Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 2.03

Obr: Windows 2.03
Protože vás článek o Windows 1.01 hodně zaujal, dohodli jsme se s autorem, že připraví pokračování. Tentokráte se (kupodivu) zaměřil na o něco novější Windows 2.03.

Kapitoly článků

1.  Úvod a okna

Instalaci a vyzkoušení Windows v 2.03 jsem provedl navlas stejně, jako u předchozí verze, jak jsem popsal v předchozím článku (opět stačilo instalátor obalamutit příkazem SUBST). Tentokrát již však fungovala i myš PS/2, a to jak v emulátoru, tak i "na živo".

Okna

Windows ve verzi 2 z roku 1987, už se více-méně podobají tomu, s čím se setkáváme i dnes. Aplikace už jsou v opravdových, volně přesouvatelných oknech s možností měnit oba jejich rozměry. Přihlédneme-li ke skutečnosti, že již verze 1.0 nesla název Windows, pak nelze než konstatovat, že si jej zas až tak úplně nezasloužila, protože bylo možné aplikace rozmisťovat pouze nad sebe.

Windows v 2.03

Windows v 2.03 (640x480)

Z obrázku je patrné, že tento vzhled "oknům" vydržel až do jejich poslední 16ti bitové verze, tj. Windows 3.11 (existenci Windows 3.20 stále považuji jen za mýtus).

A spolu s "pravými" okny se narodily i první nešvary, které Windows doposud neopustily. Jedním z nich jsou okna, u nichž nelze měnit velikost (zde na obrázku například kalkulátor) a modální dialogy (u Microsoftů dodnes nepochopili, jak je dělat správně).

Windows v 2.03 - Modální dialog, který lze jen potvrdit

Modální dialog, který lze jen potvrdit

Většinu z vás by jistě v životě nenapadlo zmenšit si kalkulátor tak, aby bylo z okna vidět jen okénko s výsledkem. Když totiž zadáváte čísla a operátory z klávesnice, jsou tlačítka, na které myší cvakat nebudete, nepotřebná a nemusejí tedy na obrazovce "zaclánět". Jenže kalkulátor se ani na začátku třetího tisíciletí nechová jako většina dospělých aplikací, kdy okno jen rámuje obsah, kterým lze uvnitř okna libovolně posouvat.

Windows v 2.03 - Modální dialog, který lze přemístit

Modální dialog, který je možné přemístit

No a modální dialogy jsou ta okénka, která když na vás "vyskočí", máte prostě smůlu a s oknem aplikace, která modální dialog vyvolala, nehnete ani o milimetr dokud modální dialogové okno nezmizí, i kdyby na tom, co je pod oknem aplikace ukryté, záležel váš život. Například zde na obrázku (dole) je to dialog pro uložení dokumentu. Stejně tak jako dnes, tak i v této verzi Windows nelze některé modální dialogy přesouvat a ani měnit jejich rozměry.

Windows v 2.03 - Dialog Save As...

Dialog Save As..., pokud nevyhovuje cílový adresář, smůla

V této prehistorické verzi Windows nejsou ještě žádné vymoženosti, které by vám při práci se soubory a adresáři jakkoli usnadňovaly život: pokud nevyhovuje cílový adresář, musíte si správnou cestu vypsat sami ručně a to bez jediné chybičky (dnes již máme naštěstí k dispozici vynález, známý jako tlačítko [Procházet]).

Windows v 2.03 - dál už je nevystrnadíte

dál už je nevystrnadíte

Pokud potřebujete nějaké okno odsunout, jste na tom stejně jako dnes. Vysunutí mimo obrazovku je možné jen kam to dovolí horní lišta.

Kapitoly článků
1.  Úvod a okna

Diskuse ke článku Windows 2.03

Úterý, 17 Listopad 2009 - 21:22 | Anonym | Windows Version History: http://support.microsoft...
Středa, 29 Listopad 2006 - 00:10 | Anonym | Tam nebyla myslena posuvna lista... ale moznost...
Neděle, 13 Srpen 2006 - 20:38 | Anonym | <b>W</b>inAmp. Pardón...
Neděle, 13 Srpen 2006 - 20:37 | Anonym | Erkil: A proč posuvníky? Máš-li na mysli ty,...
Neděle, 13 Srpen 2006 - 15:28 | Erkil Poirot | S tou kalkulackou to ma byt vtip? S posuvniky by...

Zobrazit diskusi