnímu release!

Hlavní novinkou je nová podporovaná hardwarová platforma, o níž tu také již byla řeč, tedy 64bitový POWER8/POWER9 v režimu big-endian. Testováno bylo na strojích Talos II a Blackbird, tedy POWER9, hardware s POWER8 je teoreticky plně podporován, ale nebylo kde funkčnost vyzkoušet. Na železe s těmito procesory systém běží pouze v „bare-metal“ režimu, tedy nativně a nikoliv pod hypervizorem. Ke dni vydání bylo pro OpenBSD/powerpc64, jak se nový port jmenuje, připraveno 6225 binárních balíčků, což je o něco více než polovina stavu portů amd64 či i386.

Další významnou změnou je zásadní zrychlení volání funkcí pro měření času z programů běžících v neprivilegovaném režimu na architekturách amd64, arm64, macppc, octeon a sparc64. V jádře systému a knihovně libc byl na těchto platformách povolen přístup k časovým čítačům i v běžném userland módu, takže volání funkcí jako gettimeofday nevyžaduje přepínání kontextu. Zrychlení by se mělo projevit hlavně u software, který časové funkce masivně využívá, což jsou například webové prohlížeče nebo kancelářské programy.

Změny směrem k plynulejšímu provozu se dočkalo i automatické škálování frekvence procesoru, které nově nepočítá s offline procesory, čímž by mělo dynamičtěji škálovat ty zbylé.

Další, náhodně vybrané novinky pouze stručně:

  • V kernelu přibyl ovladač pro WireGuard VPN.
  • Kernelová kopírovací funkce kcopy provádí na architekturách arm64 a powerpc64 operace 64bitově, kdekoliv je to jen možné.
  • Nový ovladač abl, zpřístupňující ovládání jasu podsvícení na strojích Apple s Intel procesory.
  • Na platformě i386 je funkční ovladač nVME.
  • OpenSSH ve verzi 8.4 (zlepšena podpora FIDO klíčů), LibreSSL 3.2.2.

Kompletní výčet najdete jak v oznámení o vydání, tak v detailním changelogu verze 6.8. Stahovat pro podporované platformy můžete z webu projektu, kde najdete i návod jak aktualizovat z předchozí verze a (zatím prázdný) seznam odhalených chyb.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšlo OpenBSD 6.8 s podporou POWER

Úterý, 20 Říjen 2020 - 12:53 | PPK | OpenBSD je exot a to i na pomery BSD. Podle toho...
Pondělí, 19 Říjen 2020 - 20:51 | franzzz | > V jádře systému a knihovně libc byl na...
Pondělí, 19 Říjen 2020 - 15:46 | pkotrcka | Je to v článku, zameriava sa na bezpečnosť. A...
Pondělí, 19 Říjen 2020 - 13:15 | lubo76 | V čom je OpenBSD lepšie? Skúsil som, ale...

Zobrazit diskusi