Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zálohujte data celé rodině: Automaticky, bezpečně a ze všech zařízení současně

PR článek
Používání externích disků k uchovávání soukromých je už dávno překonané. Jejich funkce jsou omezené, výměna nákladná, manipulace s nimi komplikovaná, lehce je ztratíte a snadno se poškodí. Domácí síťové úložiště NAS je daleko atraktivnější alternativou.

Ještě před pár lety jsme vítali technologii externích disků s otevřenou náručí. Společně s flashdisky byly jedinou cestou, jak svá data přenášet mezi jednotlivými zařízeními. Jejich úskalí jsme se v mezičase naučili tolerovat, jelikož neexistovala jiná možnost. Síťová úložiště jsou však dostupnější než kdy dřív. Zjednodušte si život s domácím NAS od Synology.

Zatímco externí zařízení si musíte mezi sebou v rodině neustále přehazovat, k síťovému úložišti se dostane každý člen domácnosti kdykoliv. Využívat jej mohou všichni současně a každý za jiným účelem. Oproti manipulaci s externími disky je práce se síťovým úložištěm podstatně jednodušší, jelikož jej nemusíte neustále přepojovat mezi zařízeními. Zůstává doma zapojené do sítě, odkud neustále komunikuje s vašimi zařízeními, kde se tváří jako standardní jednotka.

Každé úložiště NAS je ve své podstatě samostatným počítačem, a tak při jeho výběru musíte zohlednit značku, hardware, a především dodávaný software – tedy operační systém. Největším hráčem na poli síťových úložišť je v současné době značka Synology, jejichž operační systém Synology Diskstation Manager je vhodný pro profesionály i začátečníky.

Začátečníkům doporučujeme sáhnout po modelu Synology DS218play nebo Synology DS220+, které disponují dvěma šachtami pro plnou utilizaci zabezpečení dat ve formě RAID konfigurace.

Každého píseček

Diskovou kapacitu svého síťového úložiště Synology můžete v operačním systému DSM rozdělit mezi libovolný počet uživatelů, ať už v rámci rodiny či okruhu přátel. Každému z nich udělíte práva k zápisu či jen ke čtení konkrétních složek. Například pro multimédia udělejte přístup každému rodinnému příslušníkovi, aby si mohl pouštět stažené filmy i na svém počítači i mobilním telefonu zároveň. Je jen na vás, zda jim udělíte práva i k úpravám nebo jen ke čtení.

Ušetřit pár kaček z rodinného rozpočtu můžete i využitím svého síťového úložiště jakožto soukromý cloud, a nahradit tak služby jako Microsoft OneDrive, Google Drive či DropBox. Stačí pro každého uživatele vytvořit složku, ke kterým udělíte výhradní právo k zápisu či úpravám jen jemu – aby jim do soukromých složek nelezli ostatní.

Jakýkoliv soubor uložený na vašem síťovém úložišti můžete kdykoliv nasdílet třetím stranám. Přes aplikaci File Station, kterou naleznete v centru balíčků, můžete pro jakýkoliv soubor vygenerovat unikátní link, který pošlete svým přátelům (viz video výše). Samozřejmostí je možnost zabezpečení linku heslem. Už žádné přeposílání přes maily nebo nahrávání souborů na filesharingové služby.

Rodinné videa a fotografie navždy v bezpečí

Síťové úložiště je obzvláště mocným nástrojem v kombinaci s aplikací Active Backup pro zálohování vašich složek. Vy i každý oprávněný uživatel si můžete vytvořit automatický plán zálohování, kterému sdělíte konkrétní složky ve svém počítači, jež si přejete zálohovat v pravidelných časových intervalech. O své pracovní dokumenty už nikdy nepřijdete, navíc je budete mít k dispozici z libovolného zařízení.

Palčivým problémem každé rodiny je však zabezpečení rodinných videí a fotografií, k jejichž pořízení už nikdy nedostanete druhou šanci. Mobilní telefony vám nejen umožňují zachycovat momentky lusknutím prstu, ale díky chytrým funkcím i jejich okamžité zálohování do vašeho síťového úložiště. Aplikace Synology Photos, která je kompletně zdarma, se postará o automatické zálohování vámi pořízených fotografií a videí.

Společnost Synology při vývoji aplikace Synology Photos využila své technologie umělé inteligence, kterou tradičně nabízí pro kamerové systém bezpečnostních řešení korporátním zákazníkům. Pomocí metod strojového učení tak umí aplikace rozpoznat podobné obličeje či místa a patřičně je rozdělit podle kategorií. Filtrovat mezi jednotlivými snímky můžete i podle dalších metadat, jako datum pořízení, modelu zařízení.

RAID proti hmyzu? Ne, RAID proti ztrátám

Každé zařízení od Synology podporuje konfiguraci RAID rozhraní, která v krátkosti znamená redundanci dat díky jejich zrcadlení napříč větším množství disků. Podobně jako byste si vy zálohovali svá data na více zařízení, zálohuje i síťové úložiště samo sebe. Klasické plotnové disky jsou totiž nevyzpytatelné a mohou kdykoliv vypovědět službu.

Zapojení dvou a více disků do konfigurace RAID je v současnosti nejefektivnější formou zabezpečení vašich dat (obzvláště opatrní mohou tuto technologii zkombinovat ještě s cloudovým úložištěm). Více informací o technologii RAID a jejich variantách uskupení naleznete zde.

U externího disku byste na technické závady přišli až pozdě, jakmile byste se ke svým souborům nemohli dostat. Operační systém Synology DSM vás na případné vady na HDD včas upozorní, abyste stihli pořídit náhradu. Při zrcadlení vašich dat mezi dvěma a více disky můžete pak vadný HDD vytáhnout ze zařízení i za chodu, vložit nové a vaše NAS už se o opětovné zálohování postará automaticky. S údržbou si tedy nemusíte dělat žádné další starosti.

Instalace je chybuvzdorná

Ačkoliv si výhody NAS řada lidí uvědomuje, mají strach s prvotní instalací a jejich namapování do jednotlivých zařízení. Společnost Synology však tento proces výrazně zjednodušila, abyste se nemuseli trápit se směrovači, instalací operačního systému ani kompatibilitou programů. Jejich síťová úložiště dostanete již předinstalovaná s operačním systémem Synology Diskstation Manager, pouze do nich vložíte své disky a spárujete se svým počítače přes internetový prohlížeč. 

Po instalaci získáte jednoduchý odkaz, který si uložíte jako záložku na svém internetovém prohlížeči. Přes tyto webové stránky se dostanete do svého operačního systému Diskstation Manager, které bylo navrženo tak, aby se ovládalo podobně jako běžné Windows.

Jak propojit síťové úložiště s televizí

Jedním z nejlákavějších využití síťové úložiště je v kombinaci s mediálním serverem. Po instalaci vašeho zařízení zavítejte do centra balíčků Synology Package Center, kde naleznete rozšíření s názvem Media Server. Vaše síťové úložiště proměníte rázem v mediální server, ke kterému se připojíte počítač nebo mobilní telefon z práce či na dovolené.

Na televizorech s operačním systémem Android TV se k disku dostanete přes přehrávač VLC Media Player. Na Samsung TV si stačí v centru aplikací stáhnout DS Video. Na LG TV uvidíte svůj mediální server na záložce Fotky a videa, kde ho televizor sám namapuje. Služba je dále kompatibilní s Apple TV, Google Chromecast, Amazon Fire TV a se zařízeními DLNA.

Jelikož je zařízení Synology NAS samostatným počítačem s vlastní výkonem, dokáže s odesílanými daty v reálném čase pracovat. Procesor překodovává vaše videosoubory do kompatibilního formátu pro vaši televizi. U externího disku jste se jistě setkali se situacemi, že vaše televize odmítla přehrát některý snímek, případně si nevěděla rady s audiostopou nebo formátem titulků.

Synology navíc automaticky obohatí vaši kolekci filmů náhledovými obrázky vycházejících z oficiálních plakátů a vyhledá sama i kompatibilní titulky pro vámi staženou verzi. Film navíc můžete kdykoliv nasdílet svým přátelům, aby jej nemuseli sami hledat nebo abyste jim jej nemuseli přenášet na flashdisku. Link vygenerujete během pár vteřin v aplikaci File Station a více si s jejich žádostmi o nasdílení nemusíte lámat hlavu.

Poslouchejte hudbu přímo ze svého NAS a ušetřete za streamovací služby

Služby jako Spotify si získaly oblibu uživatelů především proto, že vás konečně zbavily starostí s konstantním přetahováním vašich skladeb napříč zařízeními. Tuto funkci si obstaráte i sami díky síťovému úložišti NAS sami, jelikož můžete spravovat jednu jedinou složku, kterou máte následně k dispozici na každém vašem zařízení.

V balíčku aplikací a na mobilním telefonu si stačí nainstalovat rozšíření DS Audio. Vaše síťové úložiště se pak postará na základě metadat jednotlivých skladeb o automatické seskupení podle interpretů, alba či žánru.

Síťové úložiště NAS je v současnosti jedinou možností, jak na cestách poslouchat skladby v nejvyšší dostupné *.FLAC kvalitě, aniž byste zaplnili kapacitu vašeho zařízení.


Tip: Nevíte jaké zařízení si vybrat? Zkuste konfigurátor NAS, který Vám poradí tu nejvhodnější variantu pro Vás. Případně využijte poptávkový formulář, po jehož vyplnění se s Vámi spojí specialisté a vymyslí řešení na míru.